DREPT: Eric Torell (20). Foto: PRIVAT

Svenske Eric (20) skutt og drept – tre politimenn frifunnet

De tre politibetjentene som var tiltalt etter at 20 år gamle Eric Torell ble skutt og drept, er frikjent i tingretten i Stockholm.

Torell hadde Downs syndrom, og var «bevæpnet» med en lekepistol han hadde tatt med seg da han rømte hjemmefra. Han ble skutt i ryggen av svensk politi, og døde av skadene.

Politibetjentene som skjøt ham i ryggen, var tiltalt for å ha forårsaket en annens død. Alle de tre politibetjentene var tiltalt for tjenestefeil.

Politimennene skal ha nektet straffskyld og forklarte i høringen at de følte seg truet på livet da drapshendelsen fant sted, skriver Aftonbladet.

Den svenske avisen skriver videre at politibetjentene ble frifunnet blant annet fordi retten mener at de innbilte seg at de var i en situasjon som krevde nødverge.

Avfyrte skudd

Det var i 4-tiden på morgenen den 2. august 2018 at politiet rykket ut etter varsel om bevæpnet mann i Stockholm.

På plassen vurderte politiet situasjonen som truende og avfyrte totalt 25 skudd, hvor tre av dem traff 20 år gamle Eric Torell.

To timer senere ble han erklært død.

Påtalemyndigheten mente at leketøyspistolen kunne oppfattes som et ekte våpen, men konkluderte likevel med at politifolkene ikke vurderte situasjonen grundig nok før de skjøt. Det ble også argumentert med at bare 23 av de 25 skuddene som ble avfyrt, kunne forsvares med at de ble fyrt av i selvforsvar.

Retten mener hverken tekniske eller medisinske undersøkelser støtter påtalemyndighetens syn på saken. Rettens fagdommer Erik Lindberg uttaler at politiet sluttet å skyte mot Torell da de ikke lenger vurderte situasjonen som truende, skriver NTB.

Nysgjerrig

Som mange andre med Downs syndrom var Eric nysgjerrig på verden, og forsto ikke at noe kunne være farlig. Familien holdt han derfor under oppsikt, har moren tidligere fortalt til Aftonbladet.

Torells mor forteller også til Aftonbladet at det var svært «uheldig» at sønnen hadde med seg, det hun beskriver som en lekepistol, denne kvelden.

– Men hvorfor måtte de drepe ham? Skyt ham i foten da? Og fra tre politimenn? Man kan jo ikke bli skutt av en plastbit, sier Söderberg.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder