SIER NEI: Moderaternas leder Ulf Kristersson vil ikke ha ny regjering ledet av Socialdemokraterina. Han sier også nei til samarbeid med Sverigedemokraterna. Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT News Agency

Valg i Sverige: - Vil ikke bidra til ny sosialdemokratisk regjering

Høyres søsterparti Moderarterna varsler i sitt valgmanifest at partiet uansett valgutfall ikke vil medvirke til at det dannes en ny regjering ledet av Socialdemokraterna. Samtidig er partiet splittet om mulig samarbeid med Sverigedemokraterna.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Sverige går til valg 9. september. Partileder Ulf Kristersson sier til Aftonbladet at regjeringsdannelsen kommer til å bli den mest kompliserte i moderne tid.

les også

Kan bli Sveriges neste statsminister: Vil ha Sverige inn i NATO

– Vi er i en ny situasjon i svensk politikk. Tre partier ligger rundt 20 prosent på meningsmålingene. Ingenting er som før, sier Kristersson.

KOMPLISERT: Statsminister Stefan Löfven kan ikke regne med Moderaternas støtte. Foto: TT NEWS AGENCY / X02350

Støtter ikke regjeringen

Leder Jan Björklund i Folkparitet, Venstres søsterparti, har i valgkampen snakket om at en regjering bestående av Moderaterna og Socialdemokraterna er et alternativ.

les også

Löfven til VG om Sverigedemokraterna: – Mener muslimer ikke er ordentlige mennesker

Til det svarer Ulf Kristersson at Moderaterna kommer til å sørge for at regjeringen til statsminister Stefan Löfven går av. Siden Riksdagsvalget høsten 2014 har Löfven ledet et mindretallsregjering ministre fra Socialdemokraterna og Miljöpartiet.

– Uansett hva som skjer kommer vi til å gjøre alt vi kan for at den nåværende regjeringen går av. Vi kommer ikke til å medvirke til en ny S-regjering, uansett hvordan det går, sier Kristersson.

Nei til SD

Partilederen utelukker også samarbeid med det ytterliggående Sverigedemokraterna, som partilederen omtaler som et ekstremistparti som Moderaterna ikke vil ha noe med å gjøre.

les også

Lokalpolitikere i Moderaterna trosser lederens Sverigedemokraterna-nekt

Der møter han motstand i egne rekker. I Skåne, der man spår rekordvalg for Sverigedemokraterna, vil lokale ledere i Moderaterna avvente resultatet før de bestemmer seg for et eventuelt samarbeid. Sverigedemokraternea var inntil for kort tid siden nærmest «urørlig» for de andre partiene.

les også

Jimmie Åkesson: – Jeg kommer ikke til å sitte i regjeringen

Christian Sonesson, som er Moderaterna-leder i kommunestyret i skånska Staffanstorp, skrev i sommer etter innlegg på Facebook. Der skrev han at Sverigedemokraterna i lokalpolitikken ligger nær Moderaterna og at han både kan tenke seg å samarbeide og styre sammen med SD.

Her kan du lese Aftonbladets viktigste nyheter fra det svenske valget

– Hvor skal ikke Moderaterna i Staffanstorp samarbeide med representanter med en politikk som ligger tett på vår, skrev Sonesson. Det ble lagt merke til.

Leder gikk av

URØRLIG: Jimmy Åkesson og Sverigedemokraterna spås stor fremgang i valget. SD har vært et utenkelig samarbeidsparti for etablerte svenske partier. I Skåne kan det bli lokalt samarbeid mellom andre partier i ND. Foto: Henrik Montgomery / TT / NTB scanpix

– Det forandrer ikke min grunnholdning. Jeg synes vi skal gjøre alt vi kan på å bygge allianseregjeringer også lokalt og ikke bygge makt basert på Sverigedemokratenes nykker og oppfatninger, sa Kristiansson.

les også

Bilbrannene i Sverige: – Nå skal jeg stemme Sverigedemokraterna

Motstanden mot samarbeid med SD er så sterk internt i partiet at det i august i fjor førte til partilederskifte. Anna Kinberg Batra åpnet i begynnelsen av 2017 for samtaler med Sverigedemokraterna i Riksdagen. Det førte til så kraftig intern uro at Batra trakk seg. Ulf Kristersson overtok.

les også

Sverigedemokraterna: – Får uformell hjelp fra personer i Frp

Aftonbladets kommentator Wolfgang Hansson mener det er Sverigedemokratenes røtter i den hvite maktbevegelsen som gjør at det høyrepopulistiske partiet fortsatt er en pariakaste i svenske politikk.

– Dansk Folkeparti og Fremskrittspartiet i Norge har sine røtter i misnøye-partier som fremfor alt jobbet for lavere skatter, skriver Hansson.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder