NATTEVÅK: Alltinget på Island diskuterer EUs energipakke dag og natt, og alltings-presidenten Steingrímur J. Sigfússon (bildet) har foreløpig ikke stoppet debatten, her på et VG-bilde fra 2010. Foto: Espen Sjølingstad Hoen

Ellevilt på Island: Acer-krangel har lammet Alltinget i syv døgn

EUs energipakke har ført til full politisk krise på Island. Alltinget har hittil sittet sammen i syv dager og syv netter - uten å være i stand til å gjøre et vedtak.

I fjor vår vedtok Stortinget å gjøre EUs tredje energimarkedspakke, den såkalte Acer-saken, til norsk lov. Men fortsatt krangler den islandske nasjonalforsamlingen, med ukjent utfall.

Uten Islands tilslutning kan ikke energipakken bli en del av EØS-avtalen. Lammelsen i Alltinget i Reykjavik har dermed også betydning for Norge.

Alltingets president Steingrímur J. Sigfússon har gjentatte ganger bedt representantene om å avslutte debatten, men hittil til ingen nytte.

Etter den syvende natten i Alltinget, stoppet Sigfússon møtet klokken 10.47 torsdag formiddag, islandsk tid. Debatten hadde da vart sammenhengende i 24 timer og 17 minutter.

– Beklager, han har gått hjem for å sove, svarte sekretæren da VG forsøkte å ringe til Sigfússon onsdag.

les også

Acer-kamp på Island: Allting-debatt i 60 timer

Sp: Eneste våpen

Det er medlemmene fra Senterpartiet som holder møtet i gang med lange taler. Målet er å få avvist avtalen med EU, eller i det minste sørge for en utsettelse fram til høsten.

– Selv om flertallet i Alltinget vil stemme for denne avtalen, er folket imot. Å holde debatten i gang er dessverre det eneste våpen vi har for å hindre et vedtak nå før sommeren, sier Bergþór Ólason, medlem av Alltinget for Senterpartiet, til VG.

Her kan du følge debatten i Alltinget videre, og se opptak av debattene de siste døgnene.

les også

ACER-striden avgjort – Norge blir med i omstridt EU-avtale

Filibuster

Denne debattformen kalles filibuster. Island og USA er blant et fåtall land hvor et mindretall på denne måten kan hindre en votering i nasjonalforsamlingen.

– Filibuster er en del av den islandske politiske arven, forklarer Eirikur Bergmann, professor i statsvitenskap ved Bifrost-universitetet i Reykjavik.

– Mindretallet kan holde parlamentet som gissel så lenge de har utholdenhet til å gjøre det. Presidenten i parlamentet har en «atomknapp» og kan stoppe debatten, men man vegrer seg for å gjøre det. Det er opposisjonens våpen, men det spesielle her er at det er Senterpartiet som alene holder det gående, sier Bergmann til VG.

134 timer

Debatten har hittil vart i 134 klokketimer når pausene er trukket fra. Det skal være en av de aller lengste debattene i Alltingets historie, som går helt tilbake til år 930 i verdens eldste parlament.

– Jeg har selv vært på talerstolen i 15–20 timer, sier Bergþór Ólason til VG.

– Målet er å få utsatt avgjørelsen til høsten. Da vil de andre partiene ha tid til å tenke seg om på nytt. Denne pakken flytter makt til Brussel, og det er for mange spørsmål regjeringen nekter å svare på, legger han til.

– Men Island har ingen kraftkabler til EU-landene og er dermed ikke inne i EUs energimarked. Det Senterpartiet gjør er å markere islandske interesser mot utenlandsk påvirkning, og markere partiet som det mest euroskeptiske på Island, sier professor Bergmann.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder