FULL FYR: Mandag denne uken tikket det inn meldinger om bilbranner både i Trollhättan (bilde) og Göteborg. Foto: Joachim Nywall/TT/TT NYHETSBYRÅN

Avis: Stort kokainbeslag kan ha trigget bilbrann-mistenkte

To av mennene som er mistenkt for å stå bak de mange bilbrannene i Sverige, er trolig knyttet til et kriminelt nettverk i Göteborg, skriver Expressen.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Så langt er tre menn pågrepet for å stå bak de massive bilbrannene i Sverige tidligere denne uken.

Ifølge Expressen skal både den pågrepne 18-åringen og 20-åringen være blant flere unge løpegutter for et kjent kriminelt nettverk i Västra Frölunda.

En av teoriene som nå diskuteres, er at motivet bak ildspåsettelsene kan ha vært å rette politiets fokus vekk fra et annet sted i byen, skriver avisen.

Det kjente nettverket skal også ha blitt rammet av et tilbakeslag, da tollere ved Göteborg havn beslagla 100 kilo kokain forrige uke. Dette beskrives som en mulig trigger for ugjerningene.

«Noe stort skal skje»

Én time før de første bilene sto i full fyr natt til tirsdag, mottok Expressen en video der en maskert mann varslet hevnaksjon mot politiet.

– Behandle oss som dyr, og vi skal oppføre oss som dyr, sier den anonyme mannen, som henvender seg til «politiet, politikerne og samfunnet».

Mannen som sendte videoen hadde vært i kontakt med to av avisens journalister tidligere, i forbindelse med en reportasje helgen før bilbrannene.

Mandag kveld tok han på nytt kontakt og varslet at «noe stort» skulle skje.

Tre budskap

Budskapet i videoen har ifølge Expressen tre ulike deler:

  • At svensk politi er brutale og trakasserer innbyggere uten grunn.
  • At barnevernet henter barn ut av familier.
  • At overvåkningskameraer settes opp i fattige strøk, men ikke i de rike.
les også

Löfven om brannene: Hva faen holder dere på med?

I videoen blir det ikke gitt noen informasjon om hva som skal skje, eller hvor det skal skje, skriver avisen.

En times tid etter at de mottok videoen, startet imidlertid bilbrannene på Frölunda torg i Göteborg. Utover kvelden sto mer enn 80 biler i brann i ulike steder i Vest-Sverige.

VALGKAMP: Bilbrannene sendte sjokkbølger inn i den svenske valgkampen. – Jeg blir ordentlig forbannet, uttalte statsminister Stefan Löfvens tidligere denne uken. Foto: Helge Mikalsen/VG

Vil varetektsfengsle én av de mistenkte

Så langt er det kjent at alle de tre pågrepne mennene, som er 18, 19 år 20 år, er kjenninger av det lokale politiet i Göteborg. Alle er tidligere dømt.

les også

Bilbrannene i Sverige: – Nå skal jeg stemme Sverigedemokraterna

Etterforskningsleder Mats Ihlbom ber om at 20-åringen varetektsfengsles, skriver Aftonbladet. Bevisene mot 19-åringen er ifølge Ihbohm ikke like sterke.

Forsvarerne til de to uttaler til svenske GP at begge klientene hans nekter straffskyld.

les også

Löfven til VG om Sverigedemokraterna: – Mener muslimer ikke er ordentlige mennesker

Den 18 år gamle mannen ble pågrepet av tyrkisk grensepoliti onsdag, og skal sendes tilbake til Sverige.

Ifølge Aftonbladet skal mannen selv ha tatt kontakt med svensk politi fra Tyrkia.

Politiet har tidligere gitt signaler om at de mistenker at ytterligere åtte til tolv personer var involvert i de massive bilbrannene i Vest-Sverige mandag kveld.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder