STERKE ANKLAGER: USAs president Donald Trump anklager Demokratene for maktmisbruk i et brev til flertallsleder Nancy Pelosi. Foto: Kevin Lamarque / Reuters

Opptelling bekrefter: Demokratene har flertallet de trenger for riksrett

En løpende opptelling fra nyhetsbyrået AP News bekrefter at det nå er flertall i Representantenes hus for å stille president Donald Trump for riksrett.

  • Andreas Løf

Selv om Demokratene har flertall i Representantenes hus, har det i løpet av de siste ukene vært knyttet en viss spenning til hvorvidt de faktisk hadde nok stemmer til å stille Trump for riksrett.

Minst to Demokrater har erklært at de kommer til å gå mot resten av partiet og stemme mot under morgendagens avstemning. I tillegg har det vært flere som ikke offentlig har bekreftet sitt standpunkt.

Én etter én har imidlertid sentrumsorienterte demokrater, inkludert mange nyvalgte representanter som setter gjenvalg i distriktet der presidenten er populær i spill, kunngjort denne uken at de støtter begge tiltalepunktene mot Trump.

UNDERHUSETS LEDER: Demokratenes flertallsleder i Representantenes hus, Nancy Pelosi. Foto: JIM LO SCALZO / EPA

Dermed kan Demokratenes flertallsleder Nancy Pelosi gå inn i onsdagens riksrettsdebatt med tallenes trygghet i ryggen, melder AP.

En opptelling gjennomført av New York Times viser det samme.

Sekssiders Trump-tirade

Like før det ble mer eller mindre bekreftet at han vil bli stilt for riksrett i morgen, sendte den amerikanske presidenten et seks sider langt protestbrev til flertallsleder Pelosi.

I brevet uttrykker han sin «sterkeste og kraftigste protest» mot å bli stilt for riksrett, og kaller prosessen et «partisk korstog» og «kuppforsøk» fra Demokratene.

– Denne riksrettshøringen representerer et historisk og grunnlovsstridig maktmisbruk fra Demokratenes folkevalgte, som ikke har noen make i 250 års amerikansk politisk historie, skriver presidenten.

Trump kaller riksrettssaken «ugyldig» og anklager samtlige som planlegger å stemme for riksrettstiltale onsdag for å «bryte eden de tok da de ble valgt».

– Dere våger å påkalle grunnleggerne i jakten på denne forbryterske planen for å oppheve valget – likevel viser handlingene deres en hemningsløs forakt for USAs grunnleggelse, og deres uhørte opptreden truer med å ødelegge det grunnleggerne ga livene sitt for å bygge opp, skriver Trump.

Han hevder Demokratene vet at telefonsamtalen hans med Ukrainas president var «helt uskyldig».

– Etter tre år med urettferdige og ubegrunnede undersøkelser, 45 millioner dollar brukt, 18 sinte demokratiske etterforskere, hele FBI-styrken, med ledere som nå er bevist å være totalt inkompetente og korrupte, har dere funnet INGENTING! skriver Trump.

LES OGSÅ: Eksperter om riksrett: Politisk stunt og strategisk tabbe.

Kald skulder fra McConnell

Ettersom det etter alt å dømme er flertall for å stille Trump for riksrett i Representantenes hus, blir det opp til Senatet å ta den endelige beslutningen om hvorvidt presidenten skal avsettes.

Der har ordkrigen allerede begynt.

Foto: J. Scott Applewhite / TT NYHETSBYRÅN

Demokratene og deres mindretallsleder Chuck Schumer har bedt om muligheten til å kalle inn vitner under den ventede riksrettssaken mot Trump.

Det skal ikke republikanernes flertallsleder Mitch McConnell ha noe av.

– Vi lager ikke riksrettssak, vi avgjør dem, er den klare beskjeden derfra.

Republikanerne har flertall i Senatet, og det kreves flertall for å kalle inn vitner til senatet når den tid kommer.

– Det var Representantenes hus som valgte denne veien. Det er deres jobb å etterforske. Det er deres plikt å møte den veldig høye terskelen vi skal ha for å oppløse et nasjonalt valg, sier han ifølge CNN.

– Hvis de mislykkes, mislykkes de. Det er ikke opp til Senatet å hoppe ut i dette og lete desperat etter måter for å komme fram til konklusjonen «skyldig». Det ville ikke vært det jeg kaller juridisk rettferdighet.

Ville ha inn Bolton

I et brev til McConnell søndag uttalte Schumer at han ville kalle inn tidligere nasjonal sikkerhetsrådgiver John Bolton og fungerende stabssjef i Det hvite hus Mick Mulvaney som vitner.

Begge har vært tett på Trumps opptreden med tanke på Ukraina, men har nektet å vitne i Representantenes hus.

McConnell sier det faktum at Demokratene i Senatet ønsker faktavitner er et tegn på at Demokratene gjorde en «slapp jobb» i forbindelse med riksrettsetterforskningen.

SPARKET? Donald Trumps tidligere nasjonale sikkerhetsrådgiver John Bolton var ferdig i Det hvite hus i september. De to strides om hvorvidt han sa opp eller fikk sparken. Foto: Mandel Ngan / AFP

– Hvis Demokratenes sak er så mangelfull, så tynn, er det ikke juryens og dommerens oppgave å fikse det her i Senatet. Svaret er i så fall at Det hvite hus ikke bør ta ut riksrettstiltale på dette grunnlaget i utgangspunktet, sier han.

Schumer kontrer med å hevde at McConnell bare vil ha saken av veien kjappest mulig.

– Jeg har ikke hørt en eneste setning, et eneste argument som forklarer hvorfor disse vitnene ikke skal forklare seg. Riksrettssaker, som rettssaker flest, har vitner. Å ikke ha noen ville vært et avvik. Hvorfor er lederen, og presidenten, så redd for disse vitnene? spør han.

MINDRETALLSLEDER: Demokratenes representant i Senatet, Chuck Schumer. Foto: Jacquelyn Martin / AP

Hyller seg selv

I Representantenes hus diskuterte de tirsdag reglene og rammeverket for onsdagens avstemning om riksrettstiltalen.

Det er første gang i historien at Regelkomiteen i Representantenes hus har diskutert en mulig riksrettssak. De har myndighet til å kalle inn alle representanter i det amerikanske underhuset.

Mesteparten av diskusjonen har foregått bak lukkede dører.

Imens har hyllet Trump seg selv på Twitter ved å vise til en meningsmåling som sier at han ville vinne over hver eneste en av demokratene som har utfordret ham.

– Den nye USA Today-målingen har meg i ledelsen over alle demokratiske utfordrere. Det amerikanske folket er smart. De ser en strålende økonomi & og alt det andre, tvitret han.

Målingen er imidlertid blitt kritisert for en uvanlig metode der Trump settes opp mot en navngitt demokrat og en navnløs kandidat fra et tredje parti uten å anføre noe om hvem det vile være eller hva han eller hun ville stått for.

Færre vil ha riksrett

Presidenten viser også til meningsmålinger som tyder på at den folkelige støtten til å stille ham for riksrett faller.

Etter alt å dømme sikter han til en meningsmåling hos CNN tirsdag, der støtten for riksrett falt fra 50 prosent i november til 45 prosent nå i desember.

På den annen side har motstanden mot riksrett steget til 47 prosent, opp fra 43 prosent i november. Dermed er det amerikanske folk omtrent splittet helt på midten.

ABC har også kommet med en måling som viser 7 av 10 amerikanere er uenige med Mitch McConnell og mener Trumps nærmeste rådgivere bør vitne i Senatet. Et flertall på 64 prosent av republikanske velgere mener det samme.

Målingen viser også at et flertall forventer en rettferdig behandling av saken i Senatet.

Et flertall på to tredeler, det vil si 67 senatorer, trengs for en fellende dom Senatet, og også her er det liten tvil om utfallet siden Demokratene bare har 47 senatorer av de til sammen 100.

Mer om

  1. Trump
  2. Amerikansk politikk
  3. Riksrett
  4. Det hvite hus

Flere artikler

  1. Stillingskrig etter avstemming – truer med trenering

  2. Riksrettssak rett rundt hjørnet

  3. Trump om Pelosi: – Hun hater alle som stemte på meg

  4. Trump driver valgkamp under riksrettsdebatten: – Arrogant

  5. Full stillingskrig i Kongressen: Krever interne e-poster og nye vitner

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder