VG Nett følger krigen mellom Israel og Hamas minutt for minutt: Dette skjer i Israel og på Gaza akkurat nå

(VG Nett) Israels rakettskjold har skutt ned to raketter på vei mot Tel Aviv. Mens begge parter nevner muligheten for en våpenhvile, fortsetter bomberegnet over Gaza.

Øyvind Gustavsen
ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

14.18: Et seriøst forsøk på å jobbe mot fred i Midtøsten «begynner med slutten på raketter skutt» mot Israel, sier Obama, ifølge CNN.

14.04: President Obama sier under en pressekonferanse i Thailand, hvor han er på besøk, at USA «fullt ut støtter Israels rett til å forsvare seg». Han legger til at han jobber med partene i regionen for å få slutt på rakettangrepene fra Hamas uten en videre eskalering av volden, ifølge Reuters.

Obama sier også at en eskalering av volden vil skyve mulighetene for fred «langt inn i fremtiden».

13.55: I en pressekonferanse sier Israels utenriksminister Avigdor Lieberman at en våpenhvile betinger en komplett slutt på alle raketter fra samtlige terroristgrupper på Gaza.

12.22: Liket av en 52 år gammel kvinne ble gravd frem i ruinene av en politistasjon i al-Tufah på Gazastripen som Israel bombet, følge nyhetsbyrået Ma'an.

12.08: Israels utdanningsminister Gideon Sa'ar bekrefter overfor Israels Radio at regjeringen diskuterte for- og motargumenter mot en bakkeinvasjon av Gaza under regjeringsmøtet søndag morgen.

12.01: Israel kaller militæroperasjonen mot Hamas som startet 14. november for «Amúd Anán» (på hebraisk), noe som ofte oversettes til engelsk med «Pillar of Cloud» eller «Pillar of Defence». Den beste norske oversettelsen er sannsynligvis: «Operasjon skysøyle».

Navnet er hentet fra 2. Mosebok kapittel 13 vers 21, hvor det står om Israelsfolket i ørkenen på vei bort fra Egypt og Faraos hær:

«Og Herren gikk foran dem, om dagen i en skysøyle for å vise dem veien, om natten i en ildsøyle for å lyse for dem. Slik kunne de gå videre både dag og natt.»

11.41: Slik ser det ut i Tel Aviv når flyalarmen går og folk søker dekning for en rakett som er på vei mot byen. Se videoen hos BBC.

11.32: Israels forsvar melder på Twitter at de søndag har koordinert 124 lastebiler med drivestoff, varer, melkeprodukter og medisinsk utstyr til Gaza idag.

11.26: En rakett fra Gaza landet like ved en barnehage i Ashkelon for få minutter siden, ifølge IDF. Barnehagen er stengt i dag og ingen ble skadet.

11.24: BBCs Midtøsten-korrespondent Wyre Davies har besøkt et av de største sykehusene i Gaza og forteller at sårede hele tiden bringes inn.

11.14: Israels mobile rakettskjold, også kjent som «jernkuppelen», har de tre siste dagene skutt ned 245 av 737 raketter fra Gaza ifølge CNN.

Israel har fem mobile rakettskjold. Disse er utviklet siden 2007, spesielt for å skyte ned kortdistanse-raketter. Men de er dyre i drift. Det koster 300.000 kroner for hver ladning som fyres av fra rakettskjoldet.

11.00: En israeler er alvorlig skadet etter et rakettangrep mot Sha'ar Hanegev, som ligger i Negev-ørkenen. Samtidig er en palestiner drept under bombeangrep mot Gaza, ifølge Haaretz.

Dødstallene på palestinsk side har nå passert 50. Det er ikke kjent hvor mange av de drepte som er Hamas-soldater. Tre israelere er drept, alle sivile.

10.50: En spedbarn dør etter et israelsk bombeangrep mot flyktningsleieren Bureij midt på Gaza, ifølge nyhetsbyrået Ma'an.

10.45 Jusprofessor Alan M. Dershowitz ved Harvard University mener det er en vesenforskjell på krigføringen til Hamas og Israel.

Hamas retter angrep mot sivile som en kalkulert strategi med hensikten å spre frykt i Israels befolkning. Israels bomber derimot Hamas militære fløy, i tråd med tråd med internasjonal lov, hevder han i en kronikk publisert i avisen Haaretz.

Jusprofessoren mener Hamas begår «krigsforbrytelser» ved sine rakettangrep, mens Israel driver selvforsvar når de bomber på Gaza.

Dershowitz ble kjent som forsvarer i rettsaker mot blant andre Mike Tyson og O.J. Simpson.

10.20: Israels organisasjon for internasjonale reportere (Foreign Press Association) har kommet med en kritisk uttalelse av Israels bombing av et kontor i Gaza, hvor flere journalister holdt til. 8 reportere ble skadet under bombeangrepet.

Du kan lese uttalelsen i sin helhet her.

10.10: - Hamas stopper rakettangrepene kun hvis Israel lover ikke å bombe Gaza.

Det er budskapet fra Hamas' statsminister Ismail Haniyeh, som ifølge avisen Haaretz altså åpner for en midlertidig våpenhvilke med Israel.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu skal i løpet av helgen ha fortalt internasjonale statsledere at han var forberedt på en våpenhvile dersom rakettangrepene fra Gaza stanser.

MANGE ANGREP: I fem dager har Israel bombet Gaza-stripen. Rakettregnet fra Gaza stilnet i natt, melder flere israelske medier. Foto: Amir Cohen / Reuters / NTB scanpix

10.05: Storbritannias statsminister David Cameron ber Israel gjøre «alt de kan» for å få en slutt på krisen i Gaza. Han understreker samtidig sympati for «uakseptable rakettangrep» fra Gaza, ifølge BBC.

10.00: Hamas' væpnede gren tar på seg ansvaret for rakettene skutt mot Tel Aviv. Hamas sier de skjøt to iranskproduserte Fajr-5-raketter mot Tel Aviv, ifølge NTB. Det er fjerde dag på rad at Tel Aviv forsøkes angrepet med raketter.

09.40: To eksplosjoner høres i Tel Aviv, melder flere nyhetsmedier. Deretter fylles luften av sirener. Det viser seg at to raketter er skutt ned av Israels rakettskjold, som er plassert sør for byen. Tel Aviv, med sine 400.00 innbyggere er Israels økonomiske sentrum.

09.30: Nettstedet The Daily Beast hevder at Israels statsminister Benjamin Netanyahu har lovet president Barack Obama at det ikke blir noen bakkeinvasjon av Gaza. Men denne beslutningen vil endres, dersom Hamas' rakettregn over Israel eskalerer, ifølge nettstedet.

Opplysningen, som ble publisert søndag, skal stamme fra en telefonsamtale mellom de to statslederne fredag. Påstanden gjengis av det israelske nettstedet ynet.

Dersom det er sant, er det stikk i strid med andre uttalelser israelske militære og politiske ledere har kommet med de siste dagene, som understreker at en bakkeinvasjon av Gaza, for å få slutt på Hamasraketter over Sør-Israel, er nært forestående og meget sannsynlig.

09.00: Én israeler er lettere skadet i Ashkelon etter at en rakett traff et bolighus. Også en bil og et kraftledning ble truffet. Ifølge avisen Haaretz har rakettskjoldet skutt ned en håndfull raketter fra Gaza i morgentimene.

08.45: Rakettregnet fra Gaza avtok natt til søndag, men ble gjenopptatt søndag morgen. Israel fortsetter sin bombing av mål i Gaza. Innbyggere på Gaza forteller til VG Nett at de har liten tro på våpenhvilen som Egypt lørdag kveld hevdet at kunne være like om hjørnet.

08.30: Dødstallene fra palestinsk side oppgis nå til å være 52 siden den israelske offensiven begynte tidligere denne uken. Over 400 mennesker skal være skadet. Det er ikke kjent hvor mange av de drepte og skadede som er sivile og hvor mange som er Hamas-soldater.

Denne artikkelen oppdateres fortløpende med siste nytt.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder