«YOU'RE HIRED!» Her forlater Donald Trump residensen til Indiana-guvernør Mike Pence i Indianapolis onsdag etter lange samtaler. Fredag kunngjorde forretningsmannen at Pence blir hans visepresidentkandidat. Foto: Michael Conroy AP

Dette bør du vite om Trumps visepresidentkandidat

En erfaren og dypt kristenkonservativ guvernør blir Donald Trumps høyre hånd. Tidligere har han kritisert Trumps ønske om å utestenge muslimer fra USA.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Presidentkandidat Donald Trump har endelig bestemt seg: Indiana-guvernør Mike Pence (57) blir hans visepresident dersom han vinner presidentvalget i USA 8. november.

De siste dagene har det vært nettopp Pence som har vært det heteste navnet i spekulasjonene i amerikansk presse.

Tirsdag deltok guvernøren fra Indiana på Trumps valgmøte i delstaten, og samme kveld og den påfølgende morgenen satt de to i lange møter der også flere av Trumps barn deltok.

Lest denne? Carl I. Hagen vil ha Trump som president

Trump hadde også samtaler med tre av de andre navnene på listen: New Jersey-guvernør Chris Christie, Alabama-senator Jeff Sessions og tidligere speaker i Representantenes hus, Newt Gingrich – men valget falt altså på Pence.

Fredag like før klokken 17.00 norsk tid annonserte Donald Trump at Mike Pence blir hans visepresidentkandidat på sin egen Twitter-konto:

Dette bør du vite om Mike Pence:

INDIANA-GUVERNØR: Mike Pence (57). Foto: Darron Cummings AP

• Siden 2013 har 57-åringen vært guvernør i delstaten Indiana – den 50. i rekken. Fra 2001 til 2013 representerte han Indiana i Kongressen. Pence er jus-utdannet og har tidligere jobbet som advokat. Både i 2008 og i 2012 ble den nåværende guvernøren nevnt som mulig visepresidentkandidat. Han er en del av Tea Party-bevegelsen.

• Den evangelisk kristne guvernøren er godt likt av konservative republikanerne, noe som kan hjelpe Trump å få flere stemmer fra den religiøse høyresiden. Han kan også bidra med å samle Det republikanske partiet, som er svært splittet i synet på Donald Trump. – Jeg er kristen, konservativ og republikaner – i den rekkefølgen, har Pence ofte sagt i taler.

• Pence har sterke konservative syn på sosiale spørsmål som abort og homofiles rettigheter. I mars i år forsøkte han å hindre syriske flyktninger fra å bosette seg i Indiana, men lykkes ikke.

• Da han satt i Kongressen ønsket han å fjerne dagens skattesystem og erstatte det med flat skatt. Som guvernør har Pence gjentatte ganger gjennomført skattekutt, og har gjennomført de største skattekuttene i Indianas historie.

• På 1990-tallet hadde han sitt eget radioshow, «The Mike Pence Show» på en lokal radiokanal. I flere år ledet han også et politisk debattprogram i helgene.

• ABC News har hentet frem hva Pence tidligere har sagt om Donald Trump. Blant har han kritisert Trumps ønske om å utestenge muslimer fra USA, og støttet i nominasjonsprosessen Texas-senator og Trumps tidligere rival Ted Cruz.

«Trygge Trump»

USA-kjenneren i Minerva Jan Arild Snoen mener eiendomsmogulen «safer», og mener det er lite «Trump-svung» over valget av visepresident.

TRYGT, KJEDELIG OG NORMALT: Politisk kommentator i Minerva mener eiendomsmogulen gjorde et lite «Trumpa-aktig» valg a visepresident. Foto: Pressefoto

– Dette er et signal om at han ikke vil være en gjennomført utagerende president, som mange fryktet han ville bli. Pence vil bringe balanse i Trump-leiren. De er uenige om enkelte emner, men han vil være lojal å styre unna spørsmål der det blir tema. Alternativet ville vært Newt Gingrich, men han ville vært ustyrlig.

Spørsmål om homofile, velferdsutgifter og spesielt utenrikspolitiske spørsmål, hvor det er vanskelig å tak i hva Trump-essensen, er tema duoen burde unngå, ifølge Snoen.

Han mener «The Donald» plukket Pence med ett mål for øye.

– Pence tilhørte Cruz-leiren, og her håper nok Trump at Indiana-guvernøren vil reparere skadene fra nominasjonsvalget. Han vil berolige de verdikonservative republikanske velgerne, og i tillegg bidra til at samarbeidet med Kongressen går på skinner.

Ifølge USA-kjenneren er det to hovedutfordringer som Trump-leiren må ta seg til før det virkelig begynner å dra seg til i kampen om presidentembetet. 1) Han må vinne velgere i sentrum. 2) Han må overbevise de republikanske kjernevelgerne om ikke å sitte hjemme på valgdagen.

– Kun det siste vil Pence kunne ha noe å bidra med.

Trump: – Putin er sterkere leder enn Obama

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder