Valgkaos i Tyrkia: Erdogan nekter å gi fra seg Istanbul

Tre dager etter lokalvalget i Tyrkia er det fortsatt ikke avklart hvem som skal styre landets to viktigste byer. I Istanbul har president Erdogan hengt opp enorme plakater for å takke for seieren – selv om opptellingen tyder på at hans parti tapte makten.

 • Nilas Johnsen

Artikkelen er over ett år gammel

«Istanbul, en kjærlighetshistorie», står det på en av plakatene, med et bilde av Erdogan som smiler varmt til kamera og legger hånden på hjertet. På de aller fleste, enorme billboards som dominerer bybildet, står det «Tesekkürler Istanbul», som betyr «Takk, Istanbul».

Erdogans parti AKP kledde byen i slike plakater i fjor sommer, da Erdogan vant presidentmakten frem til 2023. Mannen som da var statsminister, og som smilende overførte den utøvende makten til Erdogan, var Binali Yildirim. Han skulle få jobben som borgermester i Tyrkias største og viktigste by som plaster på såret – og han smiler fortsatt fra plakatene, side om side med Erdogan.

Men opptellingen fra søndagens lokalvalg viser at selv om AKP ble landets største parti, så gikk de på et prestisjenederlag ved at hovedstaden Ankara og gigantbyen Istanbul ser ut til å ha gått til den sekulære opposisjonen CHP.

les også

Valgdrama i Tyrkia: Mot storbynederlag for Erdogan

BYEN I HANS HJERTE: President Erdogan hev seg fullt og helt inn i lokalvalgkampen. Her erklærer han sin kjærlighet for Istanbul på en plakat hengt opp i distriktet Beyoglu. Bydelen Kasimpasa, der Erdogan selv vokste opp, er del av dette distriktet. Foto: SEDAT SUNA / EPA

Først ned, så opp igjen

Mandag morgen ble derfor plakatene, som AKP selvsikkert hadde bestilt på forhånd, fjernet. Nå er de hengt opp igjen. AKP har nemlig klaget inn resultatet til Valgkommisjonen (YSK), i håp om at en omtelling skal vippe det i deres favør.

Både under presidentvalget, og under den omstridte folkeavstemningen i 2017, var det opposisjonen som klaget til valgkommisjonen. Da klagen bryskt ble avvist, førte det til beskyldninger om at kommisjonen er i lommen på Erdogan.

Situasjonen er nå svært spent i Istanbul, og utenfor valgkommisjonens hovedkvarter i Istanbul er opprørspoliti på plass. Men foreløpig kan det se ut som om YSK ikke vil gjøre helt som Erdogans parti ber om: AKP klagde inn resultatet i 39 av Istanbuls distrikter, men onsdag morgen kunngjør valgkommisjonen at kun syv distrikter skal telles opp på nytt.

Avviser omtellingen

Om en slik begrenset omtelling vil være nok til å gi AKP de rundt 25.000 stemmene som skiller i det ekstremt jevne valget, er tvilsomt. Opposisjonen i CHP avviser at det trengs en omtelling, og har allerede holdt kakefest der det ble slått fast at de vil innta borgermestervervet i landets to viktigste byer.

I hovedstaden Ankara har AKP klaget inn resultatet i 25 distrikter, men det er ikke avgjort ennå hvor mange som vil bli talt opp på nytt. Her har Erdogan rettet hard skyts mot opposisjonens kandidat, ved å beskylde ham for korrupsjon og be om en politietterforskning, noe som vil gjøre det umulig for ham å bli borgermester.

BAKGRUNN: Derfor er lokalvalget så viktig for Erdogan

TROR DE HAR VUNNET: CHP-kandidatene Mansur Yavas (til venstre) og Ekrem Imamoglu føler seg sikre på at de bli borgermestere i henholdsvis Ankara og Istanbul. Foto: ADEM ALTAN / AFP

I den tredje største byen i Tyrkia, liberale Izmir langs Egeerhavskysten, har CHP hatt lokalmakten i en årrekke, og det var ingen overraskelse at partiet vant her. Men både i Ankara og Istanbul har AKP og dets forgjenger Velferdspartiet styrt i 25 år – helt siden Erdogan selv ble borgermester i Istanbul i 1994.

Derfor svir et eventuelt nederlag i disse byene, og særlig i Istanbul, ekstra hardt for Tyrkias mektige president.

PS: Det prokurdiske partiet HDP valgte å ikke stille med egen kandidat i Istanbul og Ankara, og heller be sine velgere om å stemme på CHP. I byen Diyarbakir, den største byen med kurdisk flertall blant befolkningen, vant HDP borgermestervervet.

Les også

 1. Erdogan på krigsstien for å holde på lokalmakt

  OSLO/ISTANBUL (VG) Recep Tayyip Erdogan har brukt valgkampen til å hisse mot Vesten for å vinne velgere på hjemmebane.
 2. Erdogan: Hagia Sofia kan bli moské

  Hagia Sofia i Istanbul, som tidligere har vært både katedral og moské, kan igjen bli moské, ifølge Tyrkias president…

Mer om

 1. Tyrkia

Flere artikler

 1. Raser mot Erdogan – omvalg i Istanbul

 2. Opposisjonen vant i Istanbul

 3. Tåler ikke nederlag

 4. Omvalg i Istanbul etter lokalvalg

 5. «Tyrkias demokratiske håp»: Her er mannen som utfordrer Erdogans makt

Fra andre aviser

 1. Erdogans parti krever omtelling i hele Istanbul etter lokalvalg

  Aftenposten
 2. «Forrædersk» annullering av valget i Istanbul. – Erdogan kan ha noe i ermet.

  Aftenposten
 3. Erklærer seier, men kan likevel gå på stort nederlag

  Aftenposten
 4. Erdogan gikk på historisk smell i det tyrkiske valget

  Aftenposten
 5. Omvalg i Istanbul etter at Erdogans parti tapte lokalvalg

  Aftenposten
 6. Erdogan tar Tyrkia ett steg nærmere diktaturet

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder