MISTENKER ATTENTATPLANER: Sjef i Politiets Etterretningstjeneste (PET) Finn Borch Andersen under en pressekonferanse i forbindelse med pågripelsen. Foto: Martin Sylvest / Ritzau Scanpix

Norsk-iraner pågrepet for drapsplan i Danmark – kaller dansk ambassadør hjem

En norsk-iraner sitter fengslet i Danmark, mistenkt for å samle etterretning om lederen av en opposisjonsgruppe med sikte på å ta ham av dage.

Den danske sikkerhetstjenesten PET mener norsk-iraneren tok bilder og rekognoserte ved boligen til lederen i den iranske opposisjonsgruppen ASMLA (Arab Struggle Movement for the Liberation of Ahvaz). Denne iranske opposisjonslederen er under beskyttelse av dansk etterretning. Det fremgår av en pressemelding tirsdag kveld.

– PETs etterforskning, som foregikk i tett samarbeid med utenlandske partnere, ga grunnlag for å anta at vedkommende hadde til hensikt å overlevere informasjonen til iransk etterretning, med sikte på at informasjonen skulle inngå i planleggingen av et attentat på dansk grunn, skriver PET.

Rekognoseringen av eksillederens bopel skal ha foregått i perioden 25.–27. september. Den pågrepne skal ha blitt oppdaget av dansk etterretning mens han holdt eksillederens hjem under observasjon.

PET understreker også at anklagene om et iransk drapskomplott, er bygget på mer enn saken mot norsk-iraneren.

Har du tips i saken? Ta kontakt med VGs journalister på e-post her eller på kryptert melding via Signal eller WhatsApp til +4792088655.

Teknisk utdannelse

VG kjenner identiteten til norsk-iraneren. Han er i slutten av 30-årene og bosatt på det sentrale Østlandsområdet. Han har registrert flere enkeltmannsforetak og stiftet en forening.

Norsk-iraneren oppgir selv å ha teknisk utdanning fra hjemlandet.

Han ble pågrepet 21. oktober, i Göteborg i Sverige, og er et resultat av et intensivt samarbeid mellom Danmark og Norge, skriver Danmarks Radio.

Under en pressekonferanse tirsdag opplyser PET-sjef Finn Borch Andersen at personen som er pågrepet nekter straffskyld.

– Vi har samarbeidet med blant annet svenske og norske myndigheter i saken, uttaler PET-sjefen.

Norske PST bekrefter samarbeidet overfor VG.

– PST har bistått PET i Danmark i forbindelse med attentatplaner, sier PST-sjef Benedicte Bjørnland til VG.

Bjørnland ønsker ikke å kommentere saken ytterligere og viser til PET i Danmark.

BISTO: PST-sjef Benedicte Bjørnland bekrefter at de har bistått dansk politi i saken med den pågrepne norsk-iraneren. Foto: Tore Kristiansen, VG

Reagerer kraftig

Danmarks utenriksminister Anders Samuelsen holdt tirsdag kveld en pressekonferanse, der han understreker at Danmark anser saken som svært alvorlig

– Iran utviser en het uakseptabel atferd, og det er en atferd vi skal ta et oppgjør med, sier han fra talerstolen.

Danmark reagerer kontant på opplysningene, ved å tilbakekalle ambassadøren i Teheran, og kaller også inn den iranske ambassadøren til Danmark på teppet.

RASER: Danmarks utenriksminister Foto: Szilard Koszticsak / TT NYHETSBYRÅN

– Dette er et meget sterkt og helt usedvanlig skritt, sier utenriksministeren.

Han forteller at det kun finnes ett annet tilfelle av at Danmark tilbakekaller en ambassadør på denne måten.

Norske myndigheter ser meget alvorlig på saken, som nå etterforskes av dansk politi. Norsk politi bistår i etterforskningen. Vi vurderer eventuelle reaksjoner i tett samarbeid med Danmark og andre nærstående land, skriver statssekretær Audun Halvorsen i norske UD i en uttalelse til VG.

Skal ha planlagt attentat

I forbindelse med en stor politiaksjon den 28. september i Danmark ble flere broer og fergeavganger stengt i flere timer. Det førte til massive køer blant annet ved Storebæltsbroen og Øresundsbroen mellom København og Malmö, som varte det meste av ettermiddagen.

Under aksjonen etterlyste dansk politi en Volvo med svenske skilter, men det viste seg kort tid senere at kjøretøyet ikke hadde noe med saken å gjøre.

les også

Dansk politi: Dette utløste menneskejakten i Danmark

Ifølge danske DR Nyheder skal PET, ha fryktet et angrep på en gruppe eksil-iranere, knyttet til AMSLA, med tilhold i Ringsted sentralt i landet.

Gruppen var på det tidspunktet i nyhetene, da regimet i Iran hadde utpekt dem som ansvarlige for terrorangrep mot en militærparade i den iranske byen Ahvaz den 22. september.

Forskjellige grupper, deriblant AMSLA, kjemper for uavhengighet i dette området.

I pressemeldingen tirsdag kveld fremgår det at PET undersøker hvorvidt AMSLA-medlemmene i landet har brutt dansk straffelov ved å bidra til terrorangrepet i Iran.

I etterkant av angrepet ble den danske, nederlandske og britiske ambassadøren i Iran innkalt til et hastemøte i Teheran, fordi iranske myndigheter mente at alle de tre landene huser medlemmer av gruppen, skriver Danmarks Radio.

– Trusselen er ikke eliminert

Lederen for AMSLA har vært under politibeskyttelse det siste året, etter at politiet fikk opplysninger om at det forelå trusler mot ham.

– Etterretningstjenesten vil fortsette å holde et øye med gruppen av Iranere i Ringsted, som har forbindelser til personen som angivelig har blitt forsøkt drept. Trusselen er ikke eliminert enda, utdyper Andersen.

Personen som er fengslet sitter nå i isolat. Rettssaken mot mannen vil bli holdt bak lukkede dører, og det vil bli nedlagt navneforbud, opplyser PET-sjefen.

Danmarks utenriksminister Anders Samuelsen skriver i en kommentar på Facebook at det planlagte attentatet i Danmark er uakseptabelt.

– PET vurderer at Iran har planlagt et attentat i Danmark. Fullkomment uakseptabelt. Regjeringen vil reagere overfor Iran og snakker nå med europeiske partnere om ytterligere tiltak, skriver utenriksministeren.

PST: Iransk etterretning operer i Norge

PST-sjef Benedicte Bjørnland opplyser til VG at flere lands etterretningstjenester, blant annet iranske, også er aktive i Norge.

– De er aktive i Norge med å kartlegge grupper som ansees å være aktive kritikere eller motstandere av eget lands regime, sier Bjørnland til VG via sin pressekontakt Martin Bernsen i PST.

Iransk etterretning har flere år på rad vært omtalt i PSTs åpne trusselvurderinger, både i forbindelse med såkalt flyktningspionasje og forsøk på å tilegne seg kunnskap til bruk i landets atomprogram.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder