KLINTE TIL: I Prince Alfred Park i Sydney var det både jubel, tårer og kyss da resultatet ble klart.
KLINTE TIL: I Prince Alfred Park i Sydney var det både jubel, tårer og kyss da resultatet ble klart. Foto: William West AFP

Australia sier ja til likekjønnet ekteskap

UTENRIKS

SYDNEY (VG) Etter måneder med trusler, vold og vandalisme har det australske folk talt: De vil at folk av samme kjønn skal få gifte seg.

Publisert: Oppdatert: 15.11.17 09:09

Selv om målingene lenge har tydet på seier til ja-siden, har det vært knyttet stor spenning til det endelige resultatet, som viser at 61,6 prosent svarte ja, mens 38,4 svarte nei. Det var 12,7 millioner som deltok i den frivillige avstemningen, noe som tilsvarer en oppslutning på hele 79,5 prosent.

I Prince Alfred Park i Sydney kysset og klemte folk, mens noen lot tårene strømme til lyden av gledesrop. Noen benyttet også anledningen til å fri til sin partner. I sentrum av Melbourne, som ligger i delstaten med størst ja-andel, ble Kylie Minogues sang «Celebration» spilt på full guffe.

– Tiden har aldri gått så sakte før. Følelsene gikk fra angst til nummen til ekte lettelse, sier Amy Jenkins til ABC News. Hun er forlovet med Ella Fabry, som har vært aktiv i valgkampen for ja-siden.

Folkeavstemningen er ikke bindende, men statsminister Malcolm Turnbull har tidligere sagt at nasjonalforsamlingen vil debattere og stemme over en lovendring innen jul dersom ja-siden får flertall.

– Millioner av mennesker har talt og uttrykt et overveldende ja til likekjønnet ekteskap. De stemte ja til rettferdighet, ja til forpliktelse og ja til kjærlighet, sa Turnbull da resultatet ble klart.

– Nå er det opp til oss i nasjonalforsamlingen å få gjort den jobben det australske folk har bedt oss om å gjøre.

Australske Joy Ng uttrykker glede over folkeavstemningen overfor VG.

– Det er selvfølgelig en lettelse å vite at resten av landet er enige om at vi er likeverdige, og anerkjenner at kjærligheten vår også er gyldig. Men en pris på over 100 millioner dollar av skattebetalernes penger for en ikke-bindende folkeavstemning er en opprørende bruk av offentlige midler, sier Ng til VG.

Avstemningen har vært svært betent, også blant de på ja-siden: Flere har tatt til orde for at menneskerettigheter ikke bør være gjenstand for en folkeavstemning, men at det heller burde gått rett til nasjonalforsamlingen.

De siste månedene har både ja-siden og nei-siden drevet store kampanjer for å få sanke stemmer, med demonstrasjoner, bannere og reklamefilmer.

Fikk du med deg: Nynazistleder avslører at han er homofil og jøde

Men avstemningen har også hatt en stygg bakside: Drapstrusler, hetsing, vold og vandalisme har preget flere australske byer.

TV-kanalen ABC har laget en interaktiv oversikt som tar for seg noen av episodene, blant annet: I Melbourne ble en transgutt angivelig angrepet av en mann fra nei-siden på vei hjem fra skolen, i samme by avlyste en kirke et bryllup fordi bruden hadde uttrykt sin støtte til ja-siden på Facebook, mens i Hobart ble tidligere statsminister Tony Abbot i september skallet ned av en mann som fra ja-siden.

Flere kirker har blitt utsatt for hærverk fra det som tilsynelatende er folk fra ja-siden, mens på kollektivtransport og offentlige bygg har det blitt tagget hakekors og slagord som «stem nei, ingen homser».

Ekteparet Ivar og Ernst fikk hatbrev i postkassa: – Vi har en vei igjen å gå

Les også: LHBT-organisasjoner raser mot omstridt forskning

Senator Eric Abetz, som har vært en av de mest aktive på nei-siden, sier han er skuffet over resultatet, men respekterer det.

– Å endre en grunnleggende institusjon som eksisterte lenge før staten vår, er noe som med rette bør avgjøres av innbyggerne, og valgdeltakelsen var høy på tross av alle som hevdet det ikke ville gå, sier Abetz.

Han understreker at han er stolt av alle som stemte nei «på tross av den nådeløse ja-valgkampen ført av mediene, den politiske eliten og kjendiser».

Kilde: VG/NTB

Her kan du lese mer om