HANDLING: Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen mener verdens ledere er forpliktet til å handle for å redusere klimautslippene. Foto:

Klimatoppmøtet er i gang: Danmarks statsminister: - Vi er forpliktet til å handle

KØBENHAVN/OSLO (VG Nett) - Verdens ledere har ikke kommet til København for å snakke, men for å handle. Det fastslo Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen da han i formiddag åpnet klimatoppmøtet.

ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

I formiddag går startskuddet for de internasjonale klimaforhandlingene i København. Møtet er det største i FNs historie. De neste 12 dagene skal forhandlere og toppolitikere fra hele verden forsøke å komme fram til en avtale for å redusere utslippene av klimagasser.

Totalt er rundt 15.000 mennesker fra 190 land på plass i den danske hovedstaden for å følge forhandlingene. Det gjør klimatoppmøtet til den største FN-konferansen noen gang.

VG Nett følger klimatoppmøtet i København. Har du tips eller innspill?Kontakt VG Netts reporter Anne Vinding.

Politisk vilje

I sin åpningstale understreket den danske statsministeren at forhandlerne står overfor en krevende oppgave de neste dagene.

- Vi står overfor vanskelige, men nødvendige beslutninger. Meldingene om klimaendringene blir mer alarmerende for hver dag, og vi er forpliktet til å handle, sa Rasmussen.

VG NETT-LESER:«Skjønner ikke helt hvorfor folk demonstrere når det er klima konferanse? Hva er det folk er uenige i?»Delta i debatten her

Statsministeren mener det er nødvendig at topplederne blir enige om en sterk og ambisiøs avtale om å redusere utslippene.

- Jeg er smertelig klar over at vi har ulike syn på hvordan en slik avtale bør utformes, men jeg er overbevist om at disse uenighetene kan overvinnes hvis den politiske viljen er til stede.

Også leder i FNs klimapanel Rajendra Kumar Pachauri understreket behovet for rask handling i sin åpningstale.

- Bevisene er overveldende for nødvendigheten av rask handling. Forsinkelser vil bare føre til høyere kostnader, både økonomisk og menneskelig, sa Pachauri.

Demonstrasjoner

I tillegg de forhandlerne, politikerne og journalistene som følger møtet, er det svært mange representanter fra frivillige organisasjoner til stede under toppmøtet. Utenfor konferansesenteret er det demonstranter fra ulike organisasjoner. Noen synger mens andre deler ut informasjonsmateriale. Men sammenlignet med hvor mange som er inne på Bella Center er det få demonstranter utenfor. De aller fleste organisasjonene har også folk på innsiden av senteret.

Saken fortsetter under bildet!

DEMONSTRASJON: Aktivister fra en lang rekke organisasjoner er på plass i København for å legge press på forhandlerne på klimatoppmøtet. Foto: Reuters

Det enorme konferansesenteret er stappfullt av folk, organisasjoner og næringslivsinteresser. I det man kommer inn i bygningen er det flere hundretalls ulike stands med forslag til løsninger på klimakrisen. Senteret er også delt inn i ulike soner hvor pressen kun har adgang til en liten del av alle salene og rommene.

Av hensyn til sikkerheten var flere av veiene rundt Bella Center stengt mandag morgen, noe som skapte forvirring blant drosjesjåfører i den danske hovedstaden.

Ingen bindende avtale

De neste dagene vil de ulike landenes delegasjoner starte forhandlingene, men først neste uke vil miljøvernministrene fra de toneangivende landene komme sterkere inn i arbeidet med sluttdokumentet.

Da begynner den såkalte høynivådelen, og stats- og regjeringssjefer fra over 100 land vil være til stede på avslutningsdagen 18. desember. Både USAs president Barack Obama, Kinas statsminister Wen Jiabao og den indiske statsministeren Manmohan Singh har lovet å delta i innspurten av forhandlingene.

Norge er representert med til sammen seks ministre, deriblant statsminister Jens Stoltenberg (Ap).

Det er allerede klart at topplederne ikke vil komme fram til en juridisk forpliktende avtale om utslippskutt. Likevel håper mange fortsatt at Købehavn-møtet skal sette fart i arbeidet med å redusere utslippene.

Det er spesielt knyttet stor spenning til hvordan store land som USA og Kina vil stille seg i forhandlingene. Barack Obama prøver nå å få igjennom at landet forplikter seg til å kutte rundt 16 prosent av sine utslipp sammenlignet med 2005 innen 2020. Samtidig er amerikanerne svært opptatt av at de ikke vil forplikte seg til utslippskutt dersom ikke Kina også gjør det.

Les også

 1. Klimaverstingen i København

  KØBENHAVN (VG Nett) Bare fem prosent av verdens befolkning bor i USA. Likevel står landet for 20 prosent av verdens…
 2. Stoltenberg angriper USAs klimapolitikk

  Statsminister Jens Stoltenberg går hardt ut mot USAs klimapolitikk, tre dager før USAs president kommer til Norge.
 3. Danskene snur - sier ja til atomkraft

  Danskene har snudd i synet på atomkraft og mener dette kan være et middel i kampen mot global oppvarming.
 4. Mistenkelig koffert på klimatoppmøtet i København

  (VG Nett) Politiet tilkalte en bombegruppe for å sjekke en mystisk koffert under klimatopmøtet skal holdes.
 5. - Barn rammes hardest av klimakrisen

  Det neste tiåret vil 175 millioner barn rammes av naturkatastrofer hvert år.
 6. Solheim om utviklingslandenes klima-avvisninger: Solheim: - Pressmiddel og strategi fra utviklingslandene

  (VG Nett) Miljøvernminister Erik Solheim mener de viktigste utviklingslandenes klima-avvisninger kun er strategi.
 7. Klimakutt vil koste deg 17.000 kroner

  (VG) 72 milliarder kroner. 17.000 kroner per snute. Det er hva det vil koste å innfri Norges klimakutt-løfter innen 2020.
 8. FNs klimapanel skal undersøke «Climategate»

  FNs klimapanel IPCC vil starte sin egen gransking av de stjålne e-postene som ifølge klimaskeptikere viser at flere…
 9. Norge gir 35 millioner til nytt klimafond

  (VG Nett) Et nytt klimafond ble etablert denne uken med blant annet 35 millioner kroner i støtte fra Norge.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder