Kina vil ha kriminell etterforskning etter demonstrasjonene i Hongkong

Kina fordømmer hærverket i Hongkongs folkevalgte forsamling og støtter en etterforskning av dem som stormet bygningen.

NTB

– Disse alvorlige og ulovlige handlingene tråkker på rettsordenen i Hongkong, undergraver Hongkongs samfunnsorden og skader Hongkongs grunnleggende interesser, heter det i en uttalelse tirsdag.

Den kinesiske rikskringkastingen beskriver mandagens protester som en åpenbar trussel mot forholdet mellom Kina og Hongkong, melder nyhetsbyrået Reuters.

les også

Derfor demonstrerer de i Hongkong

En arbeider rydder opp utenfor hovedinngangen til den folkevalgte forsamlingen i Hongkong. Foto: Vincent Yu / AP / NTB scanpix

Demonstrantenes handlinger er ifølge Kina en direkte utfordring av systemet «ett land, to systemer». Systemet fungerer slik at Hongkong er en delvis selvstyrt by som kontrolleres av myndighetene i Beijing.

Titusener av Hongkongs innbyggere deltok mandag i en fredelig marsj i protest mot blant annet et lovforslag som åpnet for at innbyggere i Hongkong skulle kunne utleveres til Kina for å bli rettsforfulgt der. Forslaget er nå skrinlagt.

VAKTHOLD: Politi står vakt utenfor den lovgivende forsamlingen tirsdag lokal tid. Området er stengt etter de massive demonstrasjonene mandag. Foto: Vincent Yu /Ap photo

les også

Hongkong-leder Carrie Lam fordømmer voldsbruk: 13 politifolk til sykehus

Demonstrantene krever også at Hongkongs øverste politiske leder Carrie Lam går av.

Før marsjen stormet hundrevis av demonstranter bygningen som huser den folkevalgte forsamlingen i Hongkong. De rev ned bilder, malte over symboler og malte slagord på veggene.

les også

Voldsomme demonstrasjoner i Hongkong – politiet aksjonerte

Politiet brukte tåregass, pepperspray og køller for å stanse demonstrantene.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder