Putin: Russland klare til å ta i bruk nytt «uslåelig» missil

Vladimir Putin hevder det nye missil-systemet kan utmanøvrere forsvarssystemer, og skal sikre Russland i lang tid fremover.

– Dette er en flott og fantastisk nyttårspresang til det russiske folk, sa den russiske presidenten etter en missil-test, ifølge det statlige nyhetsbyrået TASS.

Onsdag testet det russiske luftforsvaret landets nye hypersoniske missilvåpen «Avantgard» i Uralfjellene nær grensen til Kazakhstan. Russiske myndigheter sier testen var vellykket – og Putin annonserte at våpenet skal bli tatt i bruk allerede fra 2019.

les også

Putin legger missil-press på USA

Det nye «Avantgarde»-missilsystemet kombinerer en høyytelses ballistisk missil med et ubemannet hypersonisk glidefly. Ifølge Putin kan det fly raskere enn 20 ganger lydens hastighet, og unngå å bli oppdaget av forsvarssystemer.

«Avantgard» har kjernefysisk kapasitet.

«Uslåelig»

Allerede i mars i år at presenterte Putin «Avantgard» og en rekke andre nye våpensystemer. Fra talerstolen i Moskva la presidenten fram en animert video som viste flere nye kjernefysiske våpen landet angivelig besitter.

les også

Ekspert: Putins nye våpen kan gi Russland overtaket i atomkappløpet

Det var da han skrøt av at Russlands nye våpen-systemer ville gjøre NATOs forsvar «ubrukelig», og at det nye missilet var «uslåelig», og hadde «ubegrenset rekkevidde».

Ifølge presidenten skal Russland ha utviklet våpen som kan slå til over hele verden. I videoen som ble vist fram i mars, var Tampa Bay i Florida målet.

Mens interkontinentale ballistiske missiler flyr gjennom verdensrommet for å nå sine mål, kan de raske hypersoniske missilene fly gjennom den øvre atmosfæren – og dermed utmanøvrere forsvarssystemer som er designet for å tidlig kunne oppdage et missil på vei. Flere land jobber med å utvikle hypersoniske våpen.

– Destabiliserende

Seniorforsker Tor Bukkvoll ved Forsvarets Forskningsinstitutt (FFI), mener et av problemene med det nye våpen-systemet, er at hypersoniske missiler går så fort.

– De er fryktelig vanskelige å skyte og treffe. Det er også sånn at når tiden man har til å tenke seg om på før man skyter tilbake er liten, er det destabiliserende i seg selv, sier han og utdyper:

les også

NATO-sjefen om Russland-missiler: Uholdbar situasjon

– Varslingssystemer har vist seg å gjøre feil før. Og dess mindre tid du vet at du har til å sjekke om det er et angrep på vei som du skal forsvare deg mot, jo større risiko er det for at det eskalerer.

Han understreker at hverken Russland eller NATO noengang vil planlegge å gå til krig mot hverandre. Den største risikoen, ligger heller i mulige feil eller misforståelser.

– Det man kan bekymre seg mest for, er en ikke-tiltenkt eskalering, a-la Cubakrisen, sier han.

I 1962 var verden på randen av atomkrig da USA oppdaget at Sovjetunionen var i ferd med å utplassere atomvåpen på Cuba.

ATOMVÅPEN: Russlands forsvarsdepartement slapp onsdag den 26. desember en video av en test av det nye missilsystemet «Avantgard» Foto: Reuters

Bukkvoll trekker frem at liten tid til å fatte beslutninger var en viktig grunn til INF-avtalen, nedrustningsavtalen mellom USA og Russland, ble underskrevet av Ronald Reagan og Mikhail Gorbatsjov i 1987.

les også

Mer USA-press mot Russland: Har brutt atomvåpen-forbud i årevis

USAs president Donald Trump varslet i oktober at USA planlegger å trekke seg ut av nettopp denne avtalen, fordi Russland ikke respekterer forbudet mot mellomdistanseraketter.

les også

VG-leder Farlig russisk atomopprustning

Bukkvoll ser på det nye hypersoniske missilet som én av flere faktorer i våpenkappløpet mellom Russland og USA, og en destabiliserende situasjon.

– Begge parter har våpen til å utslette den andre. Blir det atomkrig, blir det ganske ille uansett. Det er den politiske effekten av dette som er skummel, heller enn det rent teknisk militære.

Ingen reaksjon fra USA

Pentagon har ikke enda kommet med en reaksjon på missiltesten onsdag, men ifølge CNN hevder militæranalytikere at Russlands nye militære utstyr ikke er så klart til å tas i bruk som Putin skal ha det til.

les også

Nye russiske raketter: Opp til Trump å reagere

– Det gjenstår å se hvor raskt Kreml faktisk får de nye hypersoniske våpen inn i tjeneste, og i hvilken grad, skriver Joseph Trvithic i den amerikanske tenketanken globalsecurity.org.

Men John Hytten, leder for «US Strategic Command» i USAs forsvarsdepartement, har tidligere advart om at den nåværende generasjonen av amerikanske satellitter og radarer som skal forsvare landet mot missiler ikke vil klare å oppdage våpen som «Avantgard».

les også

Trump dropper Putin-møte

– Vi kommer til å trenge et nytt sett med sensorer for å oppdage de hypersoniske truslene. Våre fiender vet det, sa han den til CNN i mar

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder