TOK GREP: Statsminister Mette Frederiksen innførte tidlig tiltak i Danmark. Her er hun avbildet 21. april. Foto: Liselotte Sabroe / Ritzau Scanpix

Dansk ekspert: Uventet overdødelighet i alderen 15-64 år

Lege Lasse Vestergaard som koordinerer et prosjekt som ser på dødelighet for pandemi og sesonginfluensa i Europa, sier de ser en tydelig overdødelighet i aldersgruppen 15-64 i coronapandemien.

 • Ingvill Dybfest Dahl

Artikkelen er over 152 dager gammel, myndighetenes råd angående coronasmitten kan derfor være utdaterte. Du kan alltid holde deg oppdatert i vår spesial, eller gjennom FHIs nettsider.

Dansken er både overlege ved avdeling for infeksjonsepidemiologi og forebygging ved Statens Serum Institut i Danmark og koordinator for EuroMomo-prosjektet. Målet med EuroMomo er å overvåke dødelighet som henger sammen med sesonginfluensa, pandemier og andre folkehelseproblemer i Europa.

Vestergaard sier til Politiken at de fra mars har kunnet se en tydelig overdødelighet som startet i Italia og er blitt verre uke for uke.

Overdødelighet defineres som et statistisk begrep for at det dør flere enn normalt på et gitt tidspunkt i året.

– Vi har ukentlig opptelling av antall døde i 24 land og sammenligner det med gjennomsnittet av døde de siste fem årene, sier han til Politiken.

– I motsetning til overdødeligheten vi måler ved influensa år for år, ser vi her noe nytt: Nemlig en overdødelighet i aldersgruppen 15-64 år. (...) Vi ser den i hele Europa. Signalet er tydelig, fortsetter han.

les også

Amerikansk helsetopp: Virusangrepet til vinteren kan bli tøffere

I EuroMomo-rapporten fra uke 16 står det at de ser en markant øking i overdødeligheten jevnt over i de europeiske landene som deltar i prosjektet. «Denne overdødeligheten er drevet av en betydelig overdødelighet i enkelte land, hovedsakelig i aldersgruppen over 65, men også i aldersgruppen 15-64 år.»

Rask nedstengning gir utslag for dødelighet

Vestergaard påpeker i avisen at det hele tiden har vært land som ikke har hatt overdødelighet, og nevner blant annet Norge, Irland og Danmark.

– Norge, i likhet med Danmark, stengte ned raskt og effektivt, og unngikk dermed for mye spredning av Covid-19 de første dagene og ukene etter at viruset kom til landet. I motsetning til flere land, som ventet for lenge med å sette inn tiltak i den tidlige fasen, skriver Vestergaard i en e-post til VG.

– Jeg tenker at både Danmark og Norge nå kan åpne gradvis opp igjen, men at situasjonen skal monitoreres meget tett, og det skal skje meget forsiktig, gradvis og kontrollert. Ellers kan man miste effekten av nedstengningen den siste måneden, legger han til.

Politiken skriver at den ene halvdelen av Europa ikke har flere døde, og flere land har færre, enn i fjor, da influensasesongen var spesielt tøff og gikk hardt ut over eldre. Men den andre skal altså ha moderat til «ekstremt høy» overdødelighet – deriblant land som Frankrike, Spania, Sverige og England.

les også

Derfor er Belgia «corona-verstingen»: – Dette er ingen konkurranse

Vestergaard påpeker at det er store lokale variasjoner innad i landene – som Lombardia, Madrid og London som har påfallende mange flere døde enn andre områder i landene.

Ekstremt høy overdødelighet

England hadde høyest målte overdødelighet i uke 15. Den var da høyere enn i noe annet europeisk land.

Skalaen går ifølge DR fra normal, via lav og moderat til høy og ekstremt høy overdødelighet.

– Ekstremt på skalaen er virkelig ekstremt. Det er veldig uvanlig, påpeker Vestergaard til DR.

Det var i uke 15 syv europeiske land som opplevde «ekstremt høy overdødelighet». Disse var ifølge EuroMomos kartoversikt Skottland, England, Wales, Nederland, Frankrike, Spania og Italia. Sverige hadde veldig høy overdødelighet den uken.

– Dødeligheten de siste ukene kan ikke umiddelbart forklares med annet enn covid-19. Det er uvanlig at man går fra ingen dødelighet til ekstrem dødelighet i de rammede landene, sier Vestergaard til Danmarks Radio.

I uke ni hadde ingen av landene overdødelighet. I uke ti i starten av mars hadde Italia registrert en lav overdødelighet, og så spredte det seg til Nederland og Spania i uke elleve.

Kartoversikten, som går tilbake til 2015, viser også at i den tiden har det aldri hendt tidligere at noen av landene som rapporterer har hatt ekstremt høy overdødelighet.

Virusprofessor Allan Randrup Poulsen frykter at gjenåpningen av Danmark går for raskt:

– Det står kun de innførte kontrolltiltak mellom oss og katastrofen vi var på vei mot i begynnelsen av mars, sier han til Politiken.

Les også

 1. Vitor (14) testet positivt for coronaviruset - døde på sykehus

  Flere unge mennesker er blitt ofre for det nye coronaviruset. Nå undersøker portugisiske helsemyndigheter om 14-åringen…
 2. FHI: Én av hundre nordmenn har vært coronasmittet

  I en ny rapport fra Folkehelseinstituttet tirsdag skriver de at en rekke smitteverntiltak har brakt epidemien under…
 3. 4 scenarioer: Slik slutter pandemien

  Coronavirusets herjinger er ennå ikke over. Men hva skjer egentlig når pandemien tar slutt?
  Pluss content
 4. Norske leger: Dette vet vi om corona og vekt

  Høy vekt ser ikke ut til å øke sjansen for å bli smittet av covid-19, men kan gi forhøyet risiko i kombinasjon med andre…
  Pluss content
 5. Flere dødsfall enn normalt denne influensasesongen

  Mange sykehussenger fylles opp av pasienter med influensa, og flere nordmenn enn vanlig dør denne sesongen.
 6. Røyking skaper overdødelighet blant menn

  Røyking er en hovedårsak til at menn i gjennomsnitt dør tidligere enn kvinner.

Mer om

 1. Danmark
 2. Coronaviruset
 3. Europa

Flere artikler

 1. WHO: Coronasituasjonen blir bedre i Europa – men verre på verdensbasis

 2. Smitten fortsetter å øke i Europa: Tyskland kan bli rødt

 3. Financial Times: Dødstallene i Storbritannia kan være dobbelt så høye som rapportert

 4. WHO: - Svært alvorlig situasjon

 5. I disse ferielandene har kurven flatet ut

Fra andre aviser

 1. En dødsbølge uten sidestykke: Denne våren har Europa slått en dyster rekord.

  Aftenposten
 2. Det er mye vi ikke vet om covid-19, fremtiden er usikker

  Aftenposten
 3. Ny studie: Koronatiltak har hindret 3,1 millioner dødsfall i Europa

  Bergens Tidende
 4. Dør det egentlig flere enn normalt? Sverige får enorm oppmerksomhet, mens nesten ingen har snakket om Belgia.

  Aftenposten
 5. Storbritannia har flest koronadødsfall i Europa

  Aftenposten
 6. Spania og Italia advarer om at koronakrisen er en trussel for EU

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no