DREPT: Saskia Jones er det andre navngitte offeret for London-terroren fredag. Foto: Bilde utgitt av Metropolitan Police.

Saskia Jones (23) drept i London-terror

De to personene som døde i London-terroren fredag er nå identifisert. Begge var avgangsstudenter ved University of Cambridge.

Det melder Metropolitan Police i en pressemelding.

Den andre som døde under terrorangrepet heter Jack Merritt (25). Både han og Saskia Jones jobbet på et prosjekt som forsøker å forbedre rehabiliteringen av straffedømte.

Både Jack Merrit og Saskia Jones var avgangsstudenter ved University of Cambridge. Foto: Bilde utgitt av Metropolitan Police

Jack Merritt og terroristen, 28 år gamle Usman Khan, deltok på samme arrangement fredag, inne på Fishmongers’ Hall, rett nord for London Bridge.

Gjerningsmannen, Khan, ble skutt og drept av politiet etter han gikk til angrep med kniver tapet til hendene. Han var iført falsk bombevest.

Les også: Terroristen på London Bridge var fengslet inntil nylig

– Døde mens han gjorde det han elsket

– Jack Merritt, vår vakre talentfulle gutt døde mens han gjorde det han elsket, omgitt av mennesker han elsket og som elsket ham. Han lyste opp livene våres og livene til mange venner og kolleger og vi vil savne ham forferdelig, skriver familien i en uttalelse til Metropolitan Police.

les også

Britene rystet av nye terrordetaljer: – Vi er på et mørkt sted

Merritt hadde et dypt engasjement for tidligere straffedømte.

– Jack levde prinsippene sine. Han trodde på forløsning og rehabilitering, ikke hevn, og han tok alltid «underdogens» side. Jack var en intelligent og empatisk person som gledet seg til å bygge en fremtid med kjæresten sin, Leanne, og gjøre karriere med å hjelpe mennesker i strafferettssystemet, skriver familien i uttalelsen og legger til:

OFFER FOR TERROREN: På London Bridge står bildet av Jack Merritt omkranset av blomster. Foto: BEN STANSALL / AFP Foto: BEN STANSALL / AFP

– Vi vet at Jack ikke ville ønsket at denne forferdelige, isolerte hendelsen skal brukes som påskudd av regjeringen for å innføre enda flere strenge dommer for fanger eller for å holde mennesker i fengsel lenger enn nødvendig.

– Ekstremt smertefull tid for familien

Saskia Jones’ familie skriver i en uttalelse til Metropolitan Police at hun hadde en stor lidenskap for å gi støtte til ofre for kriminell urettferdighet.

De skriver også at dette førte henne til å søke på politiets rekrutteringsprogram, hvor hun ønsket å spesialisere med å gi støtte til ofre.

Familien beskriver Jones som morsom og snill. Og de skriver at hun så det beste i alle mennesker.

les også

Forbipasserende grep inn under knivstikking: – De er de beste iblant oss

– Dette er en ekstremt smertefull tid for familien. Saskia etterlater et stort tomrom i livene våre, og vi ber om at vårt privatliv respekteres.

I pressemeldingen fra politiet skriver de at en av tre som ble skadet under London-terroren har kunnet reise hjem fra sykehuset. De to andre er stabile – men får fortsatt pleie på sykehuset.

Dette er kjent om terroristen:

  • Ifølge flere britiske medier var Khan involvert i planer for et bombeangrep mot London-børsen, som han ble terrordømt for i 2012, skriver blant annet The Guardian.
  • Terrorplanene var inspirert av al-Qaida, og de ni som ble dømt planla også å opprette en terrorleir i Pakistan. Etter en anke ble dommen skjerpet – til 16 års fengsel i 2013.
  • Likevel ble Khan løslatt for ett år siden. Han ble fulgt nøye med på, ettersom politiet mente at han fortsatt hadde en tilknytning til terrororganisasjoner, melder Sky News.
  • Khan har vært medlem i gruppen Al-Muhajiroun, ledet av «hatpredikanten» Anjem Choudary, som selv har vært arrestert flere ganger, og har hatt bånd til norske islamister.
  • Gjerningsmannen ba om hjelp til å bli avradikalisert da han satt i fengsel for terrorplanlegging, skriver NTB. Det er i et brev til advokaten som ITV refererer at Usman Khan skriver at han var «umoden» da han brøt loven, og at han ville «lære om islam og dens lære gjennom et avradikaliseringskurs».

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder