Stoltenberg: - Svekker kampen mot IS

LONDON (VG) – Utviklingen i Syria viser at min dype bekymring var velbegrunnet, sier NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg.

 • Ahmed Fawad Ashraf
 • Andreas Løf
 • Toini Thanem

Tirsdag møtte NATO-toppen Storbritannias statsminister Boris Johnson i London. Kort tid etter kom nyheten om at også britene fryser våpeneksporten til Tyrkia.

Bakgrunnen er landets militæroffensiv mot den kurdiskledede militsen SDF i Syria. I helgen tilspisset situasjonen seg ytterligere, da amerikanske styrker trakk seg ut og SDF inngikk en avtale med det syriske regimet.

Bekymret Stoltenberg

Stoltenberg sa etter et besøk i Istanbul fredag at han var bekymret for mer ustabilitet og menneskelig lidelse under Tyrkias felttog i Nord-Syria. Han sa også at han frykter at IS-fremmedkrigere kan havne på frifot.

Helgens utvikling har gjort situasjonen enda mer alvorlig, mener NATO-sjefen.

– Nylig sa du at Tyrkias operasjon risikerer å undergrave fellesskapet mot IS. Nå i helgen skal mange med IS-tilknytning har rømt, hvor vellykket er det tyrkerne gjør i Syria?

– Vi ser jo at den dype bekymringen jeg og mange andre uttrykte forrige uke dessverre viser seg å være velbegrunnet, fordi vi nå ser at konflikten trappes opp, at sivile blir rammet, og at det blir bygget opp nye konfliktlinjer i et land som allerede har lidd under konflikt i mange år, sier Stoltenberg.

– Dette svekker kampen mot IS. Den bekymringen ser vi nå bli virkelighet. Vi risikerer å tape mot vår felles fiende, sier han.

LES OGSÅ: Den nye Syria-krisen kort forklart.

– Var tydelig

– Stoler du på at Tyrkia har en solid plan her?

– Jeg er ikke i en situasjon der jeg skal vurdere Tyrkias militæroperasjon. Dette er ikke noe NATO støtter eller er en del av. Tvert imot har mange NATO-land kritisert operasjonen, og jeg gitt tydelig uttrykk for min bekymring også da jeg var i Istanbul.

– Hvor tydelig var du overfor Tyrkia?

– Jeg var tydelig på at vi var dypt bekymret for hva operasjonen kunne føre til. Det vi har sett i dagene etter fredag har bare bekreftet det. Det handler både om menneskelig lidelse, men også om det vi risikerer å tape i kampen mot vår felles fiende IS.

Norge, Frankrike og flere andre NATO-land har tatt avstand fra Tyrkias operasjon, og USA har trukket seg ut av Syria. Hva sier det om tilliten mellom landene i forsvarsalliansen?

– Dette er en uenighet mellom NATO-landene. Det ville vært meningsløst å skjule det. Samtidig er min oppgave å begrense skadevirkningene for NATO. Vår hovedoppgave er å beskytte hverandre mot angrep på NATO-landene. Dette er ikke en situasjon der Tyrkia er under militært angrep.

Samtidig understreker Stoltenberg at situasjonen i Syria er høyt på agendaen i NATO, og at den vil bli diskutert ytterligere allerede i et NATO-møte onsdag.

– Det blir også en viktig sak under forsvarsministermøtet neste uke, sier Stoltenberg.

FNs sikkerhetsråd møtes igjen

Ifølge diplomatkilder til AFP skal FNs sikkerhetsråd møtes til et nytt møte om Tyrkias militæroffensiv i Syria onsdag.

Dette skjer etter at flere europeiske medlemsland har bedt om et nytt møte.

Sikkerhetsrådets møte i forrige uke endte uten enighet.

Les også

Mer om

 1. Tyrkia
 2. Jens Stoltenberg
 3. Syria
 4. Syriakrigen
 5. Nato

Flere artikler

 1. Stoltenberg ber Tyrkia være tilbakeholdne

 2. Norge stanser nye eksportlisenser til Tyrkia

 3. Tyrkiske og syriske styrker nærmer seg hverandre

 4. 33 tyrkiske soldater drept i luftangrep i Idlib

 5. Vil stanse norsk våpeneksport til Tyrkia: - Kurderne er blitt forrådt

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder