Skjebnedag for May: Sitter i krisemøte

Etter en meget turbulent tid er det ventet at Storbritannias statsminister Theresa May i dag kunngjør sin avgang. Men britene blir ikke kvitt henne med det første.

Theresa May ankom nummer 10 Downing Street rundt klokken 09.44 fredag morgen, og sitter etter alt å dømme i skrivende stund i krisemøtet der hennes avgang er tema.

Ryktene om avgangen begynte å svirre alt på onsdag, men istedenfor Mays exit, var det lederen i Underhuset som tok hatten og gikk.

Theresa Mays tidligere rådgiver: – Vil bli husket som en som prøvde

Førstelektor ved Universitetet i Agder, Jan Erik Mustad, har stor tro på at det er statsministerens tur i dag:

– Det er bare et tidsspørsmål. Det har vært så mye motstand mot henne, og den øker fra dag til dag. Jeg kan ikke se noen annen utvei enn at hun trekker seg, sier Mustad til VG.

Konservative May har forsøkt å levere en skilsmisseavtale med EU siden i fjor sommer. Hennes forslag har imidlertid ikke falt i god jord, og hele tre ganger har avtalen blitt nedstemt.

– Jeg var lenge usikker på om hun kom til å faktisk gå, fordi det må være vanskelig for henne å gi fra seg et parti i fullstendig kaos, sier Jan Erik Grindheim, førsteamanuensis ved Universitetet i Sørøst-Norge og statsviter i Civita.

Bli oppdatert: Dette er favorittene til å ta over etter May

PÅ PLASS: Julian Smith i Det konservative partiet ankom fredag morgen Downing Street, hvor det holdes krisemøte. Foto: NEIL HALL / EPA

Skjebnemøte i morgentimene

Fredag morgen skal May i krisemøte med lederen av 1922-komiteen, sir Graham Brady. Det er uklart når utfallet av møtet vil bli offentliggjort, men ifølge Sky News starter møtet klokken 10 norsk tid.

Ifølge Financial Times skal Mays rådgivere samles klokken 11 for å bli informert om avgjørelsen.

Når møtet er over er det ventet at May annonserer sin avgang som Storbritannias statsminister og Det konservative partis øverste leder.

– Hvem er Graham?

– Han er leder for komiteen som overser nyvalg av konservative partiledere. Han leder alle dem som sitter på de bakerste benkene i den konservative delen av Underhuset, og er en mektig mann, forklarer Mustad.

– Hva tror du vil skje på dette møtet?

– Møtet er en oppfølging av det som foregikk på onsdag. Det er forventet at de kommer til å angi en tidsplan for når May trekker seg tilbake. Vi får ingen avgang i dag, men en tidsplan for når hun vil trekke seg.

MEKTIG KAR: Sir Graham Brady er leder for 1922-komiteen, og den som overser nyvalg i Det konservative partiet. Foto: DANIEL LEAL-OLIVAS / AFP

Den britiske regjeringen sa onsdag at de fredag skulle publisere et nytt forslag til utmeldingsavtale, og at denne skulle stemmes over den 7. juni. Torsdag kom kontrabeskjeden om at publiseringen av avtalen utsettes.

– Det vil nok også diskuteres på møtet om de skal ha denne avstemningen. Det har vært stor motstand i å stemme over avtalen for fjerde gang, og mange mener det er unødvendig. Folk vil ikke stemme for den uansett, og mange mener May ikke har levert slik hun ønsker og bør tre til siden.

les også

May åpner for ny folkeavstemning

Klart for lederkamp

Om May går, er det klart for en ny lederkamp i partiet, og ikke før en ny leder er på plass vil May kunne forlate Downing Street.

– Problemet er at det ikke er noen tydelig vei videre. Det er ingen som står klar for å ta over, og det er en stor utfordring for et politisk parti. Alle har egne ambisjoner, og ingen noen idé om hvor partiet skal gå, sier Grindheim til VG.

– De Konservative har vel knapt vært i en slik krise i moderne tid, og ikke en gang trusselen om Labour ser ut til å samle partiet.

Britiske medier trekker frem 10. juni som startskuddet for leder-racet, og ifølge Mustad vil en ny leder da kunne være på plass i slutten av juli.

Nysgjerrig på hvem som kanskje overtar? Dette er favorittene

– Parlamentsgruppen i Underhuset vil så rydde i de aktuelle kandidatene til det står to igjen. Deretter skal partimedlemsmassen, altså grasrota i partiet, stemme over disse to. Det tar tid, så det tar noen uker fra to kandidater er klare til vi står igjen med en vinner, sier Mustad.

FLERE SOM ER SPENT: Katten Larry, som har tittelen Chief Mouser og er bor i nummer 10 Downing Street, satt lenge og ventet utenfor inngangsdøren fredag morgen, før han til slutt ble hentet med inn. Foto: TOLGA AKMEN / AFP

– Vil Brexit bli lagt på is i denne perioden?

– Det vet vi ikke. Det har vært lite aktivitet de siste ukene, og det føres ingen forhandlinger med EU nå. En ny leder må bestemme hvordan han eller hun vil tilnærme seg denne prosessen. Foreløpig ligger den an til at Storbritannia går ut uten avtale. Om den nye statsministeren ønsker å forhandle på nytt, må utmeldingen utsettes en gang til, sier Mustad.

– Vedkommende kan også ønske å oppløse Parlamentet og ha nyvalg, eller ha et ønske om å forbli i EU. Det kommer til å bli diskusjoner bak lukkede dører både i Parlamentet og Downing Street. Det er den nye statsministeren som legger veien videre.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder