Stillingskrig i Hongkong: – Hjerteskjærende dag

Portene til det polytekniske universitetet i Hongkong var omsluttet av flammer i dag tidlig.

 • Sven Arne Buggeland
 • Vemund Anke Garden
 • Knut Arne Hansen
 • Carina Hunshamar

– Dette er en hjerteskjærende dag for alle PolyU-studenter, uttalte Oiwan Li, som representerer studentene i universitetsrådet, ifølge Hongkong Free Press.

Opprørspolitiet omringet eliteuniversitetet som ligger midt i Hongkong og blokkerte utgangene søndag kveld.

Flere hundre demonstranter kaster brannbomber og murstein mot politiet, som svarer med tåregass, vannkanoner og gummikuler.

Demonstrantene skal også ha skutt med pil og bue. En politimann skal ha blitt truffet av en pil i leggen.

Demonstrantene har barrikadert seg på universitetet i en uke. Ifølge universitetsledelsen er bygningene sterkt og omfattende vandalisert.

Møtt av tåregass og gummikuler

Ved soloppgang i dag prøvde 70-100 demonstranter å forlate universitetet, men snudde etter å ha blitt møte av tåregass og gummikuler.

Ifølge politiet var mange av ungdommene maskerte og hadde bensinbomber da de angivelig løp mot politisperringene.

– Etter at en rekke advarsler ble ignorert, valgte politiet å bruke tåregass, skriver de på Twitter.

Mandag ettermiddag lokal tid ble minst ti demonstranter pågrepet, da de forsøkte å flykte fra universitetsområdet, ifølge Hong Kong Free Press.

Politiet hadde appellert til alle på innsiden av universitetet om å legge ned våpen og farlige gjenstander, ta av seg gassmasker og forlate området via en bro.

Men Ted Hui, en folkevalgt representant som befinner seg på universitetet, sier til BBC at broen allerede er avsperret og at det ikke er mulig å komme ut den veien.

Satte fyr på politibil

Politiet forsøkte tidligere å ta seg over broen til universitetet, men måtte gjøre retrett etter at et av deres kjøretøyer ble stukket i brann.

Universitets president Jin-Guang Teng sier mandag morgen at politiet er villig til å la demonstrantene forlate universitetsområdet.

Han sier han selv til følge dem til politistasjonen for å forsikre seg om at de blir behandlet rettferdig, skriver nyhetsbyrået AP.

Fungerende leder for studentforeningen Ken Woo Kwok-wang har sagt til RTHK at omkring 500 demonstranter befinner seg på området.

Han la til at frisk vann er tilgjengelig, men at det begynner å bli lite mat.

Ifølge BBC er 24 demonstranter skadet og sendt til sykehus, fire av dem alvorlig. Mange har forfrysninger etter å ha vært utsatt for vannkanonene.

Røde Kors skal ha sluppet inn på universitetsområdet.

For første gang siden protestaksjonene startet i juni, advarte politiet om at de kunne komme til å begynne å skyte med skarpt.

– Jeg advarer mot å bruke brannbomber, piler, kjøretøyer eller dødelige våpen av alle slag for å angripe politiet, sa politiets talsmann Louis Lau.

– Om de fortsetter med farlige handlinger, har vi ikke annet valg enn å bruke et minimums styrke, inkludert skarpe skudd, for å ta igjen, sa Lau ifølge BBC.

Uklart om politiet har stormet universitetet

Det er uklart om politiet har stormet universitetsområdet mandag morgen.

Studentlederen Derek Liu anklaget mandag morgen opprørspolitiet for å ha stormet universitetet og ha pågrepet mange demonstranter.

Politiet hevder derimot at påstanden om at de har raidet universitetet, er falsk. Men politiet har ikke kunngjort hvor mange demonstranter som er arrestert.

Hundrevis av demonstranter skal mandag ha forsøkt å omringe politiet på utsiden av det polytekniske universitet. Politiet svarer med tåregass, ifølge HKFP.

Mer enn 50 mennesker ble mandag morgen pågrepet ved vitenskapsmuseet nær universitetet. Flere var middelaldrende og så ikke ut som demonstranter.

En talsmann for amerikanske myndigheter sier at USA fordømmer all bruk av unødvendig makt, og oppfordrer begge sider om å unngå vold og ha en konstruktiv dialog.

– Som presidenten har sagt, forventer USA at Beijing skal stå ved sine forpliktelser om å beskytte Hongkongs frihet, rettssystem og demokrati, sier talsmannen ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Kinas president Xi Jingping uttalte under et toppmøte i Brasil torsdag at demonstrantene har tråkket på rettssikkerheten i Hongkong og at byens mest presserende oppgave er å stanse volden og gjenopprette orden.

Skoler holder stengt

Skoler holder stengt i begynnelsen av denne uken av sikkerhetsgrunner, ifølge utdanningsmyndighetene.

Mange utenlandske studenter er i ferd med å reise hjem, og trafikken er lammet av veisperringer og hyppige, lynraske protestaksjoner.

Flere titall soldater fra den kinesiske garnisonen i Hongkong gjennomførte en lynrask opprydning av murstein og skrot i området lørdag.

Ifølge Hongkongs grunnlov er de pålagt å oppholde seg på garnisonsområdet. Soldatenes opptreden har økt det fra før høye spenningsnivået.

Gateslag, vold og kaos

Forrige uke var preget av gateslag på universitetsområdene, sperrede veier og metrolinjer, hærverk, vold og kaos. To personer mistet livet i forrige uke.

Protestene ha pågått siden juni, da et lovforslag som åpner for å utlevere borgere til rettsforfølgelse i fastlands-Kina, utløste massive protester.

Mer om

 1. Hongkong
 2. Kina

Flere artikler

 1. Dramatiske scener i Hongkong: Politiet har stormet universitet

 2. Kina-forsker: Uvanlig spent situasjon i Hongkong

 3. Familier i protestmarsj mot tåregass i Hongkong

 4. Kritiske timer i Hongkong

 5. Norske studenter hjem fra Hongkong: – Visste ikke hvor det var trygt

Fra andre aviser

 1. Rundt 1000 Hongkong-demonstranter omringet på universitet

  Aftenposten
 2. Politi stormer universitet i Hongkong

  Aftenposten
 3. Demonstranter forsvarte seg med sprettert.

  Aftenposten
 4. Politiet strammer grepet rundt universitet i Hongkong

  Bergens Tidende
 5. Politiet i Hongkong advarer om at de kan komme til å skyte

  Aftenposten
 6. Universitetet er blitt en slagmark

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no