SOM FUGLER: Forskere mener at de nå har funnet bevis for at dinosaurene pustet som fugler, som denne Aerosteon riocoloradensis. Foto: Reuters

SOM FUGLER: Forskere mener at de nå har funnet bevis for at dinosaurene pustet som fugler, som denne Aerosteon riocoloradensis. Foto: Reuters

Dinosaurer pustet som fugler

Forskere mener å endelig ha funnet bevis for at de store, kjøttetende dinosaurene faktisk pustet som fugler.

ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

Forskere har lenge ment at dinosaurene kan ha brukt et pustesystem som ligner på det fuglene har, men har ikke kunnet bevise dette før nå.

Et usedvanlig godt bevart skjelett av dinosauren Aerosteon riocoloradensis, som ble funnet ved Colorado-elven i Argentina, kan kaste et nytt lys over utviklingshistorien til dagens fugler, melder forskning.no.

Dinosauren som ble funnet i Argentina var rundt 10 meter lang, veide like mye som en elefant, jaktet på byttedyr, og hadde et pustesystem som fugler, viser resultatene av blant annet CT-skanning av skjelettet.

Bildene avslørte nemlig karakteristiske hulrom i deler av dinosaurskjelettet. Hulrommene tyder på at dinosauren må ha hatt luftsekker, akkurat som hos fugler. I sammenligning med andre dyr som lever på landjorda, har nemlig fugler et helt unikt pustesystem.

I stedet for lunger som både dyr og mennesker har, er fugler utstyrt med et slags rør, som igjen er knyttet til en rekke luftsekker rundt om i kroppen og som hele tiden gir ny og frisk luft.

Dette i motsetning til oss mennesker som må puste ut gammel luft før vi kan trekke inn ny og frisk luft.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder