Svart røyk stiger fra sykehuset som tirsdag ble stormet av væpnede menn i Kabul. Foto: Rahmat Gul / AP / NTB scanpix

Sykehus under angrep i Kabul: To spedbarn blant de drepte

To spedbarn er blant de 13 drepte i et angrep på et sykehus fullt av pasienter og ansatte i Kabul, ifølge Afghanske myndigheter. Det blir meldt om eksplosjoner og kamper på stedet.

 • NTB
 • Martha C. S. Holmes
 • Oline Birgitte Nave

Ifølge nyhetsbyrået Reuters, som siterer det afghanske innenriksdepartementet, har 13 blitt drept i angrepet, og 15 skadet. To spedbarn er blant de drepte, skriver Reuters.

– De døde inkluderer også mødre og sykepleiere, sier en talsmann for innenriksdepartementet, Tareq Arian, ifølge NTB/AFP.

Tidligere tirsdag ble det meldt at mange kvinner og spedbarn ble reddet ut av sykehuset av afghanske sikkerhetsstyrker.

Over 100 mennesker, deriblant tre utlendinger, ble reddet ut av sikkerhetsstyrker. Redningsoperasjonen varte i flere timer.

Lokale journalister melder via Twitter om eksplosjoner og skudd ved sykehuset i Dasht-i-Barchi tirsdag morgen. Sykehuset ligger vest i den afghanske hovedstaden. Leger Uten Grenser driver en barselklinikk ved sykehuset.

Det blir også meldt at landets visehelseminister var på sykehuset da angrepet startet tirsdag morgen.

En lege sier at det fortsatt er leger og sykepleiere som ikke har kommet seg ut av sykehuset, ifølge 1TV, som melder om kamper på stedet.

– De langsiktige konsekvensene kan bli store

– Dette angrepet viser igjen hvor sårbare sivile er i krig og konflikt, sier Ivar Stokkereit, leder av Folkerettseneheten i Røde Kors.

Han forteller at angrep på helsearbeidere generelt er et stort problem i krigssoner hvor Røde Kors er til stede, til tross for at det er brudd på krigens folkerett.

– Selv om dette er et land som er i krig, så har man noen regler som skal følges. Det er ikke lov å angripe sykehus, uavhengig av hvilke pasienter som er der, sier folkerettseksperten.

Han frykter at angrep på sykehus kan være med på å svekke helseberedskapen i landet på lang sikt, i et område som allerede er under stort press når det kommer til tilgang på helsehjelp.

– Det kan også føre til at sivile blir redde for å oppsøke helseinstitusjoner. Så de langsiktige konsekvensene kan bli veldig store, og det kan potensielt drive opp sivile tap ytterligere, sier Stokkereit.

FØDEAVDELING: Afghanske sikkerhetsstyrker bærer ut et barn fra fødeavdelingen på sykehuset, som vart angrepet tirsdag. Foto: Rahmat Gul / AP

– Full panikk

En barnelege som klarte å flykte fra sykehuset, forteller til AFP at han hørte en kraftig eksplosjon ved inngangspartiet.

– Sykehuset var full av pasienter og leger, det var full panikk inne, sier han.

Ifølge den afghanske nyhetskanalen TOLOnews har to eksplosjoner gått av.

En talsperson for innenriksdepartementet har bekreftet at et angrep pågår.

– Våre spesialstyrker er i området, sier hun til nyhetsbyrået AFP.

Afghanske sikkerhetsstyrker har ankommet området der sykehuset ligger. Foto: Rahmat Gul / AP / NTB scanpix

Norske soldater

Norge har rundt 60 spesialsoldater stasjonert i Kabul, men Forsvaret vil ikke kommentere hvorvidt de deltar i kampene ved sykehuset.

– Forsvaret kan ikke kommentere pågående operasjoner, sier pressetalsmann Ivar Moen ved Forsvarets operative hovedkvarter til NTB.

Han viser i stedet til en generell uttalelse på hjemmesiden der det står at norsk personell vil ha en tilbaketrukket rolle under det afghanske spesialpolitiets oppdragsløsning, men med mulighet til å yte direkte støtte i ekstremsituasjoner.

De norske soldatene samarbeider tett med det afghanske politiets spesialstyrke Crisis Response Unit 222.

les også

Pasienter omkom i sykehusbrann i Russland

– Afghanske sikkerhetsstyrker er på området

Leger Uten Grensers president Karine Nordstrand sier de er kjent med det pågående angrepet mot sykehuset de støtter i Kabul, Afghanistan:

– Afghanske sikkerhetsstyrker er på området. Prioriteten vår nå er sikkerheten til våre pasienter og ansatte. Vi kommer tilbake med mer informasjon, sier Karine Nordstrand i en e-post.

Leger Uten Grenser tilbyr helsehjelp for mødre døgnet rundt på sykehuset, som er det eneste for akutte og kompliserte fødsler i et område med over en million innbyggere, ifølge organisasjonen.

Sykehuset er ett av to Leger Uten Grenser støtter i Kabul.

les også

Corona-demonstrasjoner i USA: – Hjelper ikke mot viruset å ta vekk rettighetene våre

Mistanke mot IS

Ingen har foreløpig meldt at de står bak angrepet, men den ytterliggående sunni-gruppen IS har flere ganger tidligere gjennomført angrep i det samme området, der det bor mange sjiamuslimer fra folkegruppen hazara.

Svart røyk steg opp fra bydelen tirsdag formiddag. En tjenestemann har meldt om fire sårede, men ifølge meldinger på Twitter er det frykt for at mange er drept.

Angrepet skjer dagen etter at fire veibomber eksploderte nord i Kabul. De såret fire sivile, deriblant et barn. IS har påtatt seg ansvaret for bombeeksplosjonene. Senere mandag meldte afghansk etterretning at de hadde pågrepet en IS-leder i regionen, Zia-ul Haq, også kjent som Shaikh Abu Omer Al-Khorasani.

IS sto også bak et angrep mot et av landets største sykehus i mars 2017. Da ble rundt 50 mennesker drept, blant dem både helsepersonell og pasienter.

Mer om

 1. Kabul
 2. Leger Uten Grenser
 3. Sykehus

Flere artikler

 1. Fødeavdeling angrepet i Afghanistan: 18 spedbarn mistet mødrene sine

 2. USA mener IS står bak det brutale angrepet på en fødeavdeling i Afghanistan

 3. Leger Uten Grenser: Sykehusangriperne gikk systematisk til verks for å drepe mødre

 4. Terrorangrepet i Kabul: Hun ammet de morløse spedbarna

 5. Terror mot nyfødte

Fra andre aviser

 1. Babyer, mødre og sykepleiere drept i terrorangrep mot sykehus i Kabul

  Bergens Tidende
 2. Nyfødte barn reddet ut fra sykehus i Kabul

  Aftenposten
 3. Norske styrker var på plass under sykehusangrep i Kabul

  Bergens Tidende
 4. Spedbarn og nybakte afghanske mødre havnet midt i skuddlinjen

  Aftenposten
 5. To drept i bombeangrep mot moské i Kabul

  Aftenposten
 6. Norsk offiser fra Bergen hedres for å ha stanset IS-angrep

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no