Tindersvindleren i retten i Athen: Dømt til 50 dagers fengsel

ATHEN (VG) Mandag ble Simon Leviev ført inn i byretten i Athen. Han ble dømt til 50 dager i fengsel for bruk av forfalsket pass.

Leviev ble mandag formiddag kjørt fra arresten ved flyplassen i Athen, og inn til retten i sentrum av den greske hovedstaden. Her ble han dømt til 50 dager fengsel for bruk av forfalsket pass, der han brukte navnet Saron David.

VG har tidligere omtalt Levievs bruk av falske pass. Han brukte senest passet på flyplassen Eleftherios Venizelos i Athen fredag i forrige uke.

Hvis Leviev gjør en ny kriminell handling i løpet av de neste tre årene, vil han få 11 måneder i fengsel. Han kan slippe fengsel dersom han betaler en bot på 3750 euro pluss en skatt på 110 prosent, som myndighetene i Hellas krever.

Les om Tindersvindleren her
les også

Israelsk ektepar i New York: Tindersvindleren lurte oss for 42.000 dollar

Anmeldt i flere land

Simon Leviev, hvis opprinnelige navn er Shimon Yehuda Hayut, ble arrestert i Hellas fredag forrige uke, etter å ha vært på rømmen fra flere land. Leviev har vært etterlyst i både Israel og Storbritannia, og etterforskes i disse landene i tillegg til Tyskland og Sverige. I 2016 ble han dømt for bedrageri i Finland.

Metropolitan Police i London ønsker mandag ikke å kommentere pågripelsen. De har tidligere bekreftet at anklagene blir etterforsket av deres Falcon-enhet, som etterforsker internettrelaterte bedragerier. Leviev ble etterlyst nasjonalt i Storbritannia etter at han ble anmeldt av norske Cecilie Schrøder Fjellhøy.

I februar i år beskrev VG hvordan Leviev på kynisk vis misbrukte kvinner for egen vinning. Hans metode består i å sjarmere ofrene med reiser i privatfly og dyre hoteller.

Selv avviser han dette på det sterkeste.

– For å lage god journalistikk, handler det om ikke å velge sider, men å fortelle sannheten. Dessverre har alt dere publisert i det siste vært løgner som ikke har noe med virkeligheten å gjøre. Som dere kan se nå, er jeg en fri mann om to timer, sa han til VG etter rettsmøtet mandag.

– Reiser du ut av landet i dag?

– Jeg vil reise tilbake til Israel, hjemlandet mitt, og jeg vil imøtekomme hva enn som møter meg der.

Slik lurte han ofrene:

– Jeg er skuffet over europeisk politi

Norske Cecilie Schrøder Fjellhøy fra Lillestrøm er en av dem som har anmeldt Leviev for bedrageri. Etter å ha møtt Leviev flere ganger i løpet av 12 uker, begynte han å fortelle om utpressing, og ba om stadig mer penger for å bli kvitt truslene mot ham. Pengene har hun aldri fått tilbake.

– Jeg er glad han faktisk ble tatt før han forlot Europa. Jeg vil gjøre alt i min makt slik at han faktisk skal stå til ansvar for hva han har gjort, sier Schrøder Fjellhøy til VG og legger til:

– Jeg er skuffet over europeisk politi som faktisk ikke har klart å få til noe på over ett år.

Også svenske Pernilla Sjøholm, som har blitt lurt av Leviev, er misfornøyd med europeisk politis behandling av saken. Da VG kontaktet henne i forbindelse med den første saken om Tinder-svindleren, hadde hun overført 400.000 kroner til ham.

– Jeg håper at resten av hans forbrytelser vil bli behandlet snart, sier nå Sjøholm.

Rettelse: I en tidligere utgave av denne saken omtalte VG summen Leviev må betale for å slippe fengsel som «kausjon». Det riktige er at det er snakk om en bot på 3750 euro. Artikkelen ble oppdatert 2. juli 2019 klokken 08.05.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder