Enorme ødeleggelser i Beirut – minst hundre har mistet livet

Onsdag morgen våknet innbyggerne i Beirut opp til enorme ødeleggelser. I løpet av natten har dødstallet steget til 100 og rundt 4000 mennesker er såret.

 • Sindre Camilo Lode
 • Pernille Solheim

Det er fryktet at dødstallet vil stige i løpet dagen, og at flere ofre fremdeles ligger begravde i ruinene etter den voldsomme eksplosjonen tirsdag ettermiddag.

De overlevende våknet onsdag opp til et katastrofeområde med massive skader ved havnen i Beirut og områdene rundt.

– Hittil er over 4000 personer såret og over 100 har mistet livet. Våre team gjennomfører fortsatt søk- og redningsoperasjoner i omkringliggende områder, opplyser Røde Kors i Libanon i en uttalelse onsdag morgen.

Se flere bilder av de store ødeleggelsene i galleriet under.

Forsvarsrådet i Libanon har kommet med en katastrofeerklæring for Beirut, og president Michel Aoun har kalt inn til krisemøte i nasjonalforsamlingen onsdag.

Presidenten har også erklært en to uker lang unntakstilstand i landet etter eksplosjonene, ifølge Al Jazeera. NTB skriver at presidenten har erklært landesorg i tre dager fra og med onsdag og at det libanesiske forsvaret får ansvaret for sikkerheten i Beirut under unntakstilstanden.

Skal stille de ansvarlige til ansvar

Styresmaktene har bekreftet at det var 2750 tonn ammoniumnitrat som sprengte.

Ammoniumnitrat blir i kunstgjødsel og som ingrediens i sprengstoff og er svært ustabilt ved høye temperaturer og dersom det blir fuktig.

Dette skal ha blitt oppbevart i et stort lager ved havnen i seks år, uten tilstrekkelige beskyttelsestiltak, skriver NTB.

Statsminister i landet, Hassan Diab, kaller det «uakseptabelt», og president Aoun har sverget at de ansvarlige skal straffes så hardt som mulig.

– Tirsdagens dødelige katastrofe i Beirut kommer ikke til å passere uten at noen stilles til ansvar, sier statsminister Diab tirsdag kveld, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

les også

Libanons statsminister: – De ansvarlige skal få betale prisen

Eksperter uenige om hva som sprengte

To amerikanske eksperter CNN har snakket med tror ikke at eksplosjonen bare kom fra ammoniumnitrat.

Tidligere eksplosjonsetterforsker for Det amerikanske departementet for alkohol, tobakk og skytevåpen, Tony May, sier til CNN at videoen fra eksplosjonen gir tydelige tegn på hva som skjedde.

– Jeg har undersøkt mange ulykker for styresmaktene, både nasjonalt og internasjonalt. Det er tydelig at det var en stor mengde sprengstoff eller energetisk material som har vært lagret i en bygning som tok fyr, og at brannen nådde disse stoffene, som igjen forårsaket ulykken.

May sier videre at da han var i Bagdad, var det et tydelig tegn på en eksplosjon med ammoniumnitrat at røyken var gul.

– Den rosa eller røde røykskyen som ble sett, stemmer ikke med at det var ammoniumnitrat, sier May.

Den norske bombeeksperten og assisterende generalsekretær i Norsk Folkehjelp, Per Nergaard, sier til VG at han ikke tror eksplosjonen var forårsaket av militært sprengstoff.

– Det var spekulert tidlig om at dette kunne være et Hizbollah-våpenlager. Og så kunne man ha sagt at det er lite sannsynlig at Hizbollah lagrer våpen i Beirut, men samtidig kan man si at det er optimalt å lagre det i Beirut, nær sivilbefolkningen, for da er sjansen for at Israel tar det ut, veldig liten. De har jo våpenlager over hele Libanon, sier Nergaard.

Han sier videre at han stiller seg «veldig tvilende til at eksplosjonen i går var forårsaket av militært sprengstoff, men man kan ikke utelukke det».

– Min vurdering er at det er kun ammoniumnitrat. Man har hatt en brann, og den brannen har utløst den detonasjonen som ble forårsaket av ustabilt ammoniumnitrat i store mengder.

Robert Baer, med fortid i CIA og oppdrag i Midtøsten, sier at selv om lageret kan ha inneholdt ammoniumnitrat, tror han ikke at det var årsaken til den store eksplosjonen, skriver CNN.

Baer sier videre til kanalen at det er mulig det kan ha vært et våpenlager, men at det er usikkert hvem sitt det eventuelt skulle være.

– Du ser den oransje ballen av ild, det er tydelig at det er et militært eksplosiv, sier Baer.

Den tidligere CIA-ansatte sier at han har jobbet i Libanon i flere år. Selv om han tror det er militære eksplosiver som forårsaket eksplosjonen, mener han at det ser ut som en ulykke. Han tror imidlertid ingen kommer til å innrømme at det eventuelt ble lagret militære eksplosiver i bygningen.

les også

Minst 100 døde etter eksplosjoner: – Beirut er en ødelagt by

Går ut mot Trump

Eksplosjonene skal ha vært så kraftige at de kunne merkes på Kypros, hele 200 kilometer unna, skriver nyhetsbyrået AP.

Bakgrunn: Minst 100 døde i eksplosjoner i Beirut – leter desperat etter savnede

Hva som startet brannen som utløste eksplosjonene, er foreløpig ukjent. Ifølge lokale medier kan den ha blitt startet av sveisearbeid i lokalet.

President i USA Donald Trump sa tirsdag kveld at hans generaler tror det er snakk om et angrep, men CNN har snakket med tre tjenestemenn i det amerikanske forsvarsdepartementet, som alle sier at de ikke kjenner til noen opplysninger som tilsier at det er tilfelle.

Ifølge CNN har libanesiske styresmakter reagert på ordbruken fra Trump, og har selv ikke kalt eksplosjonene for et angrep.

Saken blir oppdatert.

Mer om

 1. Beirut
 2. Libanon
 3. Norsk Folkehjelp
 4. Donald Trump
 5. Røde Kors

Flere artikler

 1. 16 havneansatte pågrepet etter Beirut-eksplosjon

 2. Eksplosjonen i Beirut: – Enormt

 3. Libanons statsminister: – De ansvarlige skal få betale prisen

 4. Ber om internasjonal granskning av Beirut-eksplosjonene

 5. – Hele nabolag er utslettet

Fra andre aviser

 1. Tusenvis av skadede og mange døde i Beirut-eksplosjoner

  Bergens Tidende
 2. Røde Kors: Over 100 mistet livet i Beirut

  Fædrelandsvennen
 3. Tallet på døde stiger i Beirut

  Bergens Tidende
 4. Eksplosjonsfaren i Beiruts havn var kjent i årevis. Korrupsjon kan ha hindret en opprydning.

  Aftenposten
 5. Derfor rammer den grusomme eksplosjonen Libanon ekstra hardt

  Bergens Tidende
 6. Hele regjeringen i Libanon går av

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no