MISTET LIVET: Óscar Alberto Martínez Ramírez (25) og datteren Angie Valeria på snart to år fra El Salvador nådde aldri USA. Foto: Julia Le Duc via AP

Mistet sønnen og barnebarnet på USA-grensen: – De døde i hverandres armer

Rosa Ramirez sier hun forsøkte å stanse familien fra å legge ut på den farlige ferden til USA. To måneder senere kommer sønnen og barnebarnet tilbake i kister.

– Det er tøft og litt sjokkerende å se bildet. Men samtidig fyller det meg med ømhet. Du kan se hvordan han beskyttet henne. De døde i hverandres armer.

Det forteller Rosa Ramirez til nyhetsbyrået AP, som møter henne hjemme i San Martin utenfor hovedstaden San Salvador. Frem til april i år bodde også sønnen, svigerdatteren og barnebarnet i det lille huset. Han jobbet på en pizzarestaurant, hun i en hurtigmatkjede.

De siste dagene har de rystende bildene av sønnen Oscar (25) og barnebarnet Valeria på nesten to år gått verden rundt og skapt sterke reaksjoner.

I SORG: Rosa Ramirez mistet sønnen og barnebarnet. Her er hun hjemme i San Martin i El Salvador. Foto: Reuters

Bildene er på kort tid blitt et symbol på desperasjonen og farene immigrantene opplever på sin ferd mot USA. Flere har trukket paralleller med bildet av Alan, den syriske gutten som skylte i land i et forsøk på å komme seg over Middelhavet – og bildet av blodige Omran (5) i en ambulanse i Aleppo.

Faren og datteren druknet i et forsøk på å krysse elven Rio Grande, på grensen mellom Mexico og USA. Igjen sitter Tania Vanessa Ávalos (21). Når hun setter kursen tilbake til hjemlandet, er det med mannen og datteren i kister.

Les også: Hundre barn tilbake i omstridt leir i USA

Hun forsøkte selv å krysse elven, og ble mer eller mindre vitne til dramaet som utspilte seg da mannen og datteren ble tatt av den sterke strømmen. På en video roper hun «hvor er mannen min?» idet redningsarbeidere senere bærer en båre dekket med et hvitt laken.

DØDE: Her er kroppene til Oscar (25) og datteren Valeria på snart to år dekket av hvite laken. Foto: STR / AFP

Enrique Maciel jobber for immigrasjonskontoret i Tamaulipas. Han forteller til AP at 21-åringen er i sjokk, og ikke ønsker å snakke med journalister.

– Hun lider. De tre hadde en drøm om å komme frem som en familie, og hun kommer tilbake i sorg med familiemedlemmenes kropper.

El Salvador er kjent for sine skyhøye drapstall, og blodige gjengkrig. Men det skal ha vært økonomiske årsaker som gjorde at familien på tre valgte å forlate landet, forteller Rosa Ramirez.

VG på innsiden av migrant-karavanen: Barna som reiser mot Trumps soldater

OVERLEVDE: Tania Vanessa Ávalos (21) mistet datteren og mannen. Her er hun ved elven Rio Grande hvor det gikk fryktelig galt. Foto:  Alejandro Hernandez/Expreso de Matamoros via REUTERS

I håp om et bedre liv satte de derfor kursen mot USA – i likhet med tusenvis av andre som de siste månedene har lagt ut på den lange og farlige reisen. For mange ender forsøkene med døden.

– Jeg har sagt nei helt siden han først fortalte meg at de ønsket å dra. Jeg hadde en dårlig følelse. Som mor følte jeg at noe kunne skje, sier Rosa Ramirez til Reuters.

Les også: Kvinne og tre barn funnet døde ved USAs grense mot Mexico

Naboen Marta Argueta de Andrade (50) forteller at hun ble kjent med familien for omtrent fem år siden, og beskriver dem som gode mennesker.

– De som vurderer å reise bør tenke seg om, for alle kan ikke leve den amerikanske drømmen du hører om, sier hun.

Ifølge grensepolitiet i USA omkom minst 283 flyktninger og migranter langs grensen i fjor, men menneskerettighetsorganisasjoner mener at det reelle tallet var langt høyere.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder