Vulkanutbrudd på Filippinene: Farenivå oppjustert

Flere tusen mennesker er evakuert fra området rundt Taal-vulkanen sør for hovedstaden Manila, hvor det er overhengende fare for et farlig utbrudd. Norske Magne Håheim sitter askefast etter at fly er kansellert på ubestemt tid.

Taal-vulkanen, som ligger på en øy i en innsjø 66 kilometer sør for Manila, spyttet søndag damp og aske en kilometer opp i lufta. Mandag morgen har også rød lava kommet ut fra vulkanen, skriver nyhetsbyrået AP.

Filippinenes seismologiske institutt (Phivolcs) har hevet farenivået fra tre til fire, noe som betyr at det kan komme et farlig, større utbrudd med det første. Siden utbruddet startet, er det registrert 52 vulkanske jordskjelv i Taal-regionen, ifølge instituttet.

EVAKUERER: Flere av innbyggerne ved foten av vulkanen har søndag og mandag evakuert. Foto: TED ALJIBE / AFP

Rundt 8000 innbyggere i landsbyer i provinsene Batanga og Cavite har blitt midlertidig innlosjert på 38 evakueringssentre, skriver AP.

– Vi har et problem, folk får panikk fordi de vil redde levebrødet sitt; grisene og kuene sine. Vi prøver å hindre dem i å komme tilbake ved å advare om at vulkanen kan eksplodere igjen når som helst og treffe dem, sier ordfører i Balete, Wilson Maralit, til radiostasjonen DZMM.

Han har bedt myndighetene om ekstra assistanse fra politiet og forsvaret for å stoppe innbyggere fra å snike seg tilbake til kystlandsbyer som er i fare.

Taal-vulkanen er Filippinenes nest mest aktive og et populært utfartssted.

Publikum advares nå mot å nærme seg på grunn av fare for kraftige utblåsninger og giftige gasser.

Manila internasjonale lufthavn melder ifølge Sky News at alle fly er midlertidig kansellert som følge av vulkanutbruddet.

Kommer seg ikke hjem

Etter å ha vært på seiltur i Filippinene, sitter Magne Håheim (30) og reisefølget askefast på flyplassen i Manila.

– Hvem hadde trodd at vi skulle få oppleve hvordan det er å sitte askefast, sier Håheim til VG.

VENTER: Reisende på flyplassen i Manila etter flykanselleringer på ubestemt tid. Foto: Magne Håheim

Han forteller at de er på vei til et hotell i nærheten av flyplassen hvor de skal tilbringe natten.

– Vi har fått beskjed om at det kan ta alt fra én til fire dager før vi kanskje kommer oss hjem. Det blir nok ikke jobb på mandag, sier Håheim.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder