FINSK VISITT: Den katalanske eks-presidenten er fengslet av tysk politi. Bildet er tatt under et besøket på det finske parlamentet i Helsingfors torsdag. Foto: Martti Kainulainen/NTB Scanpix

Puigdemont pågrepet av tysk politi

Den tidligere katalanske regionpresidenten Carles Puigdemont er fengslet av tysk politi, opplyser hans advokat, ifølge nyhetsbyrået EFE.

Publisert:

Den tidligere katalanske presidenten, som lever i eksil i Belgia, ble arrestert på grensen mellom Danmark og Tyskland, i bil, ifølge det spanske nyhetsbyrået.

Det er advokaten hans Jaume Alonso-Cuevillas som bekrefter dette til EFE.

Pågripelsen fant sted klokken 11.19 søndag av veitrafikkpolitiet i delstaten Schleswig-Holstein, og er basert på en europeisk arrestordre som spanske myndigheter har sendt ut, uttaler politiet, skriver NTB.

Puigdemont ankom torsdag Finland, dit han var invitert for å delta på møter i nasjonalforsamlingen. Finsk politi varslet i går at de ville pågripe den avsatte presidenten, på anmodning fra Spania. Den tidligere katalanske presidenten kom seg sikkert ut av Finland, meldte The Guardian tidligere i dag.
En spansk dommer utstedte arrestordre på Puigdemont før jul. Arrestordren ble trukket tilbake i desember, og fornyet fredag.

Puigdemont bor i eksil i Belgia. Han er siktet for oppvigleri, underslag og opprør i forbindelse med katalanernes forsøk på å løsrive seg fra Spania, skriver NTB.

Ifølge en kilde i det spanske ukebladet Focus, skal spansk etterretningstjeneste ha hatt Puigdemont under lupen, fra da han han reiste fra Finland mot Tyskland.

Vil starte «republikkråd»

Den avsatte katalanske lederen uttalte tidligere i mars at han vil starte et «republikkråd» fra sitt eksil i Belgia.

– Det blir som en eksilregjering, sa han da.

Puigdemont flyktet fra Spania etter at han og flere andre katalanske ledere ble siktet for oppvigleri i kjølvannet av folkeavstemningen og uavhengighetserklæringen i Catalonia.

Han lever i eksil i Belgia og har gitt opp håpet om å bli valgt til katalansk president – i hvert fall foreløpig.

I et intervju med den britiske avisen The Guardian innviet han folk i planene for det nye såkalte republikkrådet han ønsker å lede.

– Det er som en eksilregjering. Det skal ikke operere i skyggen. Vi foretrekker å jobbe åpent og uten trusler eller frykt. Det er en regjering som må representere … vår politiske virkelighet, sier han.

Puigdemont ønsker at rådet skal gjenspeile mangfoldet i Catalonia og vil invitere alle partiene til å delta.

– Vi må ha representanter fra lokalsamfunnene og sivilsamfunnet. Vi vil flytte oss fra det gamle politiske systemet med en regjering for folket til et nytt system med en regjering med folket.

Uavhengighetskamp

Den spanske regjeringen tvangsoppløste regionalforsamlingen i Catalonia og skrev ut nyvalg etter å ha brukt makt for å prøve å stanse folkeavstemningen om uavhengighet.

Avstemningen var på forhånd erklært ulovlig.

VG kommer tilbake med mer

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder