Catalonias president: – Det verste angrepet utført av regjeringen siden Franco

BARCELONA (VG) Catalonias president nekter å akseptere oppløsningen av regionens regjering, og sammenligner situasjonen med regimet til diktatoren Francisco Franco.

Publisert:

Ifølge lokalt politi tok minst 450.000 mennesker til gatene lørdag for å protestere mot den spanske sentralregjeringens vedtak om å avsette Catalonias lokale president, Carles Puigdemont, og utlyse nyvalg.

Men Puigdemont nekter å akseptere avsettelsen:

– Dette er det verste angrepet utført av regjeringen siden diktatoren Francisco Franco, sa han i en tale til folket lørdag kveld.

Rasende katalanere: – En komplett katastrofe

Han varsler at han vil samle det katalanske parlamentet for å debattere det han kaller «forsøket på å likvidere vårt selvstyre og demokrati». Parlamentet vil deretter komme frem til hvordan de skal handle videre, sier han.

Generalen og diktatoren Francisco Franco var Spanias statsoverhode fra 1939 til 1975. Hundretusener av mennesker ble fengslet og henrettet under Francos nasjonalistiske regime. Katalanerne og baskerne ble systematisk undertrykket. Først i 2007 ble det vedtatt en offisiell fordømmelse av Francos kupp og diktatur.

– Statskupp

I likhet med flere andre mener Puigdemont at reaksjonen fra Madrid er et statskupp. Han minner om at «la Generalitat» - en institusjon som består av den katalanske regjeringen, parlamentet og presidenten - er en institusjon som er anerkjent i den spanske grunnloven.

Puigdemont appellerte også til EU på engelsk i sin tale.

– Ledere og innbyggere av Europa. Hvis grunnleggende prinsipper er i fare i Catalonia, så er er de det også i resten av Europa, sa han.

Etter talen samlet en stor folkemengde seg på Plaza Saunt Jaume i Barcelona, og ropte på presidenten for at han skulle komme ut på balkongen, ifølge El Pais.

Tidligere på dagen ble det klart at sentralmakten i landet velger å presse regionen til å adlyde ved oppløse den katalanske regjeringen og utlyse nyvalg. Aldri før har Spania brukt grunnlovsparagraf 155 som åpner for å straffe en ikke-lovlydig region med slike tiltak.

På hotell i sentrum av Barcelona stimlet de ansatte til TV-skjermen under Puigedemonts tale. En av de ansatte heter David. Han forteller at han er lei av at prosessen setter livet på vent.

– Jeg skulle gjerne sett Catalonia som en selvstendig stat. Nå skulle jeg gjerne vært på universitetet, på jobb, men det er så mange demonstrasjoner.

Hva er det egentlig som skjer? Derfor er det stor uro i Catalonia

DEMONSTRANTER: Yolanda (nummer to fra venstre) og Noria (nummer to fra høyre) var sammen med kamerater ute i gatene i Barcelona lørdag kveld. Foto: NORA THORP BJØRNSTAD VG

Like etter talen møter VG en vennegjeng som først ler litt når vi spør hva de synes om Puigdemonts uttalelser.

– Vi skulle egentlig sett mer handling, men vi respekterer samtidig presidentens mer diplomatiske linje. Vi skulle gjerne sett mer handling, sier de.

– I hjertene våre vil vi sa at noe skjer med en gang, men i hodet forstår vi at det nødvendigvis tar litt tid.

Det vennegjengen likte best var at presidenten henvendte seg til EU.

– Vi tror ikke Europa forstår hva som skjer i Catalonia nå, sier de.

– Krysset alle grenser

Carme Forcadell, president for det lokale, katalanske parlamentet, mener handlingene fra Madrid er å regne som et statskupp.

– President Rajoy har krysset alle grenser. Han har annonsert et faktisk statskupp, sier hun ifølge avisen El periodico.

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder