STRAFFER MEXICO: President Donald Trump sier tollen på varer fra Mexico kommer til å øke med 5 prosent. Foto: AP / NTB scanpix

USA innfører straffetoll på varer fra Mexico

Tollen vil øke gradvis helt til ulovlige migranter slutter å komme over grensen, sier Donald Trump. – Sosiale problemer løses ikke med tvangsskatter, svarer Mexicos president.

Det var på Twitter natt til fredag norsk tid at USAs president kom med sitt ultimatum til Mexico: Tollen på alle meksikanske varer vil settes til fem prosent fra og med 10. juni, og vil økes gradvis, helt til Mexico får en slutt på at ulovlige migranter tar seg over grensen til USA.

I en uttalelse fra Det hvite hus sies det at tollen vil øke til ti prosent 1. juli hvis migrantkrisen vedvarer.

– Sosiale problemer løses ikke med tvangsskatter, svarer Mexicos president Andres Manuel Lopez Obrador i et åpent brev til Trump.

Han sier også at han ikke ønsker noen konflikt, og at han mener nasjonene fortjener at problemer løses med dialog.

Overraskende

Uttalelsen til Trump kommer overraskende på flere da landene er avslutningsfasen av en ny handelsavtale som omfatter både USA, Mexico og Canada, skriver AP. Avtalen, som etter planen skal erstatte NAFTA, må formelt vedtas innen 30 dager, og blir den det, vil den trå i kraft innen august.

VG-reportasje: Her skal de krysse grensen ulovlig

– Det er katastrofalt. Dersom trusselen fører til handling vil dette være svært alvorlig, og Mexico vil ikke kunne sitte med armene i kryss når vi nå er i prosessen med å få ratifisert T-Mec, sier Jesús Seade i det meksikanske utenriksdepartementet til avisen Milenio.

– Mot kongressens hensikt

Republikaneren Chuck Grassley, som leder Senatets finanskomité, sier i en uttalelse gjengitt i blant annet The Hill at Trump med disse tolløkninghene blander to separate saker: Handelspolitikk og grensekontroll.

– Dette er misbruk av presidentens makt til å sette slike toller, og det går mot kongressens hensikt. Dersom dette går gjennom vil det sette avtalen i fare, sier han og ber presidenten vurdere andre alternativer.

Tidligere i uken meldte Trump at 1000 ulovlige migranter krysset grensen fra Mexico til USA onsdag. I en Twitter -melding la han ved en video som viser dem går gjennom et grensegjerde ved El Paso i 3-tiden natt til onsdag.

Trump har flere ganger tidligere anklaget Mexico for ikke å gjøre nok for å stanse migranter fra land som El Salvador, Guatemala og Honduras i å ta seg over grensen. Mexico har imidlertid allerede gjort mye for å lette på antall migranter, skriver AP: De har brutt opp migrantkaravaner og tillatt at asyksøkere fra andre land returneres fra USA.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder