Tyrkiskstøttet milits har tatt kontroll over deler av det nordøstlige Syria de siste dagene. Disse militssoldatene krysset grensen fredag. Foto: AP / NTB scanpix

Kurdiske styrker har trukket seg ut av grenseby nordøst i Syria

Kurdisk milits skal ha trukket seg tilbake fra viktig grenseby ved Tyrkia, samme dag som amerikanske styrker forlot sin siste base nordøst i Syria.

NTB-AFP-AP

Over 70 amerikanske militærkjøretøy, eskortert av helikoptre, passerte søndag gjennom landsbyen Tal Tamr, på vei østover og ut av området der Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan vil opprette en såkalt sikkerhetssone.

Ifølge Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) kom den amerikanske militærkolonnen fra Sarrin, der USA har hatt sin største militærbase. Den er nå forlatt, ifølge eksilgruppas leder Rami Abdulrahman.

Søndagens tilbaketrekking var den fjerde på en uke, og samtlige amerikanske soldater har nå forlatt regionen, ifølge ham.

Bekrefter tilbaketrekning

Samtidig med at de siste amerikanske soldatene forlot området, opplyste en av opprørsalliansen SDFs ledere at deres militssoldater vil trekke seg bort fra grensa mot Tyrkia, i tråd med avtalen som ble inngått mellom Erdogan og USAs visepresident Mike Pence torsdag.

Noen timer senere rullet rundt 50 kjøretøy med militssoldater og sårede ut fra sykehuset i grensebyen Ras al-Ain, og ifølge en AFP-journalist i byen sto bygningen kort tid etter i flammer.

Tyrkiske myndigheter bekreftet senere søndag at den kurdiske tilbaketrekningen er i gang, før SOHR kunne fastslå at alle kurdiske styrker var ute av fra Ras al-Ain, noen av de hardeste kampene mot tyrkiske regjeringsstyrker og tyrkiskstøttet milits har funnet sted.

les også

Assad advarer Tyrkia: Vil svare med «alle legitime midler»

De siste amerikanske soldatene nordøst i Syria forlot søndag området. Dette bildet viser to amerikanske soldater på patrulje nær Tell Abyad i begynnelsen av september. Foto: AP / NTB scanpix

Sykehus i brann

Når evakueringen av grensebyen er fullført, vil SDFs styrker også trekke seg ut av resten av den 120 kilometer lange og 30 kilometer brede «sikkerhetssonen» Tyrkia vil opprette på syrisk side av grensa, opplyser SDF-talsmann Redur Khalil.

Det er første gang at kurdiske ledere offentlig bekrefter at de trekker seg ut av denne delen av grensa mot Tyrkia, noe som ifølge Khalil blir koordinert med amerikanerne. Lørdag anklaget SDF Tyrkia for å hindre tilbaketrekningen fra området.

Tyrkisk soldat drept

Forsvarsdepartementet i Ankara opplyste søndag at én tyrkisk regjeringssoldat ble drept og en annen såret i et angrep fra kurdisk milits i Syria søndag.

– En av våre heroiske kamerater falt som martyr, og en annen ble såret etter å ha blitt beskutt med panservern og håndvåpen av terrorister under et rekognoserings- og overvåkingsoppdrag i Tell Abyad-området, het det i en kunngjøring.

Tyrkiske myndigheter anser den kurdiske YPG-militsen, som utgjør hoveddelen av SDF, for å være avlegger av PKK-geriljaen i Tyrkia og omtaler konsekvent alle kurdiske militssoldater som terrorister.

Lørdag truet Erdogan med å «knuse hodene» til kurdiske militssoldater om ikke de trekker seg ut av grenseområdene innen tirsdag kveld. Samtidig anklaget SDF-leder Mazloum Abdi tyrkerne for å hindre både kurdiske soldater, sårede og sivile i å evakuere området.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder