EKSTREMT: Syklonen er nå på vei nordøstover etter å ha etterlatt seg store ødeleggelser i India og Bangladesh. Her fra område Vest Bengal, nordøst i India. Foto: PIYAL ADHIKARY / EPA

Dødstallene stiger etter syklonen Fanis herjinger

21 mennesker er bekreftet omkommet etter at syklonen Fani traff kysten av India fredag, og oversvømmelsene har sendt millioner av mennesker på flukt.

Fani er den antatt sterkeste tropiske syklonen som har truffet India på 20 år. Times of India rapporterer at boliger og veier er ødelagt etter vind og oversvømmelser. 1,2 million mennesker er evakuert fra delstaten Odisha alene.

Syklonen traff kystbyen Puri fredag morgen norsk tid. I ettertid er det rapportert av minst 160 mennesker er skadet som følge av sammenraste boliger og falne trær.

Vind på 200 kilometer i timen

Da syklonen fortsatt var utenfor kysten av India ble vindstyrken målt opp mot 200 kilometer i timen. Den har nå beveget seg mot Bangladesh der 1,2 millioner mennesker på forhånd var evakuert fra kystområdene. Mange av dem tilbrakte natten under åpen himmel, skriver NTB.

Se video – her blir kranen tatt av syklonen:

– Lokalbefolkningen hadde en søvnløs natt og mange kom ut av hyttene sine og sto langs elvebredder for å følge vannstanden, forteller en talsmann for myndighetene.

– Mange hjem er ødelagt, tak har blåst av og strømstolper og trær er veltet, forteller talsmannen.

14 landsbyer ble satt under vann i Bangladesh da tidevannsbølgen som fulgte uværet ødela flomvern.

Styrken svekket

Fredag kveld ble Fani nedgradert fra «ekstremt alvorlig» til «veldig alvorlig», og lørdag morgen melder Indias Meteorologisk institutt at uværet nå betegnes som en «kraftig storm».

Vinden skal lørdag ha en styrke på 20 meter i sekundet, skriver NTB, og det er ventet at, stormsenteret vil fortsette nordøstover og avta ytterligere i styrke i løpet av lørdag formiddag.

Bilder og videoer delt på sosiale medier viser voldsomme vindkast og ødeleggelser, der særlig trær og bygninger får hard medfart. På flyplassen i Kolkata ble minst 200 tog- og flyavganger innstilt da stormen nærmet seg.

I storbyen ble en rekke bygninger ødelagt som følge av uværet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder