MØTENEKT: Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan vil ikke treffe USAs visepresident og utenriksminister når de kommer til Ankara. Foto: STR / EPA

Vil møte Pence likevel

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan sa han ikke vil møte USAs visepresident Mike Pence og utenriksminister Mike Pompeo når de kommer til Ankara onsdag. Så kom kontrabeskjeden.

 • Andreas Løf
 • NTB

Pence og Pompeo har reist til Ankara på kort varsel i et forsøk på å få Erdogan til å stanse militæroffensiven i Nord-Syria og inngå våpenhvile med kurderne.

I et intervju med Sky News onsdag avviste den tyrkiske presidenten at han vil snakke med dem. Ifølge kanalen sier han at han kun vil snakke med president Donald Trump.

– Jeg står oppreist. Jeg vil ikke møte dem. De vil møte sine motparter. Jeg vil snakke når Trump kommer, sier Erdogan.

USAs visepresident Mike Pence sa via sin talsperson at han aktet å gjennomføre Tyrkia-besøket selv om ikke Erdogan er tilstede.

Senere onsdag kom en kontrabeskjed fra Erdogans kontor, melder nyhetsbyrået AFP:

USA har varslet sanksjoner mot Tyrkia som følge av den tyrkiske offensiven i Syria.

Den ble innledet etter at USAs president Donald Trump varslet at de amerikanske soldatene som har vært alliert med en kurdiskdominert syrisk milits, skal trekkes ut av Nord-Syria.

GRENSEBY: Tyrkiskstøttede syriske opprørere spaserer gjennom grensebyen Tal Abyad tirsdag. Foto: KHALIL ASHAWI / Reuters

Gir rettrett-frist

Istedenfor at det ble inngått våpenhvile, fortsatte krigingen mellom kurdiske styrker og deres allierte og tyrkiske styrker og deres allierte i Syria onsdag.

Kampene foregikk nordøst for byen Ain Issa, melder eksil- og aktivistgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR).

De melder også om harde sammenstøt nær motorveiem M4 - som knytter de viktigste kurdiskbefolkede områdene med storbyen Aleppo og middelhavskysten.

Erdogan sier at syrisk kurdermilits må forlate grenseområdet i Nord-Syria innen onsdag kveld dersom Tyrkia skal avslutte sin offensiv.

Den tyrkiske presidenten gjentok i nasjonalforsamlingen i Ankara onsdag at han utelukker å forhandle med den kurdiske YPG-militsen.

Erdogan gjør det klart at Tyrkia ikke vil bøye seg for et stadig økende internasjonalt press. Tyrkiske styrker akter å fortsette offensiven inntil tyrkiske soldater har rykket 30–35 kilometer inn i Syria, sa Erdogan.

– Vårt forslag er at akkurat nå, i kveld, så legger alle terroristene ned sine våpen, utstyr og alt, ødelegger sine feller og har seg ut av sikkerhetssonen som vi har angitt, sa den tyrkiske presidenten.

RØYK: Et bilde tatt fra tyrkisk territorium viser stigende røyk etter tyrkisk bombing i Ras al-Ain. Foto: ERDEM SAHIN / EPA

Storoffensiv

Tyrkia innledet sin militæroffensiv mot YPG-militsen 9. oktober med et uttalt mål om å etablere en såkalt sikkerhetssone i grenseområdet i Syria.

Der sier Erdogan at han planlegger å bosette flere millioner syrere som har flyktet til nabolandet i løpet av den snart åtte år lange krigen.

I helgen eskalerte konflikten da den kurdiskdominerte krigeralliansen SDF inngikk en avtale med det syriske regimet. Det medførte også at russiske soldater rykket inn i den viktige byen Manbij i Nord-Syria.

Les også

 1. Trump truer med å ødelegge Tyrkias økonomi: Vil ha øyeblikkelig våpenhvile

  USAs president ba mandag Tyrkias president om å «stoppe invasjonen av Syria» da de to snakket sammen på telefon.
 2. Tyrkia vil fortsette Syria-offensiv «med eller uten verdens støtte»

  Tyrkia ignorerer USAs sanksjoner, og fortsetter kampene i Syria. – Vi kan aldri erklære våpenhvile, sier Erdogan tirsdag.

Mer om

 1. Ankara
 2. Syria
 3. USA
 4. Donald Trump
 5. Mike Pompeo
 6. Recep Tayyip Erdogan
 7. Mike Pence

Flere artikler

 1. Pence: USA og Tyrkia er enige om våpenstillstand

 2. Ekspert: Derfor frykter han ikke sanksjoner

 3. Assad advarer Tyrkia: Vil svare med «alle legitime midler»

 4. Erdogan og Putin etter møte: YPG-militsen trekker seg ut

 5. Tyrkia vil fortsette Syria-offensiv «med eller uten verdens støtte»

Fra andre aviser

 1. USA og Tyrkia gir syriske kurdere fem dager på seg til å trekke seg ut av buffersone

  Bergens Tidende
 2. Trump distanserer seg fra Syria-krigen – Tyrkia fortsetter angrepene

  Aftenposten
 3. «En stor dag for sivilisasjonen», sa Trump. Men ingen andre er overbevist av avtalen.

  Aftenposten
 4. Pence og Pompeo skal forsøke å overtale Erdogan

  Aftenposten
 5. Kilde: USA trekker 1000 soldater ut av Syria

  Bergens Tidende
 6. Tyrkisk soldat drept i Syria

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no