ADVARER: Iran og Ayatollah Khamenei, her fra en seremoni i juni i fjor, varsler «kraftig hevn» mot USA. Foto: HO / IRANIAN SUPREME LEADER'S WEBSITE

Iran varsler «kraftig hevn»

Irans øverste leder Ayatollah Ali Khamenei advarer USA om at en «kraftig hevn venter» etter angrepet mot den iranske generalen Qasem Soleimani.

 • Halvor Bjørntvedt
 • Knut Arne Hansen
 • Amund Bakke Foss

Det melder nyhetsbyrået AP fredag morgen.

Khamenei har kunngjort tre dager landesorg til minne om den drepte generalen, som var øverstkommanderende for Revolusjonsgardens elitestyrke, Quds-styrken, og hovedarkitekten bak Irans støtte til regimet i Syria i tillegg til å ha vært sentral i Iraks og Syrias nedkjemping av IS og al-Qaida.

Angrepet, utført med missiler skutt fra en drone, fant sted natt til fredag ved flyplassen i Iraks hovedstad Bagdad. Revolusjonsgarden har bekreftet dødsfallet, mens USA har tatt på seg ansvaret.

– Etter ordre fra presidenten har det amerikanske forsvaret utført en handling i forsvar for å beskytte amerikansk personell i utlandet ved å drepe Qasem Soleimani, skrev Pentagon i en uttalelse.

Bakgrunn: Irans skjulte general

I tillegg til Soleimani ble en rekke andre militsledere drept i angrepet, deriblant den Abu Mahdi al-Muhandis, leder for den paramilitære gruppen Folkets Mobiliseringsstyrker, en av mange paramilitære grupper som støttes av Iran.

Iraks høyeste shiamuslimske leder, Ali al-Sistani, har fordømt angrepet. Fredag morgen ble det også bekreftet at Moqtada al-Sadr, lederen for Mahdi-hæren i Irak, har mobilisert sine tropper for å være «klare» som en følge av USAs angrep.

– Krigere, spesielt de fra Mahdi-hæren, må være klare, tvitrer Moqtada al-Sadr fredag.

Midtøstens «Darth Vader»

Soleimani sto nær landets øverste leder, Ayatollah Khamenei, og var leder for Quds-styrken, en ekstern del av den iranske Revolusjonsgarden. I en BBC-dokumentar i fjor ble Soleimani av den amerikanske eks-diplomaten Ryan Crocker kalt «Midtøstens Darth Vader».

AP skriver at angrepet skjedde etter at Soleimani hadde ankommet flyplassen fra enten London eller Syria, der han ble møtt av militslederen Abu Mahdi al-Muhandis med følge.

Forsvarsminister Amir Hatami varsler også at en «knusende hevn» venter, og advarer om at Iran vil hevne seg «mot alle involverte og ansvarlige», skriver Reuters.

Irans utenriksminister, Javad Zarif, kaller angrepet «ekstremt farlig og en idiotisk eskalering».

– USA må bære ansvaret for konsekvensene, skriver han på Twitter.

Mens USAs president Donald Trump foreløpig kun har kommentert angrepet ved å legge ut et bilde av et amerikansk flagg på Twitter, har utenriksminister Mike Pompeo delt bilder av irakere som feirer i gatene:

Les også

 1. Mektig iransk general drept i amerikansk angrep

  OSLO/BEIRUT (VG) Konflikten mellom Iran og USA kan nå komme til å eskalere ytterligere: Fredag ble en av Midtøstens…

Mer om

 1. USA
 2. Iran

Flere artikler

 1. Mektig iransk general drept i amerikansk angrep

 2. Tusener av irakere tar farvel med drept iransk general

 3. Pompeo: Hundrevis av amerikanske liv var truet

 4. USA sender tusenvis av soldater til Midtøsten

 5. Trump: – Drepte generalen for å hindre krig

Fra andre aviser

 1. USA ber amerikanere forlate Irak umiddelbart

  Bergens Tidende
 2. Pentagon: Trump beordret angrep mot iransk general i Bagdad

  Bergens Tidende
 3. Soleimanis etterfølger lover hevn over USA

  Aftenposten
 4. USA ber alle amerikanere forlate Irak umiddelbart

  Aftenposten
 5. – Trump har kastet dynamitt inn i kruttønnen

  Aftenposten
 6. Rouhani varsler regionalt svar på USAs likvidasjon av Soleimani

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder