FORKLARTE SEG: Den 53 år gamle amerikaneren John William Yettaw skal ha svømt to kilometer over innsjøen ved huset til Aung San Suu Kyi og overnattet der. I retten forklarte han at Gud ga ham oppgaven. Foto: REUTERS

Militærjuntaen mener svømmeren var del av et komplott

(VG Nett) Den burmesiske militærjuntaen mener at den amerikanske mannen som svømte til Aung San Suu Kyis hus er del av et komplott mot landets myndigheter.

  • Hanne Kristine Fjellheim

Artikkelen er over ti år gammel

Det er utenriksminister Nyan Win som kommer med de oppsiktsvekkende uttalelsene til den burmesiske avisen The New Light of Myanmar. Avisen fungerer som et talerør for militærjuntaen.

Win sier at handlingen ble gjort som et komplott mot den burmesiske regjeringen for å legge internasjonalt press på landet.

- Dette er gjort for å presse vår regjering. Hendelsen er planlagt av interne og eksterne grupper som er mot myndighetene. De ønsker ikke å se positive forandringer i andre lands politikk mot Myanmar, sier utenriksministeren.

LES OGSÅ:Rettssak mot Suu Kyi for lukkede dører

Påskudd

FREDSPRISVINNER: Aung San Suu Kyi fotografert i oktober 2007. Foto: AFP

USA har fornyet sanksjonene mot militærregimet, og EU har truet med tøffere tiltak mot det asiatiske landet etter at San Suu Kyi ble siktet, skriver nyhetsbyrået Reuters.

På den andre siden sier kritikerne at militærregimet benytter hendelsen som påskudd for å forlenge husarresten som formelt utløper 27. mai. De mener militærjuntaen ønsker å ha henne innesperret under neste års valg. Hvis hun blir dømt risikerer hun fem år bak murene i det fryktede Insein-fengselet.

San Suu Kyis advokat sa i dag at nobelprisvinneren uttalte under rettsaken at hun ikke føler skyld fordi hun ikke har begått noe lovbrudd, ifølge BBC.

LES OGSÅ:Fredsprisvinnere kaller rettssaken mot Suu Kyi parodi

Brøt betingelsene

Aung San Suu Kyi (63) fikk Nobels fredspris i 1991 og har tilbrakt 13 av de 19 siste årene i fengsel og husarrest. Nå er hun tiltalt for å ha brutt betingelsene for husarrest, etter at en amerikaner svømte over en innsjø og tok seg inn i hjemmet hennes.

Den 53 år gamle John Yettaw svømte to kilometer over innsjøen med hjemmelagede svømmeføtter for å besøke San Suu Kyi. Det er ikke første gang han gjennomfører stuntet. Han svømte til fredsprisvinnerens hus 30. november i fjor også, men da klarte han ikke å komme seg inn i huset. San Suu Kyi rapporterte han deretter til myndighetene.

Rettssaken pågår nå mot fredsprisvinneren i Yangon, men det er fortsatt uklart når dommen faller.

LES OGSÅ:Suu Kyis advokat: - De haster seg gjennom rettssaken

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder