SLEPES TILBAKE: «Clemenceau» sendes ikke til India for opphugging likevel. Etter halvannen måned på sjøen, kalles skipet nå tilbake. Foto: Reuters

SLEPES TILBAKE: «Clemenceau» sendes ikke til India for opphugging likevel. Etter halvannen måned på sjøen, kalles skipet nå tilbake. Foto: Reuters

Kaller tilbake asbestskip

(VG Nett) Det franske asbestskipet «Clemenceau» blir kalt tilbake Frankrike etter å ha vært på vei til India for opphugging.

Elisabeth Breien Ellingsen
ARTIKKELEN ER OVER 13 ÅR GAMMEL

Det asbestholdige skipet som var på vei til India var en pinlig sak for franske myndigheter før Chirac skal på en 5-dagers tur til India og Thailand. Nå slipper presidenten betente spørsmål rundt opphuggingen av skipet.

Miljøvernerne jubler

Avgjørelsen var en seier for franske miljøvernorganisasjoner. Miljøaktivistene har hele tiden fastholdt at indiske arbeidere utsettes for livsfare når de uten skikkelig beskyttelsesutstyr skal demontere det franske skipet. Asbest kan forårsake alvorlige lungeskader.

Aktivister fra Greenpeace har fulgt slepet, og har blant annet bordet «Clemenceau» underveis. Greenpeace har krevd at Frankrike tar skipet tilbake og sørger for sikker opphugging og forsvarlig håndtering av alt miljøfarlig avfall ombord.

- Dette er en seier for internasjonal lov, en seier for indiske arbeidere og en seier for arbeidere i hele Asia, sier leder i Greenpeace i Frankrike, Pascal Husting, til nyhetsbyrået AP.

Skal undersøke asbesten

Nå skal skipet bli liggende i fransk farvann inntil franske myndigheter har avgjort hva de skal gjøre med det.

Skipet er fullt av asbest, men det er uklart akkurat hvor mye asbest det innholder. Chirac sa onsdag at det vil bli undersøkt hvor mye asbest det dreier seg om når skipet er hjemme igjen.

Slepet av «Clemenceau» begynte 2. januar.Turen til India skulle ta to måneder. Skipet er uten motor, og blir tauet av en kraftig nederlandsk slepebåt. Målet for turen var verdens største skipsopphuggeri i Alang nordvest i India.

Underveis har blant annet egyptiske myndigheter stilt spørsmål ved skipet.
«Clemenceau» ble bygget i 1961 og hadde sitt siste store oppdrag under Kuwait-krigen i 1991. Det ble tatt ut av drift i 1997.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder