Syv ting du trenger å vite om G7 møtet

G7 er en sammenslutning av noen av verdens mektigste land. Men hva er det egentlig de driver med? Hvordan ble G7 gruppen opprettet og hvilke verdensproblemer skal de løse denne gangen?

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

1. Hva skjedde med G8?

Etter å ha vært invitert inn på sidelinjen både under Mikhail Gorbatsjov og Boris Jeltsins styre, ble Russland fullt medlem i 1997 – og G7 ble til G8.

Etter Russlands invasjon av Ukraina og anneksjonen av Krim i 2014, bestemte gruppen at Russland skulle ekskluderes, og det planlagte G8 møtet i Sochi ble flyttet til Brussel – og var igjen G7.

les også

Putin møter G7-ledere etter nye sanksjonstrusler

Like før Donald Trump gikk ombord i flyet som skulle bringe ham til Canada, sa han at han mente Russland burde deltatt på G7-møtet.

– Russland bør være med på møtet, de bør være en del av det, sa Trump til pressen fredag.

Tidligere fredag opplyste ikke navngitte russiske kilder at det planlegges et mulig møte mellom Trump og Russlands president Vladmir Putin.

SPENT: Italias ferske statsminister Giuseppe Conte blir tatt imot når han ankommer Canada for sitt første G7-møte. det er knyttet stor spenning til hvordan han vil forholde seg til sakene som tas opp. Foto: GEOFF ROBINS / AFP

2. Hvem er med?

Politiske ledere fra verdens mest industrialiserte og utviklede økonomier møtes en gang i årets for å diskutere viktige spørsmål rundt global økonomi, politikk, sikkerhet og samfunn.

Den eksklusive gruppen startet sin historie utenfor Paris i 1975, da ledere fra daværende Vest-Tyskland, Frankrike, Japan Italia og Storbritannia møttes for å diskutere oljekrisen og en følgende finanskrise. De bestemte seg for å møtes årlig for å diskutere viktige økonomiske og politiske utfordringer i verden, og la presidentskapet gå på omgang.

Året etter ble Canada invitert inn i det gode selskap. Siden 1977 har EU vært til stede på møtene, selv om de ikke offisielt er med i G7. Landene som er med er Frankrike, Italia, Tyskland, Japan, Canada, Storbritannia og USA.

DEMONSTRASJON: Som ved alle G7-møter, er det også denne gangen store demonstrasjoner og stort politioppbud for å beskytte deltagerne. Foto: LARS HAGBERG / AFP

3. Hvor møtes de i år?

På et historisk hotell i byen La Malbaie, i Charlevoix-regionen i Quebec.

les også

«Bromansen» mellom Macron og Trudeau hylles på nettet

Det er sjette gang Canada er vertskap for G7. Det er første gang Justin Trudeau er vert, men han har deltatt på møter før, i fjor i Taormina på Sicilia, og året før i Shima i Japan.

MØTESTED: Fairmont Le Manoir Richelieu, er det historiske hotellet i byen La Malbaie, som skal huse G7-møtet. Foto: Sean Kilpatrick / TT NYHETSBYRÅN

4. Hva skal de snakke om?

Canadas statsminister Justin Trudeau, som er vertskap for dette møtet, har kunngjort fem satsingsområder under sin presidentperiode i G7:

  • Jobbe sammen om klimaendringer, hav og ren energi
  • Forberede fremtidens arbeidsmarked
  • Invester i vekst for alle i en global økonomi
  • Jobbe for likestilling og styrke kvinners posisjon og rettigheter
  • Bygge en sikrere og mer fredfull verden

PLASTHAV: Erna Solberg skal snakke om bærekraftig hav på G7-møtet. Foto: Nick Brundle Photography / Moment Open

5. Hvordan setter Justin Trudeau sitt avtrykk på møtet?

I januar annonserte Trudeau at han har nedsatt et råd som skal jobbe for likestilling på tvers av alle saker som tas opp i G7. «Likestilling og kvinners makt skal integreres i alle saker, aktiviteter og initiativ som tas opp under Canadas presidentskap i G7» sa Trudeau da han lanserte rådet.

Rådet har 21 medlemmer, og ledere er Melinda Gates og Isabelle Hudson, og består for øvrig av ledende kvinner fra hele verden, inkludert de to nobelprisvinnerne Leymah Gbowee og Malala Yousafzai.

BRENNER: Demonstranter brenner det britiske og amerikanske flagget under en demonstrasjon mot G7-møtet i Quebec. Foto: YVES HERMAN / X00380

6. Hva er G6 pluss en?

Etter at USA innførte toll på varer mot noen av sine nærmeste allierte, er situasjonen så anspent at noen land kan komme til å avstå fra å signere avtalen møtet skal munne ut i.

les også

Trump vil dra tidlig fra G7-møtet i Canada etter at flere har truet med avtaler uten USA

Det vil i så fall være første gang i gruppens 44-årige historie at det skjer. mange kalle allerede møtet for «G6 pluss en», hvor USA er den som er ute.

FØRSTE: Erna er den første norske statsministeren som er invitert til et G7-møte. Foto: Tore Kristiansen

7. Hvorfor skal Erna Solberg på G7-møtet?

Det er første gang en norsk statsminister invitert til et G7-toppmøte. Erna Solberg skal holde et innlegg under en spesialsesjon om bærekraftig hav.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder