RØK UT: Dominic Raab. Foto: TOLGA AKMEN / AFP

Dominic Raab ut av kampen om ledervervet hos toryene

Boris Johnson fikk flest stemmer i tirsdagens avstemning om ledervervet i torypartiet. Færrest stemmer fikk Dominic Raab, som dermed er ute av kampen.

126 av de til sammen 313 parlamentarikerne i Det konservative partiet stemte på Boris Johnson, som dermed styrket favorittstempelet sitt.

Utenriksminister Jeremy Hunt kom på andreplass med 46 stemmer. Deretter fulgte miljøvernminister Michael Gove med 41 stemmer, utviklingsminister Rory Stewart med 37 stemmer og innenriksminister Sajid Javid med 33 stemmer.

Færrest stemmer fikk altså tidligere brexitminister Dominic Raab med kun 30. Kravet for å gå videre var minst 33 stemmer.

Vil bli britisk statsminister: Moren kunne ikke lese, faren var bussjåfør

LEDER AN: Boris Johnson leder fortsatt med god margin ned til de andre statsministerkandidatene. Foto: HANNAH MCKAY / X03696

«Hard brexit»-motstander økte mest

Dagens resultat vil si at Stewart stakk av med flest nye stemmer i runde to. Han fikk 18 flere stemmer enn sine 19 i forrige avstemning.

– Jeg er beæret, jeg er overrasket - jeg var virkelig «underdogen», sier Stewart til Sky News etter dagens avstemning er ferdig.

Selv har han tidligere sagt til BBC at han forventet å stikke av med flesteparten av stemmene som gikk til helseminister Matt Hancock i forrige runde.

les også

Slik vil de stoppe Boris Johnson

Stewart har vært klokkeklar på at han vil kjempe imot en hard brexit, som vil si å melde seg ut av EU uten noen form for avtale, og for en utmeldingsavtale, slik May har kjempet for.

Hancock trakk seg fra kampen om lederposisjonen og stilte seg bak Boris Johnson før denne runden. Dermed ble de 20 stemmene han fikk ledige.

I tillegg kom stemmene som gikk til Esther McVey (9 stemmer), Mark Harper (10 stemmer) og Andrea Leadsom (11 stemmer), som alle fikk for få stemmer i forrige runde til å fortsette lederkampen.

DE GJENVÆRENDE KANDIDATENE: Fra øverst til venstre: Michael Gove, Boris Johnson og Jeremy Hunt. Fra nederst til venstre: Rory Stewart og Sajid Javid. Foto: STF / AFP

Flere avstemninger igjen

Boris Johnson har siden før brexit-avstemningen for tre år siden markert seg som en av forkjemperne for å få Storbritannia ut av EU, koste hva det koste vil. Han vil ut av unionen 31. oktober, selv om det skulle innebære en såkalt «hard brexit» uten noen avtale med EU.

Det er det konservative partiets medlemmer i Parlamentet som stemmer over kandidatene i flere avstemninger til det bare er to kandidater igjen.

Det er planlagt nye avstemninger onsdag og torsdag før en uravstemning i partiet skal velge mellom de to siste gjenværende kandidatene. Den nye lederen blir kunngjort den nest siste uken i juli.

Vinneren av valget vil måtte hanskes med britenes utmelding av EU, eller «brexit». En utmelding som allerede har kostet David Cameron og Theresa May jobben som Storbritannias statsminister.

les også

«Feige-Boris» får kritikk for ikke å stille i TV-debatter

Johnson med sterk meningsmåling

I forrige runde ble dette resultatet av avstemningen:

Boris Johnson: 114 stemmer

Michael Gove: 37 stemmer

Dominic Raab: 27 stemmer

Sajid Javid: 23 stemmer

Matt Hancock: 20 stemmer

Rory Stewart: 19 stemmer

Andrea Leadsom: 11 stemmer

Mark Harper: 10 stemmer

Esther McVey: 9 stemmer

Ti personer meldte seg altså til kampen om ledervervet i det konservative partiet. Men i motsetning til at folket skal bestemme hvem den neste statsministeren blir, er det Toryene som skal stemme fram hvem de mener er best egnet til rollen.

les også

Boris Johnson vant overlegent i første runde

Siden lederskiftet kommer midt mellom to ordinære valg er det bare partiets medlemmer som har stemmerett. Og det er først når man har jobbet seg ned til to kandidater de rundt 124.000 medlemmene skal si sitt.

I en ny meningsmåling gjennomført av det konservative partiet stikker Boris Johnson av med overlegne 54,8 prosent av stemmene. Neste på listen er utviklingsminister Rory Stewart med 16,3 prosent, skriver BBC. Målingen er gjort blant 1600 konservative medlemmer.

Slik ser sluttresultatet av meningsmålingen ut:

Boris Johnson: 54,8 prosent

Rory Stewart: 16,3 prosent

Dominic Raab: 9,6 prosent

Michael Gove: 7,1 prosent

Jeremy Hunt: 5,8 prosent

Sajid Javid: 5,5 prosent

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder