KONFLIKTFYLT: Røyk siver opp fra et oljeanlegg nord for Bagdad i Irak etter et bombeangrep i helgen. Sykes-Picot-avtalen har blitt beskyldt for å danne grunnlaget for flere av dagens konflikter i Midtøsten. Foto: Thaier Al-sudani Reuters

100 år siden stormaktene tegnet opp grensene i Midtøsten

Mandag er det 100 år siden Frankrike og Storbritannia ble enige om de moderne grensene i Midtøsten. Konsekvensen ble mange av konfliktene som raser i dag, ifølge kritikere.

 • NTB

Artikkelen er over fire år gammel

Den såkalte Sykes-Picot-avtalen ble vedtatt 16. mai 1916 og dannet grunnlaget for Storbritannia og Frankrikes standpunkt i forhandlingene om de nye grensene i Det osmanske riket.

Avtalen er blitt beskyldt for å være årsaken til mange av problemene i Midtøsten i dag, og i den arabiske verden er den fortsatt svært forhatt.

– Mange arabere hadde trodd at de ville få sin egen stat etter det osmanske rikets fall. Det gjaldt spesielt Hussein-familien, som forhandlet med britene parallelt med Sykes og Picot og hadde fått forespeilet et Stor-Syria. Det skjedde ikke, og araberne følte seg – og føler seg den dag i dag – snytt. Det var stormaktsinteresser, forklarer seniorforsker Lars Erslev Andersen ved Dansk Institut for Internationale Studier.

Ustabilt

Hussain ibn Ali var emir i Mekka og innledet etter avtale med britene et opprør mot tyrkerne. Han fikk hjelp av den berømte Lawrence of Arabia, men fikk aldri det arabiske riket han var blitt lovet.

– Arabere gir fortsatt Sykes-Picot-avtalen en stor del av skylden for mange av deres problemer. Man skal også være svært ignorant for ikke å kunne se at regionen er blitt forvaltet meget dårlig med diktatorer og ledere som har ivaretatt sine egne interesser, sier Andersen.

Mange av grensene i Midtøsten er i dag svært ustabile, og forskeren tror vi vil se flere endringer i tiden framover.

– Midtøsten-kartet er under utskiftning. Om ti år vil det se annerledes ut enn det var for ti år siden. Det Irak vi så under Saddam Hussein forsvinner. Det vil vi ikke se igjen. Irak blir delt. Vi får kanskje en kurdisk stat. Syria blir også delt, mener Andersen.

Mislikes av IS

Han trekker fram konfliktene i Syria og Irak som synlige tegn på en begynnende kollaps av Sykes-Picot-avtalen.

Da de militante islamistene i ISIL skiftet navn til IS og påberopte seg et kalifat i deler av Syria og Irak, offentliggjorde de en video som viste en bulldoser som smadret grensen mellom Irak og Syria. Videoen ble kalt «The end of Sykes-Picot», påpeker Andersen.

Sykes-Picot-avtalen er oppkalt etter den britiske etterretningsoffiseren Mark Sykes og den franske diplomaten François Georges-Picot.

Les også

 1. Vurderer å gjeninnføre henrettelser ved skyting i USA

  Mangel på dødelig gift gjør at Wyoming og Utah vurderer å hente tilbake skytterlaget.
 2. Eks-CIA-sjef: Assad-seier beste utfall i Syria

  Blodbadet i Syria er nå i ferd med å bli en så stor trussel mot hele regionen at en seier for president Bashar al-Assad…
 3. Erdogan er fryktet i Vesten, men her elsker de «Tyrkias sterke mann»

  KASIMPASA (VG) Han beskyldes for å tilrøve seg makt og for å være en trussel mot EU-Tyrkia avtalen.
 4. FN advarer om sivile dødsfall i kurdiske byer i Tyrkia

  ISTANBUL (VG) Over hundre sivile skal ha blitt brent inne i en kjeller, og kvinner og barn blir beskutt av snikskyttere…
 5. Syria refser Norge: Fordømmer beslutning om å sende norske
  spesialstyrker til Syria

  Assad-regjeringen er rasende over Norges beslutning om at…
 6. Familier i Aleppo bombes ut av sine hjem

  Med en baby på armen står redningsmannskapet utenfor ruinene av det som var en boligblokk.
 7. NATO-Jens til VG om Tyrkia: – De har en nøkkelrolle

  ISTANBUL (VG) NATO-sjef Jens Stoltenberg har hatt møter med Tyrkias omstridte president.
 8. Tønnebomber har ødelagt beleiret syrisk by

  Dramatiske amatøropptak viser hvordan angrep med tønnebomber gjennom flere år har lagt den syriske byen Daraya i ruiner.
 9. Norges allierte beleirer IS-by: På innsiden sulter innbyggerne ihjel

  Fallujah har vært kontrollert av IS lenger enn noen annen by i Irak. Den irakiske hærens beleiring av byen, fører til en…

Mer om

 1. Midtøsten
 2. Syria
 3. Irak
 4. Frankrike
 5. Storbritannia

Flere artikler

 1. Trump besøker Midtøsten: – Han er en helt!

 2. Sionisme, Balfour-erklæringen og tostatsløsningen

 3. Pluss content

  Kurdernes kamp: 100 år med svik

 4. Våpen strømmer til Midtøsten

 5. Vrengebildet av «muftien», muslimene og nazismen lever videre

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder