UNDER ANGREP: Slik så det ut fra avstand da Intercontinental-hotellet i Kabul ble angrepet 20.januar. Det var norske spesialsoldater som reddet nordmannen Arne Strand ut av infernoet. Foto: WAKIL KOHSAR / AFP

Forsvaret bekrefter: Norske soldater berget Arne Strand ut av terrorangrepet i Kabul

Forsvaret bekrefter nå at forskeren Arne Strand ble reddet ut av terrorangrepet i Kabul av norske marinejegere. De ga ham medisinsk behandling før de evakuerte Strand ut av det brennende hotellet.

 • Alf Bjarne Johnsen
 • Rolf J. Widerøe

Artikkelen er over to år gammel

Generalmajor Torgeir Gråtrud, sjefen for Forsvarets spesialstyrker, forteller til VG hvordan afghanske soldater og deres norske mentorer kjempet ned terrorangrepet mot Intercontinental-hotellet i Kabul for to uker siden:

– Det var påsatt branner inne i hotellet. Det var eksplosiver der og det var skadde der, og mye folk, mange var i sjokk. Hotellet er et veldig stort bygg med mange etasjer. Situasjonen var veldig uoversiktlig, sier Gråtrud til VG.

VG+: På innsiden av verdens mest prøvede kontraterrorenhet

I KABUL: Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (sittende) og generalmajor Torgeir Gråtrud, sjef for Forsvarets spesialstyrker, besøkte norske spesialsoldater i Afghanistan denne uken. Foto: Torbjørn Kjosvold / Forsvaret

Jobbet i 17 timer

Intercontinental-hotellet ble klarert i løpet av 17 timer. Det er ekstremt raskt i forhold til byggets størrelse, kaoset som rådde, og motstanden de møtte.

Minst 22 personer skal ha mistet livet i løpet av angrepet på hotellet, og de syv antatte angriperne ble drept. CRU-222 led ingen tap av liv, men noen av de afghanske soldatene ble skadet. Ingen av de norske mentorene fra Forsvarets spesialstyrker ble skadet i aksjonen.

– Inne i hotellet var det en nordmann. Visste soldatene om han da de tok seg inn?

– Ja, etter hvert som de ryddet seg gjennom hotellet, visste de at det var en nordmann der, og at han het Arne Strand. Det er ikke uvanlig at det er norske borgere på Intercontinental i Kabul. Men i så måte er det jo greit at det også er nordmenn med i den skarpeste enheten i byen, sier Torgeir Gråtrud.

DEMONSTRASJON: Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) var på besøk i Afghanistan denne uken. Her møter han CRU 222, som blir trent og monitorert av norske spesialstyrker i Kabul. Forsvaret har retusjert ut noen ansikter fordi personene ønsker anonymitet. Foto: Torbjørn Kjosvold / Forsvaret

les også

Dette er CRU 222: – En av verdens mest testede kontraterrorenheter

Fant den skadde nordmannen

Han forteller at de kjempet seg gjennom bygget, rom for for rom, og fikk bragt Arne Strand i sikkerhet:

– Etter hvert fant de Arne Strand der hvor de ventet at han skulle være. Våre folk fikk gitt ham medisinsk behandling før han ble evakuert. Han ble raskt tatt hånd om, men jeg må presisere at de ikke prioriterte ham foran andre. På et slikt oppdrag gjennomfører man et visst system, sier Gråtrud.

– Det er kjent at han hadde fall- og røykskader. Hvordan oppsto disse skadene?

– Vi vet jo i detalj hva som skjedde. Men jeg ønsker ikke å si noe mer om det nå. Han er fortsatt på sykehus og vi er glad for at han er i god bedring. Jeg kan imidlertid bekrefte at det var brann- og røykskader der han holdt til. Det var i det hele tatt mye røyk inne i hotellet, sier Gråtrud.

I bedring

Arne Strand er forsker og assisterende direktør på CMI, og har i mange år forsket på forhold i Afghanistan. Han var på arbeidsreise i Afghanistan og oppholdt seg på hotellet da angrepet kom.

VG får opplyst at Strand ikke ønsker å uttale seg offentlig nå, men at han er i bedring med utsikt til å bli helt frisk.

SKADD: Arne Strand var på arbeidsreise i Kabul da hans hotell ble utsatt for et terrorangrep. Arbeidsgiveren CMI opplyste torsdag at han er i god bedring på Haukeland universitetssykehus i Bergen. Foto: Hallgeir Vågenes / VG

les også

Spesialsoldatene forteller: – De vi slåss mot kjemper til døden

Øker norsk bidrag

– Disse angriperne går ikke inn for å starte et angrep, og så stikke av igjen. De vet at de ikke kommer ut i live, og de skal drepe så mange som mulig. Situasjonen er dermed komplett kaotisk, det smeller og brenner, og det er i tillegg hotellgjester over alt, sier forsvarsminister Frank Bakke-Jensen.

Regjeringen bestemte i fjor høst at det norske spesialstyrkebidraget i Kabul skal økes til om lag 60 soldater.

les også

Erna Solberg: Åpner for å bli lenger i Afghanistan

Skulder ved skulder

Gråtrud og Bakke-Jensen presiserer at det er de afghanske soldatene som gjør hoveddelen av jobben:

– Våre folks rolle er ikke å være fremst, men å mentorere i bakkant, sier spesialstyrkesjefen.

– Men vi går sammen med dem, skulder ved skulder. Stopper det opp eller er de i ferd med å ta gale beslutninger, så må vi være der og fortelle at det kan medføre større risiko om vi mister momentum, sier Gråtrud.

Varsler flere nye styrker

De norske spesialsoldatene i Kabul har gjennom 11 år bistått Afghanistan med å brygge opp en kontra-terrorstyrke med afghanske soldater, kalt CRU-222.

Nå er NATO og Afghanistan enige om å bygge CRU-er, etter norsk modell i de største byene i landet.

Forsvarsministeren og Gråtrud har denne uken besøkt de norske soldatene i den afghanske kriserespons-enheten. Der har de i detalj fått vite om den CRU-ens innsats for å slå ned dette og andre terrorangrep.

– Dette er verdens mest erfarne antiterror-styrke, rett og slett fordi de er på jobb hele tiden og håndterer skarpe oppdrag løpende, sier forsvarsministeren til VG.

Gråtrud var selv med da CRU-en i Kabul ble startet opp i 2007. Denne uken møtte han minst tre afghanere som har vært med hele veien.

– De har bygget opp en avdeling av veldig høy kvalitet, sier Bakke-Jensen, som var på sitt første besøk i Kabul.

– De er i stand til å gå inn i alle operasjoner, og de gir innbyggerne bedre sikkerhet. Derfor er det bestemt at det skal bygges opp lignende avdelinger andre steder i landet, i samarbeid med andre land, men etter den norske modellen i Kabul, sier forsvarsministeren.

PS: Da Gråtrud og Bakke-Jensen kom til Afghanistan hovedstad mandag, var styrken enda en gang ute på et skarpt oppdrag igjen. Angripere hadde utløst selvmordsvester ved porten til militærakademiet i Kabul. Minst 11 soldater ble drept og 16 såret.

– Det var to mann igjen på basen. En kokte kaffe og en satt i OPS-en, forteller forsvarsministeren.

Les også

 1. Fordømmer bruk av ambulanse som angrepsvåpen

  Idet ambulansen nærmet seg kontrollposten i sentrum av Kabul, utløste selvmordsbomberen bomben.

Mer om

 1. Forsvaret
 2. Terrorisme
 3. Afghanistan
 4. Frank Bakke-Jensen

Flere artikler

 1. Norske soldater reddet ambassadør fra IS-terrorister

 2. Pluss content

  Slik jobber de norske marinejegerne: Har nedkjempet 43 terrorangrep

 3. Norge og slaget om Kabul

 4. Kabul-angrepet: Norsk direktør i sikkerhet

 5. Hotellangrepet i Kabul: Gjester firte seg ned i desperasjon

Fra andre aviser

 1. VG: Norske soldater reddet Strand fra terrorangrepet i Kabul

  Bergens Tidende
 2. Arne Strand vil bli helt frisk

  Bergens Tidende
 3. Arne Strand er alvorlig skadet etter hotellangrepet

  Bergens Tidende
 4. Afghanistan-ekspert fra Bergen i trygghet etter hotellangrepet i Kabul

  Bergens Tidende
 5. Norske styrker var på plass under sykehusangrep i Kabul

  Bergens Tidende
 6. Minst 11 soldater drept i Kabul-angrep

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no