UNDERHUSET: Jeremy Corbyn (t.v.) følger med mens statsminister Boris Johnson (t.h.) holder et innlegg i Underhuset i det britiske parlamentet. Foto: HO / AFP

Corbyn støtter nyvalg i Storbritannia

Labour-leder Jeremy Corbyn går med på statsminister Boris Johnsons forslag om nyvalg, melder britiske medier.

Det betyr at det største opposisjonspartiet i Storbritannia støtter at et nyvalg til parlamentet blir holdt i desember.

Jeremey Corbyn opplyser at han går med på et nyvalg fordi hans krav om å ikke gå ut av EU uten en avtale nå har blitt godtatt.

Tidligere har Corbyn sagt at hans bekymringer for at man risikerte å forlate EU uten en avtale har gjort at han ikke har kunnet støtte et nyvalg.

Johnsons ønske om nyvalg har tidligere blitt nedstemt i Underhuset flere ganger ettersom han ikke har klart å samle totredjedels flertall. Det skjedde senest mandag. En ny, og fjerde, avstemning er ventet i dag.

les også

Brexit: «Få det gjort»

Det nyeste forsøket på å få støtte til et nyvalg kommer som et separat valgforslag. Det kan vedtas med alminnelig flertall, det vil si 320 stemmer.

Utviklingen skjer etter at EU i går godkjente å utsette brexit til 31. januar neste år. Noe Boris Johnson motvillig har aksepert.

Johnson ønsker at valget skal skje 12. desember. De to partiene Liberaldemokratene og SNP ønsker seg 9. desember som valgdato. Ifølge BBCs kilder kan regjeringen komme til å foreslå 11. desember som et kompromiss.

Fordi det nå er snakk om å vedta en ny lov, er prosessen mer omstendelig enn de tre gangene Johnson har tapt tidligere. Blant annet kan det komme endringsforslag i Underhuset, og det er her eventuelle forslag om alternative datoer kan dukke opp.

Regjeringen har lagt opp til en maratondag, der alle steg i prosessen skal gjennomføres tirsdag, så en gang på kvelden kan vi sitte med en fasit og en valgdato, melder NTB.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder