I KAMP: Dette bildet, som er distribuert av IS, viser angivelig at de yter motstand i Deir al-Zor-provinsen. Foto: AP / NTB scanpix

Harde kamper for å renske ut IS fra deres siste bastion i Syria

Fire kvadratkilometer og 600 opprørere: Det er det som skal være igjen av islamistgruppen IS' såkalte kalifat det østlige Syria.

uvakt@ntb.no

Syrias demokratiske styrker (SDF), som i hovedsak består av den kurdiske YPG-militsen, kunngjorde lørdag at de vil innlede en endelig offensiv for å renske de siste IS-kontrollerte lommene i Eufrat-dalen.

– Det pågår for tiden harde kamper. Vi har innledet et angrep og våre soldater rykker fram, ser en av SDFs kommandanter i området.

Dette bekreftes av Syrian Observatory for Human Rights (SOHR), som forteller om kraftig artilleribeskytning og bombing fra lufta.

– Kampen pågår. Det var harde kamper i dag morges, og det eksploderte landminer, sier eksilgruppas leder Rami Abdulrahman.

Midtøsten: En guide til kaoset

SDF innledet sin offensiv mot IS i den oljerike Deir al-Zor-provinsen i september og har siden gjenerobret mesteparten av Eufrat-dalen.

IS kontrollerer nå angivelig bare en 4 kvadratkilometer stor lomme på østsiden av elva Eufrat, rundt landsbyen Murashida.

SDF anslår at det befinner seg rundt 600 IS-opprørere der, de fleste av dem fremmedkrigere, sier talsmannen Mustafa Bali.

Minst 37.000 mennesker, de fleste av dem koner og barn av IS-opprørere, har flyktet til SDF-kontrollerte områder siden desember, og 3.400 antatte IS-krigere er tatt til fange, ifølge SOHR.

Advarer

Selv om IS har mistet 99,5 prosent av områdene de for få år siden kontrollerte i Syria og Irak, mener eksperter at de kan gjenoppstå.

Mange IS-opprørere har søkt tilflukt i Badia-ørkenen i Syria og har gjennomført flere dødelige angrep derfra.

Les også: Donald Trump varsler IS’ fall

USAs øverstkommanderende i Midtøsten, general Joseph Votel, advarte under en høring i Senatet i forrige uke mot å proklamere seier over IS.

– Selv om dette området er gjenerobret, er det viktig å forstå at kampen mot IS og voldelige ekstremister ikke er over og at vårt oppdrag ikke er endret, sa Votel.

les også

Hevder forsvunnet britisk IS-gissel er i live

Han anslo at IS fortsatt har mellom 1.000 og 1.500 væpnede krigere sør i Eufrat-dalen nær grensa til Irak, der de har spredt seg og ligger lavt.

Dersom USA trekker sine styrke rut av Syria, kan IS returnere i løpet av seks til tolv måneder, anslo Votel.

Desentralisert opprør

Pentagon advarer også i en rapport mot å tro at den ytterliggående islamistgruppa er nedkjempet.

– De er fortsatt i stand til å koordinere offensiver og motoffensiver, og de er i stand til å drive et desentralisert opprør, het det rapporten.

Se VGs bilder fra Raqqa: Dødens hovedstad

– Dersom myndighetene i Irak og Syria ikke tar sunnimuslimenes sosioøkonomiske, politiske og sekteriske krav på alvor, er det svært sannsynlig at IS får anledning til å gjenoppstå og erobre territorier, slo Pentagon videre fast.

Amerikansk tilbaketrekning

USAs president Donald Trump hevder på sin side at IS vil være fullstendig nedkjempet i løpet av uka.

– Det bør kunne kunngjøres offisielt en gang i neste uke at vi har 100 prosent av kalifatet, sa Trump onsdag.

Trumps uventede beslutning om å trekke amerikanske styrker ut av det nordlige Syria fikk daværende forsvarsminister Jim Mattis til å trekke seg i protest. Noen uker senere trakk USAs spesialutsending til kampen mot IS, Brett McGurk, seg.

Ifølge Wall Street Journal planlegger Trump å trekke USAs 2.000 soldater ut av Nord-Irak innen utgangen av april.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder