ANGREP: John Edwards på klimamøte i Los Angeles. Foto: AFP

Edwards angriper lobbyister

LOS ANGELES (VG Nett) Presidentkandidat John Edwards mener hundrevis av lobbyister i Washington ødelegger USAs mulighet til å fjerne stempelet som klimaversting.

Geir Terje Ruud
ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL
Drive Clean California

Olje- og gassindustriens veltalende lobbyister hindrer en utvikling som gjør USA mindre avhengig av tradisjonelt, fossilt brennstoff, mener Edwards.

-Jeg ser olje- og gasselskap som hindrer fremgang ved å bruke mange millioner dollar og utplassere hundrevis av lobbyister i Washington for å sikre at USA forblir avhengig av fossilt brennstoff, sa Edwards.

På et møte om klimaendring og kampen mot CO2-utslipp i Los Angeles lørdag, var John Edwards krystallklar om hva som er grunnen til USAs tilbakeholdenhet i å følge med resten av verdens vei mot tøffere tiltak.

Med smog hengende over høyhusene og endeløse bilkøer i gigantbyen, var det et strålende bakteppe for diskusjonen. Dessuten er California den delstaten i USA som har satt inn de strengeste tiltakene for å forbedre klimaet. I Los Angeles er det åpenbart også et av stedene der det vil ha størst effekt.

Ingen stat har strengere mål for å redusere CO2-utslippene. Ved siden av forbud mot tradisjonelle lyspærer og andre synlige tiltak, er det i privatbilismen det vil bli satt inn store ressurser. Hybrid-biler, biodiesel og mindre bensinavhengige biler er bare starten på hva California under guvernør Arnold Schwarzenegger ønsker å oppnå, langt forbi målene til president George W. Bush og Kongressen.

Valgkampstøtte

Også Hillary Clinton og David Kucinich delte Edwards bekymring for utslippene av klimagasser, men gikk ikke like hardt til verks mot lobbyistene.

Det kan ha en sammenheng med at Hillary Clinton har mottatt mer enn en halv million dollar i valgkampbidrag fra lobbyorganisasjonene, mens John Edwards bare har mottatt 20.000 dollar.

Hillary Clinton berømmet demokratiske kolleger for å være opptatt av klima, men sa det ikke var nok.

-Fremskritt krever mer enn en plan. En president må både ha styrke og erfaring for å få det gjennomført sa Hillary og fremhevet seg selv som den mest egnede.

Klimakvoter

Hillary Clinton vil at selskap og kraftprodusenter som slipper ut mer klimagasser enn fremtidige grenser vil tillate, skal betale tilleggsskatt eller kjøpe klimakvoter.

-Det viktigste vi kan gjøre er å finne ut hvordan vi kan påvirke millioner og millioner av amerikanere som daglig tar milliarder avgjørelser om hvordan de bruker energi, sa Hillary Clinton dagen etter at FNs klimapanel la frem en skremmende rapport om at Afrika og USA kan oppleve en dramatisk vannmangel i fremtiden, at flere asiatiske byer kan oppleve storflom og at europeiske land vil oppleve at dyre- og plantearter forsvinner.

Men i en diskusjon midt i valgkampen, er det ikke til å unngå at det telles stemmer. Så kullarbeiderne som kan bli ofre når en grønnere verden forsøker å gjøre seg mindre avhengig av forurensende kull, vil bli tatt godt vare på.

Energifond

Hillary Clinton sa fredag at hun vil sette av 50 milliarder dollar (275 milliarder kroner) i et strategisk energifond som blant annet skal gjøre motorer mer effektive og USA mindre avhengig av importert olje. Hillary Clinton vil kutte CO2-utslippene med 80 prosent (fra 1990-nivå) før 2050 og kutte to tredeler av oljeimporten.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder