INN FRA SIDELINJEN: Outsideren og TV-komikeren Volodymyr Zelenskyj leder presidentvalget i Ukraina, ifølge foreløpige resultater. Foto: GENYA SAVILOV / AFP

TV-komiker kan bli ny president i Ukraina

TV-komiker Volodymyr Zelenskyj kommer til å møte sittende president Petro Porosjenko i andre runde i presidentvalget i Ukraina, viser de foreløpige resultatene.

Da 80 prosent av stemmene var talt opp mandag, hadde Zelenskyj fått 30 prosent av stemmene. President Porosjenko hadde fått om lag 16 prosent, mens tidligere statsminister Julia Timosjenko hadde fått 13 prosent av stemmene, melder NTB.

– Jeg er veldig glad, men dette er ikke det ferdige resultatet, sier Zelenskyj ifølge BBC og vil ikke ta seieren på forskudd.

TIL URNENE: Ukrainere i valglokalet ved Rohatyn under første runde av presidentvalget. Foto: KACPER PEMPEL / Reuters

– Første skritt

Det endelige resultatet er ventet i løpet av mandag. Det ligger ikke an til at noen av kandidatene får mer enn 50 prosent. Dermed ligger det an til en ny valgrunde 21. april.

– Dette er bare første skritt mot en stor seier, sa TV-komikeren til sine støttespillere i valgkamphovedkvarteret søndag kveld.

Porosjenko var på sin side mer ydmyk.

– Dette er en hard lærepenge for meg og myndighetene som helhet. Det er en grunn til å jobbe med feilene våre, sa president Porosjenko søndag.

SELVKRITISK: – En lærepenge, sier Ukrainas president Petro Porosjenko etter valgdagsmålingen som viser at han med solid margin tapte mot Volodymyr Zelenskij i første valgrunde. Foto: SERGEY DOLZHENKO / EPA

– Dette er et kraftig spark til Poroshenko, som vitner om at han ikke har klart å opprettholde tilliten hos folket i løpet av de fem årene han var sittet ved makten, sier Olga Shamshur Flydal, seniorrådgiver i Den norske Helsingforskomité, i en pressemelding.

Hun har observert valget fra hovedstaden Kiev, og påpeker at resultatet viser at den ukrainske befolkningen har tillit til valgprosessen, men ikke til politikerne.

Zelenskyj har vært sett på som en outsider i kampen om å bli Ukrainas president, men ledet på meningsmålingene i forkant av valget.

les også

Ukrainas presidentvalg: Komiker ligger best an

Han har markert seg med sterk motstand mot dagens politiske ledelse, som har vært ridd av korrupsjonsanklager. På en fersk meningsmåling fra Gallup svarte kun 9 prosent at de hadde tillit til den sittende regjeringen, noe som skal være det laveste nivået i verden.

– Tross rekordlav tillit til regjeringen ser man at ukrainerne har tro på valg som virkemiddel for å skape endring. Revolusjonen i 2014 førte til en forventning og tro på at man kan påvirke den politiske utviklingen, sier Shamshur Flydal.

Julia har ikke gitt opp

– I dag starter et nytt liv uten korrupsjon, sa Zelinskyj da han avga stemme i Kiev.

41-åringen spiller nettopp president i en populær TV-serie i Ukraina, men har aldri hatt noe politisk verv.

Til tross for bare 14 prosents oppslutning i valgdagsmålingene, hevder også eks-statsminister Timosjenko å ha sikret seg en plass i andre valgrunde.

GIR SEG IKKE: Tidligere statsminister Julia Timosjenko hevder å ha vunnet en plass i andre valgrunde i Ukraina, selv om valgdagsmålingene tyder på at de plassene går til sittende president Petro Porosjenko og TV-komikeren Volodymyr Zelenskij. Foto: SERGEI GAPON / AFP

Timosjenkos egen stab hevder deres egne valgdagsmålinger har vist at eksstatsministeren er nummer to i valget med solid margin.

På en pressekonferanse etter at stemmegivningen var avsluttet ba Timosjenko sine tilhengere om å stille seg utenfor valglokalene for å sikre at opptellingen gikk redelig for seg.

Blodig konflikt

Presidentvalget er det fjerde valget i Ukraina siden krisene som rammet landet i 2014.

Da ble den russiskvennlige presidenten Viktor Janukovitsj styrtet, før Russland tok kontroll over den ukrainske Krim-halvøya. Deretter startet prorussiske separatister et væpnet opprør øst i landet.

Konflikten anslås å ha kostet 13.000 mennesker livet, og den pågår fortsatt. De opprørskontrollerte områdene har erklært uavhengighet, og innbyggerne her deltar ikke i presidentvalget.

Etter annekteringen av Krim-halvøya innførte vestlige land sanksjoner mot Russland. Utviklingen i Ukraina er dermed også en viktig årsak til det forverrede forholdet mellom Russland og Vesten.

I årets valgkamp har de ukrainske kandidatene kommet med ulike forslag til hvordan man kan få slutt på konflikten øst i landet. Alle de viktigste kandidatene ønsker å knytte landet enda tettere til Vesten.

Oligark-anklager

I tillegg til utbredt korrupsjon har ukrainsk politikk lenge vært preget av innflytelsen til søkkrike såkalte oligarker. En av dem er sittende president Porosjenko, som i sin tid tjente en formue på salg av sjokolade.

Porosjenko har på sin side hevdet at både Zelenskyj og Timosjenko i realiteten er styrt av milliardæren Ihor Kolomoyskij. Han eier TV-kanalen hvor Zelenskyj spiller Ukrainas president.

Tolkningen får til en viss grad støtte fra Volodymyr Fesenko, som leder tankesmien Penta Center i Kiev.

– Konfrontasjonen mellom Porosjenko og Kolomoyskij er en kamp mellom medlemmer av den samme arten oligarker, hevder sjefen for tankesmien.

En gruppe med internasjonale valgobservatører har varslet pressekonferanse mandag ettermiddag. Søndag opplyste ukrainsk politi at de har mottatt over 1600 klager på uregelmessigheter i forbindelse med gjennomføringen av valget.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder