FORKLARTE SEG: Den 53 år gamle amerikaneren John William Yettaw skal ha svømt to kilometer over innsjøen ved huset til Aung San Suu Kyi og overnattet der. I retten forklarte han at Gud ga ham oppgaven. Foto: REUTERS

- Slik svømte han til fredsprisvinneren i husarrest

(VG Nett) I forrige uke fikk fredsprisvinner Aung San Suu Kyi ufrivillig besøk av en amerikaner med svømmeføtter. Nå risikerer hun flere år i husarrest på grunn av det ulovlige besøket.

ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

Den burmesiske fredsprisvinneren (63) er siktet for å ha brutt betingelsene for husarresten hun holdes i, ifølge hennes advokat.

Bakgrunnen for dette skal være besøket amerikaneren John William Yettaw (53) avla henne for en uke siden.

- Tryglet han om å dra tilbake

Fredsprisvinnerens bolig, hvor hun blir holdt i husarrest, ligger ved en innsjø. Amerikaneren svømte to kilometer over sjøen og banket deretter på hos fredsprisvinneren. Suu Kyi skal ikke ha vært spesielt glad for å få besøk.

- Suu Kyi tryglet ham om å dra tilbake, men han sa at han var sliten. Han sov natten over i første etasje, sier advokaten Kyi Win til Democratic Voice of Burma.

På veien tilbake ble amerikaneren pågrepet av politiet. Han er nå fengslet i Burma, siktet for flere lovbrudd. Amerikanerens motiv for besøket er fortsatt uklart.

LES OGSÅ:Fredsprisvinner fengslet

- Gal amerikaner

Aung San Suu Kyi har sittet i husarrest i 13 av de siste 19 årene. Husarresten utløper egentlig 27. mai, men på grunn av det ulovlige besøket vil husarresten sannsynligvis bli forlenget.

- Alle er veldig sinte på denne gale amerikaneren. Han er årsaken til alle disse problemene, sier advokat Kyi Win til nyhetsbyrået Associated Press og legger til: - Han er en tulling.

FREDSPRISVINNER: Aung San Suu Kyi fotografert i oktober 2007. Foto: AFP

Enkelte hevder til og med at amerikaneren har vært en del av en plan for å kunne forlenge husarresten. Rettssaken skal etter planen begynne 18. mai.

LES OGSÅ:Aung San Suu Kyi på bedringens vei

Til beryktet fengsel

Torsdag ble fredsprisvinneren hentet av burmesiske sikkerhetsstyrker, og eskortert til Insein-fengselet, som blir ansett som et av de verste i Burma.

Den nasjonale ligaen for demokrati (NLD), opposisjonslederens parti, opplyser at også hennes datter og en hushjelp også er blitt overført til fengselet. Ifølge Democratic Voice of Burma er også hennes lege fengslet.

FORSVARER: Aung San Suu Kyi sin advokat Kyi Win snakker med pressen utenfor Insein-fengselet i Rangoon. Foto: EPA

Dette er de eneste som har fått lov å bo sammen med Suu Kyi, mens legen er den eneste som har lov til å komme på besøk.

Det er ingen tidligere kjente saker der noen har forsøkt å snike seg inn til Aung San Suu Kyi, selv om det på en regjeringsvennlig nettside tidligere denne uken ble publisert en melding om at amerikaneren skal ha innrømmet å ha avlagt et hemmelig besøk i fjor.

LES OGSÅ:Suu Kyis husarrest forlenges med ett år

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder