FORGIFTET: Sergej Skripal ble forgiftet av nervemiddelet Novitsjok søndag 4. mars. Foto: REUTERS TV / X00514

Forgiftningssaken: Russland utviser britiske diplomater

Russland svarer på sanksjonene til Storbritannia etter forgiftningssaken med samme mynt.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Onsdag ettermiddag kunngjorde Theresa May at en av følgene av Russland sin involvering i forgiftningen av eksspionen Sergej Skripal og hans datter er at Storbritannia utviser 23 russiske diplomater – det største antallet på 30 år.

Nå har Russland kunngjort at de vil utvise britiske diplomater som hevn, ifølge den russiske utenriksministeren Sergei Lavrov.

– Det vil skje veldig snart – jeg lover deg det, sier Lavrov ifølge Sky News.

– Dette er standard praksis når et land utviser utenlandske diplomater, at de svarer med samme mynt, sier Jakub M. Godzimirski, som er forsker på russisk utenriks- og sikkerhetspolitikk i NUPI, til VG.

Torsdag morgen brifet talskvinnen for det russiske utenriksdepartementet, Maria Zakharova, pressen etter at Storbritannia innførte en rekke sanksjoner etter forgiftningen mot eksspion Skripal og hans 33-årige datter Julia.

Den russiske talskvinnen påpekte nok en gang at de ikke hadde noe med forgiftningen å gjøre. Hun beskriver anklagene som har kommet fra May som «forferdelig og galskap».

Russland-forskeren Godzimirski synes det ikke er overraskende at de benekter for at den russiske staten står bak angrepet.

– De pleier å benekte og stå på sitt. Spesielt nå rett før valget er det viktig at de holder fasaden oppe. Muligens vil de være litt mer samarbeidsvillige når valget er over, sier han.

les også

Russland krever bevis fra britene etter giftangrep

Betent forhold

Zakharova forteller at Russland aktivt prøver å skape dialog med London om saken, og etterspurt bevis for at det er de som står angrepet. Russland mener det er i strid med internasjonale lover at de ikke har lagt saken på bordet.

– De skjuler sannheten, de har ikke gitt oss noen data eller bevis. Vi har ikke engang fått noe informasjon om hvordan hendelsen skjedde, men de har likevel trukket en rekke konklusjoner.

Storbritannia mener nervemiddelet som er brukt er Novitsjok som kan spores tilbake til Sovjetunionen på 70- og 80-tallet.

– Vi har ikke fått noe data, det er som science fiction. Alle snakker om hvor nervemiddelet kommer fra, uten at de vet noe om det.

Hun påstår at britene har prøvd å kaste ut russiske diplomater i mange år, og at de bruker denne saken som en «svertekampanje» mot Russland.

NUPI-forskeren påpeker at forholdet mellom Storbritannia og Russland har vært betent i mange år.

– Det har vært betent lenge, helt siden forgiftning av den tidligere russiske spionen Aleksandr Litvinenko i 2006. Det har også vært flere lignende situasjoner.

les også

USA advarer Russland etter giftangrep

Den russiske ambassaden i London tvitret onsdag kveld: «Temperaturen mellom Russland og Storbritannia sank nettopp til 23 minusgrader, men vi er ikke redd for kaldt vær».

Massiv støtte

Lederne i Storbritannia, USA, Tyskland og Frankrike har gått sammen om en felles melding hvor de sier at Russland står bak attentatet.

– Denne bruken av militært nervemiddel, en type som har blitt produsert av Russland, er den første aggressive bruken av nervegift i Europa siden andre verdenskrig, står det i meldingen.

NATO støtter Storbritannia kommer det fram på et møte i Brussel torsdag ettermiddag. Generalsekretær Jens Stoltenberg sier det er første gang i NATOs historie at det har vært angrep med denne gifttypen på NATOs territorium.

– Vi sender en klar melding til Russland om at vi vil forsvare oss mot ethvert angrep, sier Stoltenberg.

NATO mener Russland må svare på Storbritannias spørsmål om angrepet.

– Dette er uakseptabelt. Det hører ikke hjemme i en sivilisert verden, sier NATO-sjefen.

Onsdag kveld var det hastemøte i FNs sikkerhetsråd hvor Storbritannia fikk støtte fra mange av sine allierte.

les også

Russland truer med å kaste ut alle britiske medier

Nikki Haley, den amerikanske FN-ambassadøren, ga sin fulle og hele støtte til Storbritannia.

les også

Eksspion forgiftet: Slik fungerer det sjeldne nervemiddelet

– La oss gjøre en ting klart helt fra start: USA står i absolutt solidaritet med Storbritannia. USA tror at Russland står bak angrepet på to personer på britisk jord ved bruk av en militær nervegift.

– Når våre venner i Storbritannia står foran en utfordring, vil USA alltid være der for dem. Alltid, sa Haley.

Frankrikes president Emmanuel Macron varsler tiltak mot Russland som en reaksjon på giftangrepet. Han la til at han fordømmer det på det sterkeste, ifølge NTB.

– Hva reaksjonen vil innebære, vil bli offentliggjort i løpet av få dager, sa Macron til pressefolk torsdag.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder