I RUSSLAND: Frode Berg sitter for tiden i fengsel i Russland, etter at han ble dømt for spionasje i vår. Foto: Jørgen Braastad, VG

To russere benådet – kan være klare for utveksling med Frode Berg

VILNIUS (VG) Utvekslingen av Frode Berg mellom Russland, Litauen og Norge kan være i gang. Tidlig fredag morgen har den litauiske presidenten benådet de to spiondømte russerne Nikolaj Filipsjenko og Sergej Moisejenko.

Grytidlig fredag morgen kom kunngjøringen på den offisielle hjemmesiden til president Gitanas Nauseda, om at de to russerne var innvilget benåding etter en ny lovbestemmelse i Litauen.

Dermed ligger alt til rette for at de kan utveksles mot Frode Berg og to litauere som er spiondømt i Russland.

– Min klient er benådet, men jeg vet ikke når en utveksling av spioner kan finne sted, skriver Nikolaj Filiptsjenkos advokat Galina Kardanovskaja i en melding til VG.

– Jeg har ingen ytterligere kommentarer om dette på nåværende tidspunkt. Vi vil svare på mulige spørsmål i nær fremtid, sier presidentens talsperson Antanas Bubnelis til Baltic News Service.

Sjefen for russisk UDs Europa-avdeling, Sergej Beljajev, blir tolket i russiske media som at Moskva «i nær fremtid» vil se på Berg-saken:

– Dette er en juridisk prosess som går slik den skal gå, uten å bli påvirket av andre faktorer. Og så vil presidenten ta avgjørelsen, blir han sitert på av nyhetsbyrået RIA Novosti.

les også

Slik kan en spionutveksling finne sted

Her er det signerte dokumentet som kan få Frode Berg hjem:

– Grønt lys

Lederen for sikkerhets- og forsvarskomitéen i det litauiske parlamentet, Dainius Gaižauskas, sier fredag morgen at Litauen nå har tatt de nødvendige skritt for å utveksle med de spionasjedømte med Russland, og at de venter på passende tiltak fra russisk side. Dette er samme mann som foreslo lovendringen som skulle gjøre prosessen rundt benådning og utveksling av spionasjedømte personer i utlandet enklere.

– Litauen har gitt grønt lys for utveksling og retur av litauiske statsborgere til hjemlandet. Vi venter på at gjensidige skritt skal bli tatt av Russland, sa han på nasjonal litauisk radio fredag morgen, ifølge det russiske nyhetsbyrået TASS.

Han legger til at han ikke kan uttale seg om når og hvor en utveksling kan finne sted.

les også

Litauens forsvarsminister til VG: – Norges bidrag til NATO-styrken er veldig, veldig viktig

Nær to år i fengsel

Den tidligere norske grenseinspektøren Frode Berg ble pågrepet under et besøk i Moskva i desember 2017. I april i år ble han dømt til 14 års fengsel for spionasje. Han nektet straffskyld, men har erkjent kontakt med norsk etterretning før reisen.

Han ble pågrepet i Moskva i desember 2017 og har sittet fengslet siden.

Norske myndigheter har lenge jobbet for å få ham utlevert, og den siste tiden har arbeidet vært tett knyttet opp mot Litauen. Siden russiske spioner sittet fengslet i landet, har det dukket opp en mulighet for å få Frode Berg inkludert i en fangeutveksling.

Les også: Dette bør du vite om Frode Berg-saken

Utveksling

De to litauerne som trolig skal utveksles mot de to russerne mellom Russland og Litauen, er ifølge Baltic News Service Jevgenij Mataitis og Aristid Tamoshaitis, som begge ble dømt for spionasje i Moskva i 2016.

En kommisjon i Litauen leverte onsdag sin benådingsanbefaling til president Gitanas Nausėda.

– Presidenten får nå anbefalingen fra kommisjonen. Hans avgjørelse vil komme i nær fremtid, sa presidentens talsmann Antanas Bubnelis til VG i går.

VG møtte også Litauens justisminister Elvinas Jankevicius. Han var svært ordknapp, men på direkte spørsmål om han er optimistisk, svarte han:

– Ja, jeg er optimistisk.

Det skulle gå nesten to døgn fra president Gitanas Nauseda fikk anbefalingen om benåding, til publiseringen av et underskrevet dekret om at russerne kan utleveres.

Ifølge litauisk lovgivning kan ikke benådning og løslatelse finne sted før dekretet fra presidenten er kunngjort offentlig.

Litauiske myndigheter i samarbeid med Russland og Norge, kan ha brukt denne tiden brukt denne tiden fra onsdag ettermiddag til fredag morgen, til praktiske forberedelser for en utveksling landene imellom.

Saken oppdateres!

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder