Jamal Khashoggi (til venstre) ble drept under et besøk hos det saudiske konsulatet i Istanbul. Kronprins Mohammed bin Salman (til høyre) tar nå ansvar for drapet, men nekter for at han ga ordren om å drepe journalisten. Foto: Mohammed al-Shaikh, Oscar Del Pozo/AFP

Amnesty markerte drapet på Khashoggi i Oslo

Amnesty International Norge markerte onsdag ettårsdagen for drapet på journalisten Jamal Khashoggi utenfor Saudi-Arabias ambassade i Oslo.

 • NTB

Den regimekritiske journalisten var bosatt i USA, men ble drept i det saudiarabiske konsulatet i Istanbul for ett år siden. Saudi-Arabias kronprins sier i et intervju med «60 Minutes» at han tar «fullt ansvar» for drapet, men nekter for å ha beordret det.

I et intervju med «60 Minutes» kaller kronprins Mohammed bin Salman drapet for en «avskyelig forbrytelse».

– Jeg tar fullt ansvar som leder av Saudi-Arabia, spesielt siden det var utført av personer som jobbet for Saudi-Arabias myndigheter, sier han.

Amnesty International Norge markerte ettårsdagen for drapet på journalisten Jamal Khashoggi utenfor Saudi-Arabias ambassade i Oslo onsdag. Generalsekretær Jon Peder Egenæs i organisasjonen var på plass under markeringen. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix

Ber om etterforskning

CIA mener at bin Salman personlig beordret drapet på Khashoggi, og en FN-ekspert har bedt om at hans mulige rolle etterforskes.

Med denne kunngjøringen hevder Amnesty at kronprinsen forsøker å komme kritikken på ettårsmarkeringer i mediene og blant aktivister i forkjøpet.

les også

Khashoggis forlovede til VG: – Jeg føler skyld

I Oslo hadde demonstrantene hadde kledd seg ut som drapsetterforskere i hvite drakter og satte opp politibånd og illuderte kriminalteknisk åstedsgransking.

– Inntil den fulle sannheten kommer på bordet og de ansvarlige blir dømt, må menneskerettighetsorganisasjonen erklære alle Saudi-Arabias diplomatiske lokaler for høyrisikoområde, heter det i en uttalelse fra Amnesty.

Les også

Mer om

 1. Mohammed bin Salman
 2. Saudi-Arabia
 3. Istanbul
 4. Amnesty International
 5. FN

Flere artikler

 1. Saudi-Arabias kronprins i TV-intervju: Tar skylden for Khashoggi-drapet

 2. Fem dømt til døden for Khashoggi-drap

 3. Ny rapport: Over 200 pågrepet siden Bin Salman fikk makten

 4. Norge på stemmefiske hos eneveldige Gulf-monarkier

 5. Pompeo: Støtter Saudi-Arabias rett til å forsvare seg

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder