KAN SMILE: President Donald Trump holdt i forrige uke en tale om den nye skatteloven. Alt tyder nå på at han om få dager kan skrive sitt navn under den. Foto: Saul Loeb AFP

Disse er vinnere og tapere i Trumps skattelov

WASHINGTON, D.C. (VG) Denne uken signerer Donald Trump høyst trolig under på en ny skattelov. For å få til store kutt til næringslivet blir det bare smuler til folket, forklarer ekspert.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

– Det er snakk om massive kutt for bedrifter, fra 35 til 21 prosent skatt. For å få til det var konsekvensen at man ikke hadde mulighet til å gi vanlige folk kutt de kommer til å merke i særlig grad.

Det er skatteekspert Jeremy Scotts korte oppsummering av forslaget til ny skattelov i USA. Han jobber for den partiuavhengige organisasjonen Tax Analysts, som har som målsetting å sørge for en «åpen og informert debatt om skatt» i landet.

Tirsdag kommer begge Kongressens kamre, Representantenes hus og Senatet, etter all sannsynlighet til å stemme ja til forslaget til ny skattelov.

– Det vil være et sjokk om den ikke går gjennom nå. Jeg tror det blir 51 mot 48 stemmer i Senatet. Det vil si at alle demokrater stemmer mot og alle republikanerne, utenom John McCain, som er syk, stemmer for, sier Scott til VG.

I så fall kan loven ligge klar for signering på Donald Trumps pult på onsdag. Da kan presidenten innkassere sin første store lovseier i sitt første år i Det hvite hus.

– Begge sider overdriver

Republikanerne har solgt inn den nye skatteloven som en stor seier for middelklassen. Demokratene sier på sin side at det kun er de rike og næringslivseiere som vil tjene på kuttene. Ifølge Scott vil noen vanlige amerikanere oppleve små kutt, men andre vil også få høyere skatt.

– Republikanerne har ikke gjort nok for å tilfredsstille arbeider- og middelklassen. Og de har gjort ting som er vanskelig å forsvare, som å gi lavere skatt til eiendomsmagnater og de som allerede tjener mye. Noe som kan etterlate et inntrykk av at de har vært mest opptatt av å tilfredsstille sine økonomiske bidragsytere. Samtidig er ikke denne loven så ille som Demokratene hevder.

– Så hvem er nærmest sannheten?

– Begge sider overdriver sine argumenter, men jeg vil nok si at de som hevder at det er de rike som tjener mest på dette er nærmest sannheten, sier Scott.

Demokratene har også pekt på at 13 millioner færre vil være uten helseforsikring med den nye skatteloven, fordi man fjerner en lov som tvang mange til å kjøpe forsikring. Det vil nå føre til at mange unge, friske vil la være å kjøpe forsikring.

– Det er jo selvsagt ikke det samme som at de blir fratatt forsikringen, men problemet blir at når mange av disse ikke lenger kjøper så vil det øke prisene for andre. Da vil det være mange vanlige amerikanere som ikke lenger har råd selv om de ønsker å ha helseforsikring, forklarer Scott.

EN NEVE DOLLARS: Noen vil virkelig merke Trumps skattekutt, men stort sett er det folk som allerede har mye penger, mener eksperten VG har snakket med. Foto: Mariana Bazo Reuters

– Begge sider har rett

Han mener det er særlig den delen av næringslivet som ikke er multinasjonal som vil tjene mest på skattekuttene.

– De store, multinasjonale selskapene har for lenge siden funnet metoder for å manipulere systemet og betaler allerede minimalt med skatt. Det er selskapene som holder seg her i USA som vil tjene mest, forklarer Scott.

Presidenten og resten av republikanerne mener dette vil føre til større investeringer, noe som igjen vil gi flere arbeidsplasser og høyere lønninger. Demokratene sier historien viser at pengene vil havne rett i lommene til bedriftseierne. De får støtte av forretningsmann og tidligere New York-ordfører Michael Bloomberg, som fredag skrev i en kronikk at det er ren fantasi å tro på vekst og høyere lønninger.

– Det er bevis for at begge har rett. Store kutt i skatter til næringslivet fører ofte til at man betaler mer for å få arbeidskraft av høy kvalitet, fordi konkurransen om de beste blir større. Likevel er det usannsynlig at det vil gi folk flest 4000 dollar ekstra i året slik regjeringen hevder. Det er lite sannsynlig at det vil føre til høyere lønninger til for eksempel kullarbeiderne som stemte på Trump, eller andre industriarbeidere. Det er ikke mye konkurranse om den type arbeidskraft, sier Scott.

Han sier også at man tidligere har sett at bedriftseiere ofte putter det ekstra overskuddet i egen lomme, men siden man ikke har sett så store skattekutt for bedrifter som denne gang siden 60-tallet er det vanskelig å si om det vil skje igjen.

Det positive for industriarbeidere, tror Scott, kan være at færre bedrifter flytter fabrikkene sine ut av landet. Dermed er risikoen for å miste jobben mindre.

– Vi har hatt mye høyere bedriftsskatt enn mange andre land. Det har gjort at mange bedrifter har flyttet ut. De fleste vil nok være enig i at det er på tide å gjøre noe med dette, sier eksperten.

INDUSTRIARBEIDER: Skatteekspert Jeremy Scott tror ikke amerikanske industriarbeidere, som her hos selskapet Youngstown Thermal i Ohio, vil merke noe særlig til de kommende skattekuttene. FOTO: THOMAS NILSSON/VG

Vanlige folk vil tape på gjeldsøkning

Meningsmålinger har vist at forslaget til ny skattelov er det minst populære store, lovforslaget i Senatet på rundt 30 år. Jeremy Scott sier han likevel tror loven vil hjelpe Republikanerne på kort sikt.

– Til tross for at de har flertall i begge kamrene i Kongressen, og at de har presidenten, har de ikke lyktes med å få til store ting i løpet av dette året. Slik sett er dette en politisk seier for dem. Endelig får de til noe.

På lengre sikt tror han derimot at det motsatte kan skje. Særlig dersom USAs nasjonalgjeld stiger kraftig. Det er anslått at den kan komme til å stige med 1,5 trillion dollar på ti år.

Scott advarer videre mot at de som allerede tjener minst virkelig kan bli den store taperen dersom USAs gjeld blir så høy at man må bøte på det med å innføre andre skatter. Siden få av dem kommer til å oppleve skattekutt av betydning nå vil det i så fall da ende med høyere skatter.

– Da vil kritikerne peke på dem som stemte for, og kunne si «hva var det vi sa». Det vil de gjøre uansett om det er skatteloven alene som er årsaken til at det eventuelt skjer, eller om det er flere grunner til det.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder