Tegnell: Munnbind gir falsk trygghet

Den svenske statsepidemiologen Anders Tegnell fraråder fremdeles bruk av munnbind for andre enn helsepersonell.

 • Ingvill Dybfest Dahl

Artikkelen er over 58 dager gammel, myndighetenes råd angående coronasmitten kan derfor være utdaterte. Du kan alltid holde deg oppdatert i vår spesial, eller gjennom FHIs nettsider.

På en pressekonferanse mandag la han fram nye tall for antall smittede og døde, men understreket at man måtte tolke tallene med forsiktighet, siden det alltid vil være et etterslep over helgene.

Mandag var det registrert 7206 bekreftet smittede og 477 døde av covid-19 i Sverige.

Fredag anbefalte amerikanske CDC at alle bruker munnbind av tekstil i offentligheten og svenske folkehelsemyndigheter sa søndag at munnbind kan hjelpe mot dråpesmitte etter «ny kunnskap.»

les også

Finland åpner hemmelige nødlagre fra Den kalde krigen

På pressekonferansen ble Tegnell spurt om hvorvidt munnbind for folk flest kunne være en god idé.

– Nei, grunnlaget står fast, at munnbind skal brukes der det trengs: Blant helsearbeidere. Der er de helt nødvendig, sier Tegnell og legger til:

– Ute i samfunnet har vi ingen indikasjon på at det fungerer. Visse land har diskutert der, men da som tiltak for å ikke spre smitten til andre. Her si er vi at om du har symptomer, hold deg hjemme. Mens i andre land sier de bruk maske om du går ut. Det er mer effektivt å bli hjemme enn å bruke en ansiktsmaske av kanskje tvilsom kvalitet, sier smitteeksperten.

les også

Kamp om smitteverneutstyr: USAs «ville vesten»-metoder skaper sinne

På spørsmål om munnbind kan ha effekt, tatt i betraktning at folk kan spre smitte uten å ha symptomer, sier han:

– Jeg tror det er veldig viktig å holde fast på det som er viktig å gjøre: Å holde deg hjemme når du er syk. Andelen som smitter før de blir syke varierer veldig mellom ulike studier, med det er muligens ti prosent, en liten andel. Det viktigste nå er ikke få bort 100 prosent av smitten, men å få bort så mye at helsesektoren kan fungere.

Tegnell legger til:

– Det vil være en falsk trygghet å si at du kan gå på jobben om du har maske. Det kan gi mange negative konsekvenser.

På pressekonferansen ble det også påpekt at Boris Johnson er smittet og til behandling på sykehus, mens den svenske statsministeren ikke er testet. Tegnell ble spurt om ikke alle i regjeringen burde testes.

– Med de testene vi har i dag, ville det ikke være meningsfylt å teste noen som ikke har symptomer. Det er en veldig usikker test før man har fått symptomer, sier han.

Bekymret for eldrehjem

Statsepidemiologen påpeker at den største bekymringen akkurat nå er smittespredningen på eldrehjem. Myndighetene holder på å ettergå adressene til de døde for å få oversikt over hvor mange av dem som har omkommet på eldrehjem.

– Vi forsøker å få et bedre bilde av hva vi kan hjelpe til med. Det er en stor bekymring og en stor grunn til de økte dødstallene i Sverige. Det er ikke samme tilfelle i de andre nordiske landene.

les også

Fikk trolig piratmasker: 150–200 sykehusansatte testes

Tegnell understreker at man må kombinere flere tiltak for å få effekt: At smittevernsutstyr alene ikke kan stoppe smittespredningen på eldrehjem.

– Man vil havne feil om man tror man kan løse det med flere munnbind. Det går blant annet på personalets utdanningsnivå, grunnleggende hygienerutiner og testing av personalet.

På spørsmål om mer utbredt testing av personalet kunne hjelpe, sier han:

– Vi holder på å sjekke om det kan stemme. Norske kolleger har gjort det, og de har mye mindre smitte. Personalet på eldreboliger er høyt prioritert for testing, men det kan ikke løse situasjonen alene.

Mer om

 1. Coronaviruset
 2. Sverige
 3. Smittevern

Flere artikler

 1. Sverige med nye coronatiltak: Vil øke testkapasiteten

 2. Usikker på Sveriges corona-strategi: – Viktig å være ydmyk

 3. Pluss content

  Eksperter: Dette vet vi om bruk av munnbind

 4. Anders Tegnell: Mindre risiko for en andrebølge i Sverige

 5. Slik forklarer svenske myndigheter de høye dødstallene

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder