BESLAG: Bildet viser våpenbeslaget som ble gjort hjemme hos den pågrepne. Ifølge rettsdokumentene skal løytnanten ha begynt å hamster våpen og ammunisjon i 2017. Foto: AFP

Breivik-inspirert offiser arrestert: «Drømmer om å finne en måte for å drepe nesten alle mennesker på jord»

En selverklært nasjonalist og ansatt i den amerikanske kystvakten ble forrige uke arrestert etter at en større terrorplan ble avdekket.

Det melder blant annet Washington Post onsdag kveld lokal tid.

Den pågrepne, som er løytnant, er blant annet mistenkt for å ha planlagt et større terrorangrep mot sivile i USA.

I rettsdokumenter blir i tillegg profilerte demokrater og mediehus nevnt som mulige mål.

Det vises også spesifikt til den norske terroristen Anders Behring Breivik som en inspirasjonskilde for den pågrepne.

Hadde drapsliste

Hjemme hos kystvaktoffiseren i Maryland fant politiet også en liste med navn med profilerte demokrater som Nancy Pelosi, Alexandria Ocasio-Cortez og partiets leder i Senatet Chuck Schumer. På listen sto også fremtredende mediepersonligheter som CNNs Don Lemon og Chris Cuomo.

De skal alle ha vært mål i en storstilt terroraksjon som var under planlegging da mannen ble pågrepet.

les også

Solberg får kjeft etter Breivik-uttalelse: – Lavmål

Ifølge rettsdokumentene har den pågrepne uttrykt et ønske om å «etablere ett hvitt hjemland», og han «drømmer om å finne en måte som kan drepe nesten alle mennesker på jord».

Mannen ble pågrepet sist fredag, og er foreløpig arrestert på grunn av ulovlig besittelse av våpen og narkotika, men ifølge myndighetene er dette bare «toppen av isfjellet».

Breivik-manifest

– Siktede har til hensikt å drepe uskyldige sivile i en skala sjelden sett i dette landet, sa statsadvokat Robert Hur onsdag, da han argumenterte for at mannen skal holdes i varetekt til saken kommer opp for retten torsdag denne uken.

les også

Torstein Bae mistet eleven 22. juli: - Da kunne jeg ikke være tilskuer lenger

Pluss content

Den pågrepne beskrives som en stor tilhenger av det såkalte manifestet til den norske massedrapsmannen Anders Behring Breivik, og skal også ha vært besatt av nyfascisme og nynazisme.

Mannen har vært ansatt ved hovedkvarteret til den amerikanske kystvakten i Washington siden 2016, og har bakgrunn fra marinen og nasjonalgarden.

En talsmann for den amerikanske kystvakten opplyste mandag at den pågrepne ikke lenger var ansatt hos dem

I rettsdokumentene står det ikke hva som er årsaken til at FBI aksjonerte mot mannen forrige uke, men det står at mannen hadde latt seg inspirere av Breiviks 1500 siders dokument som ble offentliggjort da 77 mennesker ble drept i Oslo og på Utøya 22. juli 2011.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder