Erdogan varsler nytt angrep på syrisk by

Det er fullt kaos nord i Syria etter at USA har begynt å trekke ut sine styrker. Nå har den syriske regjeringshæren styrket seg langs landets grense mot Tyrkia.

 • Gunn Kari Hegvik
 • NTB

– Vi bekjemper ikke kurderne, vi bekjemper terrorister, sier Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan på en pressekonferanse i Istanbul mandag formiddag.

I ti-tiden mandag morgen melder den kurdiske nyhetskanalen Kurdistan24, at tyrkerne nå styrker den militære offensiven nord i Syria. Erdogan varslet i sin tale et tyrkisk angrep på den kurdiske byen Manbij, og tyrkiske TV-kanaler melder ifølge AP at tyrkiske styrker mandag formiddag står ved utkanten av byen.

I uttalelsen sier Erdogan også at Nato bør støtte en av sine allierte i kampen mot terror.

Uttalelsen fra Tyrkias president kommer samtidig som kampen tiltar langs den tyrkiske grensen i Syria.

Samtidig skriver USAs president Donald Trump på Twitter at kurderne forsøker å få USA til å blande seg inn i den nye Syria-krisen ved å frigi fangede IS-krigere. Han varsler store sanksjoner mot Tyrkia.

– De samme folkene som fikk oss i trøbbel i Midtøsten er de som vil at vi skal bli værende, skriver presidenten.

Syriske regjeringsstyrker skal, ifølge Kurdistan 24 mandag formiddag, ha tatt kontroll over en militær lufthavn i Tabqa nær Raqqa. Den syriske regjeringshæren beveger seg i retning Kobane på den tyrkiske grensen, ifølge den kurdiske nyhetskanalen.

les også

Den nye Syria-krisen kort forklart

Ønsket velkommen

Den syriske regjeringshæren har også inntatt byen Tel Tamer nordøst i Syria, ifølge NTB.

Soldatene, som kjemper for Syrias president Bashar al-Assad, ble ønsket velkommen av innbyggerne i byen, skriver de statlige mediene.

Byen ligger 20 kilometer fra grensen til Tyrkia, og er strategisk viktig fordi den ligger ved motorveien M4.

Offensiven fra den syriske regjeringshæren, kommer etter at de kurdiske militsstyrkene (SDF) allierte seg med den syriske regjeringen for å komme på offensiven etter invasjonen fra Tyrkia, som startet onsdag sist uke, melder britiske BBC.

Dette er status i byene som er merket av på kartet mandag ettermiddag - den grå streken er grensen mellom Tyrkia og Syria: 

Manbij: Erdogan har varslet at Tyrkia vil angripe den syriske grensebyen, som er kontrollert av kurdiske styrker. Syriske regjeringsstyrker har også varslet en offensiv mot byen.

Tal Tamr: Den syriske regjeringshæren skal ha inntatt byen.

Ain Issa: Flere hundre utlendinger med forbindelser til ekstremistgruppen IS skal søndag ha rømt fra leiren.

Ras al-Ain: Det har vært harde kamper i den syriske grensebyen, men kommer motstridende meldinger om det er kurdiske eller tyrkisk-støttede styrker som nå har kontroll.

Kobane: Både tyrkiske soldater og den syriske regjeringshæren forbereder en militæroffensiv mot byen, som kontrolleres av den kurdiske SDF-styrken.

Qamishli: Flere har allerede flyktet fra grensebyen, som har vært hovedstaden for syriske kurdere. Det er ventet at både Syria og Tyrkia vil prøve å ta kontroll over byen.

Al-Hol-leiren: I leiren er titusenvis av koner og barn til IS-krigere internert, deriblant fire norske kvinner med til sammen fem barn.

Tal Abyad: Tyrkiske soldater og militsgrupper skal ha tatt kontroll over grensebyen.

Suluk: Ifølge tyrkiske medier er byen erobret av styrker alliert med Tyrkia.

les også

Slik vil Tyrkia utvide Syria-angrepet

Fransk krisemøte

Den nye alliansen har skapt kaos i området.

I en uttalelse fra det franske presidentkontoret natt til mandag heter det at «det blir satt i gang tiltak for å sikre fransk militært og sivilt personell».

Krisemøtet i sikkerhetskabinettet ble holdt etter at USA søndag kveld kunngjorde at de vil fullføre tilbaketrekkingen av amerikanske styrker fra området, melder Al Jazeera. Tilbaketrekkingen begynte allerede i forrige uke, før tyrkerne igangsatte sin operasjon.

– Det er en positiv tilnærming, sier Erdogan mandag om den amerikanske tilbaketrekningen.

Samtidig har Trump natt til mandag gjort det klart at han forventer at Europa tar i mot IS-fangene som i dag befinner seg i interneringsleire.

– USA har allerede de verste IS-fangene. Kurderne og tyrkerne må sørge for at de ikke slipper unna. Europa burde ha tatt flere fanger etter utallige oppfordringer. De må gjøre det nå, skriver den amerikanske presidenten på Twitter.

Han sier samtidig at det er helt uaktuelt at noen av dem skal få slippe inn i USA.

Tyrkia gikk onsdag inn i Syria, en militær operasjon som fikk grønt lys fra USAs president Donald Trump.

Åpner for tyrkerne

I fem år har den amerikanske politikken vært å samarbeide med de kurdisk-ledede styrkene for å bekjempe IS og for å begrense Iran og Russlands innflytelse i området.

Iran og Russland støtter den syriske regjeringen.

les også

SDF hevder at over 700 har flyktet fra leir med IS-fanger

Men da Trump søndag kveld satte en stopper for den fem år gamle strategien ved å trekke seg ut av området, utløste det kaos, skriver New York Times.

Mislyktes i å ta med fanger

Avisen melder at flere hundre kvinner og barn med tilknytning til IS, klarte å rømme fra en forvaringsleir i området. I kaoset som oppsto, klarte heller ikke de amerikanske styrkene å ta med et femti-talls høyrisiko fanger tilknyttet IS, ut av landet.

Årsaken var, ifølge New York Times, at det tyrkiske inntoget i området var så raskt, at den amerikanske tilbaketrekningen ble unødvendig komplisert.

les også

Slik er situasjonen fire dager etter Tyrkias inntog

Tyrkia invaderte Syria for å svekke de syriske demokratiske styrkene (SDF). De syriske styrkene er ledet av en kurdisk milits, som tyrkerne ser på som en sikkerhetstrussel, fordi de har linker til den kurdiske separatistbevegelsen, som tyrkerne har kjempet mot i årtier.

Trump endret strategi

Den kurdisk-ledede syriske militsen har inntil nylig vært en alliert for Tyrkia og USA, i kampen mot IS.

Nattens Twitter-melding er ikke første gang Trump har hevdet at USA har tatt de verste IS-fangene ut av området. Likevel klarte de amerikanske styrkene kun å ta med to IS-fanger - to briter som utgjorde halvparten av en terrorcelle kalt «Beatles», som torturerte og drepte vestlige gisler, opplyste amerikanske kilder til New York Times.

les også

Ekspert om situasjonen i Nord-Syria: – Fryktelig alvorlig

Nå frykter de kurdiske styrkene i området at den amerikanske tilbaketrekningen vil åpne for at terrororganisasjonen IS klarer å reorganisere seg i området.

500 kvinner klarte å flykte i opprøret som oppsto etter at tyrkerne bombet en camp i Ain Issa.

– Alle trodde at campen var under internasjonal beskyttelse, men det viste seg at den ikke var det, sier Jalal al-Iyaf, leder ved campen til New York Times.

Mer om

 1. Syriakrigen
 2. USA
 3. Trump
 4. Den islamske staten (IS)
 5. IS
 6. Tyrkia
 7. Syria

Flere artikler

 1. Syriske regjeringsstyrker fremme i viktig by

 2. Russland hevder syriske styrker har kontroll over nøkkelby

 3. Trump støtter tyrkisk invasjon i Syria

 4. Erdogan bekrefter: Angrepet i gang

 5. Erdogan og Putin etter møte: YPG-militsen trekker seg ut

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder