KRIGSKIRURGER: Norge sender leger og kirurger til den internasjonale krigen mot IS. Dette bildet er tatt på det norske feltsykehuset som var stasjonert i Abéché i Tsjad i 2009. Foto: Torbjørn Kjosvold Forsvaret

Norge sender flere soldater til Nord-Irak

Her er Norges nye bidrag i kampen mot IS: Flere opplæringsoffiserer, og et team av leger, kirurger og sykepleiere.

 • Rune Thomas Ege

Artikkelen er over fire år gammel

Soldatene som skal trene opp lokale sikkerhetsstyrker skal være på plass «så snart som mulig». Legeteamet på seks til syv personer skal være klare tidlig andre halvår.

Dermed kryper antallet norske soldater i krigen mot terrorgruppen IS igjen opp mot 100 soldater.

– Det er et lite, men svært viktig bidrag, sier forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) til VG om det nye sanitetsbidraget.

Legeteamet skal stasjoneres ved et amerikansk feltsykehus i Erbil, der de skal jobbe sammen med kolleger fra en rekke ulike land.

– I slike operasjoner er det veldig viktig å sørge for sikkerheten og tryggheten både til egne og allierte soldater, og har mulighet til å håndtere alle typer hendelser. Derfor vil et kirurgi-bidrag være svært viktig for hele koalisjonen, sier Søreide.

Jobber fortsatt med støtte-svar

Både Frankrike og USA har bedt Norge om økt støtte i kampen mot IS og andre terrorgrupper både i Irak, Syria og Afrika.

Mens Danmark har sendt spesialstyrker, transportfly og jagerfly, har Norge foreløpig ikke bestemt seg. VG får opplyst at Forsvaret og Forsvarsdepartementet fortsatt jobber med endelige svar på de to forespørslene, og at konklusjonene ikke er klare.

NORGES ALLIERTE BELEIRER IS-BY: På innsiden sulter innbyggerne i hjel

Men VG vet at de to landene har fått muntlig beskjed om at det ikke vil være aktuelt å sende norske jagerfly. Og med et kostbart norsk fly-bidrag til FN-misjonen i Mali, skal det foreløpig heller ikke være aktuelt med nye store norske Afrika-bidrag, får VG opplyst.

Spesialstyrker ut – leger og opptreningsstyrker inn

I IRAK: I ett år har soldater fra Telemark bataljon jobbet med opptrening av kurdiske sikkerhetsstyrker nord i Irak. Foto: Torbjørn Kjosvold Forsvaret

Norge har hatt soldater på bakken i Irak siden mai i fjor. Hoveddelen av styrken befinner seg på et alliert treningssenter i utkanten av Erbil i de kurdiske områdene. Her jobber de med å trene opp kurdiske sikkerhetsstyrker.

Frem til i vår var norske spesialsoldater stasjonert i Bagdad på et lignende treningsoppdrag. Etter at de ble sendt hjem i mars, har Forsvaret vært på utkikk etter løsninger for å opprettholde antallet norske soldater i den internasjonale koalisjonen som kjemper mot IS.

Nå er altså løsningen klar:

I tillegg til legeteamet økes antallet offiserer som skal jobbe med opptrening på senteret utenfor Erbil med rundt en tredel. Dermed kan den norske styrken trene opp enda flere soldater i enda flere ulike roller og oppgaver enn i dag.

Norge har også om lag 30 stabsoffiserer i ulike funksjoner på lokale og regionale hovedkvarter blant annet i Erbil og Kuwait.

Lang erfaring

Norske soldater har langt erfaring i opplæring av soldater i konfliktområder. Styrker fra ulike deler av Hæren har i flere år jobbet med opplæring av afghanske sikkerhetsstyrker i Nord-Afghanistan. I Kabul har de norske spesialstyrkene jobbet tett sammen med den afghanske spesialpolitistyrken Crisis Response Unit (CRU) en årrekke – og kjempet skulder ved skulder med dem gjennom flere tøffe oppdrag. Her har oppdraget vært bygget rundt tre hovedretninger – trene, mentorere og assistere.

I Irak-oppdraget har politikerne bestemt at de norske spesialsoldatene ikke skal gjøre «assistere»-delen.

Dette betyr også at hverken spesialsoldatene eller de norske hærstyrkene i Nord-Irak skal i direkte kamper mot terroristene fra Den islamske staten (IS). Opptreningen skal i utgangspunktet skje inne i leir.

Les også

 1. Norges allierte beleirer IS-by: På innsiden sulter innbyggerne ihjel

  Fallujah har vært kontrollert av IS lenger enn noen annen by i Irak. Den irakiske hærens beleiring av byen, fører til en…
 2. Her tvinges IS på flukt

  IS rømmer fra flere byer de har kontrollert i Syria og Irak, men problemene er langt fra over.
 3. Assad medgir at krigens pris er høy

  Krigen i Syria har kostet landet minst 1.700 milliarder kroner, anslår president Bashar al-Assad.

Mer om

 1. Forsvaret
 2. Krig
 3. Solberg-regjeringen
 4. Irak
 5. Den islamske staten (IS)
 6. Terrorisme
 7. Krigen mot terror

Flere artikler

 1. Norge sender spesialstyrker til krigen mot IS - åpner for å sende norske soldater inn i Syria

 2. Pluss content

  Oppdrag Syria

 3. Politikere sa ja til norsk Syria-krig – uten å vite hvem soldatene skal trene

 4. Dette er Syria-gruppen norske spesialstyrker skal trene

 5. Navarsete om norsk IS-bidrag: Mangler exit-strateg

Fra andre aviser

 1. Regjeringen flytter norsk anti-IS-styrke til Vest-Irak

  Aftenposten
 2. Norge sender flere soldater og leger til Nord-Irak

  Fædrelandsvennen
 3. Norske soldater skal slåss mot IS i minst ett år til

  Aftenposten
 4. Avgjør skjebnen til norsk Irak-styrke

  Bergens Tidende
 5. Norske soldater blir inntil videre værende i Irak

  Bergens Tidende
 6. Norge sender rundt 40 militære og et Hercules-fly til Niger

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder